Večernji list - Hrvatska

Želi li povećati plaće, Plenković mora odgoditi snižavanje PDV-a

Sukob u vladajućoj koaliciji zbog plaća

-

povećanje plaća za prosvjetne djelatnike i u prijedlogu rebalansa iz Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a bit će predloženo povećanje od dva posto. U prijedlogu proračuna za iduću godinu iz tog ministarst­va bit će predloženo povećanje od četiri posto u dinamici koja će se uskladiti u Vladi – rekao je Vrdoljak nakon sastanka vladajuće koalicije.

Na poruke iz HDZ-ova dijela Vlade kako država nema novca za sve što traže sindikati te kako je u obrazovanj­e kroz reformu i modernizac­iju škola zadnjih godina uloženo više nego u druge resore, šef HNS-a uzvraća kako je reforma obrazovanj­a dominantno financiran­a novcem EU te kako je na Hrvatskoj da osigura plaće. Na pitanje otkud novac odgovara – od rasta gospodarst­va. Iako tvrdi da nije riječ o ultimatumu, jer se njegova stranka “nikada nije služila ultimatumi­ma”, na pitanje hoće li ostati u koaliciji ako Vlada ne prihvati njihov zahtjev Vrdoljak je novinarima poručio da sami izvuku zaključak iz činjenice da je Središnji odbor HNS-a, koji je donio odluku o ulasku u koaliciju, sada odučio da je rast plaća učitelja politički prioritet i zatražio od ministrice da to predloži kroz rebalans i proračun za iduću godinu.

Takve izjave, pogotovu ona Milorada Batinića, zabrinule su premijera Andreja Plenkovića, koji je još u četvrtak “postrojio” ministre i zatražio od njih da se ne ponašaju kao sindikalis­ti, već da budu odgovorni prema proračunu. Premijer kaže i kako mu se ne sviđa kad netko o koalicijsk­ih partnera daje izjave poput Batinićeve, a odbio je i poruku ovog HNS-ovca da mu se ne sviđa premijerov­a “statičnost”. – Jesmo li mi bili statični oko Agrokora – upitao je Plenković.

Politička igra i kakofonija

Problem je u tome što u kakofoniji i političkoj igri nitko ne spominje kome se daju povišice i jesu li ih zaslužili i koliko su potrebna njihova radna mjesta, a naročito nije li došlo vrijeme za otkaze nepotrebni­ma, a pristojne plaće vrijednima i kvalitetni­ma bez čijeg požrtvovno­g rada

funkcionir­ati.• sustav zaista ne bi mogao

 ??  ??
 ??  ?? NAJNOVIJI ZAHTJEV Medicinske sestre nisu zadovoljne povišicom od tristotinj­ak kuna pa tra
NAJNOVIJI ZAHTJEV Medicinske sestre nisu zadovoljne povišicom od tristotinj­ak kuna pa tra
 ??  ?? že povećanje plaće za 25 posto
že povećanje plaće za 25 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia