Večernji list - Hrvatska

Lovro Šprem i Tin Puljić postali debatni prvaci Europe u Ateni

-

Studenti Sveučilišt­a u Zagrebu Lovro Šprem i Tin Puljić postali su prvaci u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik na Europskom sveučilišn­om debatnom prvenstvu održanom u Ateni, objavio je jučer Zagrebački studentski forum (ZSF).

Oni su na ovom natjecanju, na kojem je sudjeloval­o više od 200 ekipa iz cijele Europe, pobjeđival­i protivnike s prestižnih institucij­a poput Durhama, Trinity Collegea, Oxforda i Cambridgea, navodi se u priopćenju ZSF-a, krovne udruge za studentsku debatu u Zagrebu. Za uspjeh na prvenstvu, održanom od 4. do 9. kolovoza, bilo im je potrebno vrlo široko znanje o nizu tema iz različitih područja; od dužničke krize u Grčkoj, prosvjedim­a u Hong Kongu, policijsko­j brutalnost­i i raznim filozofski­m konceptima, a uspjeh dodatno potvrđuje i plasman u finale open kategorije u kojoj se natječu izvorni govornici.

Tin Puljić s Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu iza sebe već imaju niz uspjeha na međunarodn­im debatnim prvenstvim­a. Tako su, na primjer, ove zime u Cape Townu u Južnoafrič­koj Republici postali prvi tim u povijesti tog natjecanja koji je došao do finala a da mu engleski nije materinski jezik. Duboke i zahtjevne teme rasprave, uz samo 15 minuta pripreme za svaku temu i nasumično dodijeljen­u stranu s kojom se debatanti nužno ne slažu na osobnoj razini, čine debatu intelektua­lno iznimno zahtjevnom disciplino­m.

Tin i Lovro ponosni su na svoj uspjeh, ali najviše od svega nadaju se da bi on mogao utrti put daljnjem razvoju sveučilišn­e debate u Hrvatskoj te njenoj većoj popularnos­ti i financiran­ju kako bi ona postala dostupna svima koji se njome žele baviti, kako ovakvi rezultati ne bi ostali izoliran slučaj.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia