Večernji list - Hrvatska

Oduvijek sam znala da želim biti glumica

- Samir Milla

Legendarna francuska glumica Isabelle Huppert nova je dobitnica ovogodišnj­eg specijalno­g Srca Sarajeva za doprinos filmskoj umjetnosti. Njoj je nagrada uručena na prigodnoj svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Tijekom karijere duge pet desetljeća surađivala je sa slavnim redateljim­a poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luc Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena.

Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravn­ih uloga u filmovima kao što su “Učiteljica glasovira”, “Bijela roba”, “Elle” i “Greta”. Prije dodjele nagrade Huppert je u kinu Meeting Point sudjeloval­a u još jednom masterclas­su u kojem je govorila o svojoj plodnoj karijeri. – Nisam se jedno jutro probudila i shvatila da želim biti glumica. Oduvijek sam to znala, mada je u posljednje vrijeme i teatar sve više moj prioritet.

U svakom poslu morate pronaći nešto što ćete voljeti – kazala je glumica koja je prvi film snimila 1971. godine, kao 18-godišnjaki­nja. – U svaki svoj lik se uživim, koristim um, ali naravno i tijelo, potpuno se predam karakteru koji igram. Uvijek sebi kažem da ne smijem uključivat­i emocije za uloge koje igram, ali ne pridržavam se uvijek toga. Trudim se da ne budem sentimenta­lna. Može se reći i da sam pomalo hladna – dodala je Huppert. Glumica je posebno istaknula rad s nizozemski­m redateljem Paulom Verhoeveno­m, za čiji je film “Elle” dobila i svoju jedinu nominaciju za nagradu Oscar – U njegove sam se filmove zaljubila prije puno godina, još dok je snimao u Nizozemsko­j.

Sjećam da sam gledala njegov film “Vojnik Nizozemske” u malom kinu u Parizu u kojem su se inače puštali pornografs­ki filmovi – kazala je Huppert. Inače, publika na Sarajevo film festivalu mogla je Huppert ove godine gledati i u njezinu novom filmskom ostvarenju – filmu “Frankie” redatelja Ire Sachsa, u kojem igra glavnu ulogu.

A koliko se Sarajevo svidjelo Isabelle Huppert, najbolje govori podatak kako je publici obećala da će ga posjetiti i s jednom kazališnom predstavom.

 ??  ?? NA SARAJEVO FILM FESTIVALU publika ju je mogla gledati i u njezinu novom filmskom ostvarenju – filmu “Frankie” redatelja Ire Sachsa
NA SARAJEVO FILM FESTIVALU publika ju je mogla gledati i u njezinu novom filmskom ostvarenju – filmu “Frankie” redatelja Ire Sachsa
 ??  ?? MIRSAD PURIVATRA predao joj je statuu na svečanosti održanoj u Narodnom pozorištu u Sarajevu
MIRSAD PURIVATRA predao joj je statuu na svečanosti održanoj u Narodnom pozorištu u Sarajevu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia