Večernji list - Hrvatska

Pacijent: Bolje da vas nema ostanem li bez vozačke!

- Branimir Bradarić

Uz sve više posla, razne obveze, ali i činjenicu da nam je bez njih svima nezamisliv normalan život, liječnici širom Hrvatske sve se češće suočavaju s raznim neugodnim situacijam­a. Naime, svako malo može se čuti kako je neki liječnik na radnom mjestu, dok je radio s pacijentim­a, od nekih od njih doživljava­o otvorene prijetnje. Posljednji takav slučaj zabilježen je u prošli petak kada je pacijent iz Orahovice došao bijesan u ordinaciju svoje obiteljske liječnice te je liječniku, koji je mijenjao njegovu liječnicu, otvoreno prijetio. On je liječniku koji je mijenjao dr. Marijanu Peček-Vidaković poručio da joj je bolje da je nema ako on ostane bez vozačke dozvole. Razlog je tome što je spomenuta liječnica sukladno Zakonu o sigurnosti prometa motornim vozilima MUP-u prijavila promjenu njegova zdravstven­og stanja što bi u konačnici moglo značiti i da će pacijent ostati bez vozačke dozvole. radi osiguravan­ja njihova normalnog rada.

Ističe i kako poslije dolaska takvog pacijenta ona više ne može normalno raditi jer bude pod stresom što i ostali pacijenti zasigurno primijete. Iz Hrvatske liječničke komore, komentiraj­ući ovaj najnoviji slučaj, podsjetili su kako je početkom ove godine na snagu stupio zakon po kojem je prisila prema liječniku kao službenoj osobi kazneno djelo, a ne prekršaj kao do tada. I oni navode kako ima liječnika koji ne prijavljuj­u prijetnje i druge nemile događaje koje doživljava­ju od pacijenata.

Trebaju im zaštitari

– Ta promjena zakona kratko je na snazi pa je za sada teško govoriti o njenim rezultatim­a – rekli su nam iz Hrvatske liječničke komore dodajući da su u više navrata govorili kako bi u liječnički­m ustanovama s hitnim prijmom bilo dobro da postoje zaštitari koji bi liječnicim­a ulijevali sigurnost. Hrvatskoj javnosti poznat je i slučaj iz srpnja ove godine kada je vozač, koji je bio pod utjecajem droga, svojim vozilom naletio na naplatnim kućicama na vozilo tročlane obitelji. Desetak dana kasnije obiteljska liječnica muškarca koji je skrivio tu prometnu nesreću dobila je nalog za pretragu ordinacije, a onda je kažnjena i novčanom kaznom u iznosu od 5000 kuna jer nije prijavila pacijenta MUP-u.

OD POČETKA GODINE PRISILA PREMA LIJEČNIKU JE KAZNENO DJELO, ALI JOŠ IMA DOKTORA KOJI NE PRIJAVLJUJ­U PRIJETNJE

 ??  ?? OBITELJSKA LIJEČNICA KRIVCA za nesreću na naplatnim kućicama u Sv. Heleni kažnjena je s 5000 kuna jer nije prijavila pacijenta
OBITELJSKA LIJEČNICA KRIVCA za nesreću na naplatnim kućicama u Sv. Heleni kažnjena je s 5000 kuna jer nije prijavila pacijenta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia