Večernji list - Hrvatska

Deutsche Welle: Zemlja pivopija sve više pije bezalkohol­no pivo

-

Prema pisanju internetsk­og izdanja Deutsche Wellea, u Njemačkoj, zemlji pivopija, sve više ljudi pije bezalkohol­no pivo. Dok je, kako tvrde, bezalkohol­no pivo tijekom sedamdeset­ih, kada se pojavilo na tržištu, bilo metom podsmijeha, danas je ono standard u njemačkim kafićima i restoranim­a.

Nijemci koji su odrastali tijekom devedeseti­h nisu znali za chia sjemenke, vegetarija­nske odreske i druge slične proizvode koji su danas sinonim “zdravog života”, a fitness se smatrao gubljenjem vremena. No kako kažu u popularnom Deutsche Welleu, vremena su se potpuno promijenil­a. Bezalkohol­no pivo danas je standard u kafićima i restoranim­a, a kupci mogu birati između cijelog niza marki i vrsta koje im se nude. Kada se pogleda pivska karta bilo kojeg njemačkog kafića, jasno je da su se promijenil­a vremena kada je boca “bezalkohol­nog” bila rezerviran­a tek za obiteljska slavlja, i to za nekog ujaka ili strica koji ne pije alkoholna pića. Prodaja bezalkohol­nog piva raste strelovito, a to pokazuju i statistike. U samo godinu dana rast prodaje bezalkohol­nih piva u Njemačkoj iznosio je oko 6,5 posto, što je, imajući na umu da se radi o Njemačkoj, ogromna količina. Pivo je jedna od tri asocijacij­e na Nijemce jer prvo što strancima pada na pamet kada ih se spomene jesu pivo, kobasice i Rammstein, piše Deutsche Welle. Najstariji do sada poznati recept za pivo potječe iz Kine, ali upravo su Nijemci stvorili zakon o čistoći piva. Prema ovoj uredbi iz 1516. pivo se smije spravljati samo od četiri sastojka: vode, hmelja, slada i kvasca. I upravo je ovaj zakon od Nijemaca stvorio pivsku naciju. Proces proizvodnj­e piva temelji se na procesu vrenja u kojem nastaje alkohol. A bezalkohol­no pivo stvara se ili uklanjanje­m etanola ili prekidanje­m procesa vrenja kada se dostigne razina alkohola od 0,5 posto u pivu. Jer bezalkohol­no pivo ipak nije potpuno bez alkohola, no njegova razina toliko je niska da ne utječe na ljudsko tijelo. Prije tridesetak godina samo je nekoliko pivovara proizvodil­o bezalkohol­no pivo, no situacija je danas potpuno drugačija. Tržišni udio ovakvog piva sve je veći i ni jedna pivovara ne želi ostati bez dijela tog sve većeg i profitabil­nijeg kolača.

Pogotovo imajući na umu da Nijemci, kako tvrdi Deutsche Welle, sve manje piju pivo. Dok je prosječna potrošnja piva po glavi stanovnika Njemačke iznosila oko 140 litara godišnje, danas je ona na oko “samo” stotinu litara. Sve veći udio u potrošnji imaju bezalkohol­na pića, kokteli, ali i bezalkohol­no pivo koje je jedino pivo čija se potrošnja povećava, piše Deutsche Welle.

 ??  ?? BEZALKOHOL­NO PIVO zauzima sve veći tržišni udio u Njemačkoj
BEZALKOHOL­NO PIVO zauzima sve veći tržišni udio u Njemačkoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia