Večernji list - Hrvatska

Pupovac: Prihvaćam dijalog, ja sam hrvatski patriot

Zaokret: Hvidra pozvala Pupovca na razgovor

- Petra Maretić Žonja

Odnos Hvidre i predsjedni­ka SDSS-a Milorada Pupovca zbog njegove izjave da “Hrvatska postaje čimbenik nestabilno­sti na prostoru bivše Jugoslavij­e i da se u Hrvatskoj pokušava rehabiliti­rati ustaštvo” ušao je u novu fazu. Nakon višetjedno­g Hvidrina traženja prvo Pupovčeve isprike i razvrgavan­ja koalicije sa SDSS-om, pa kritiziran­ja DORH-a jer se još nije očitovao o kaznenoj prijavi protiv Pupovca, pa prijetnji tematskom sjednicom Odbora za ratne veterana na temu Pupovčeve izjave... došlo se, eto, do poziva na dijalog.

Miroljubiv­i zaokret

– Dijalog nema alternativ­u. Bilo bi dobro da sjednemo s Pupovcem i da nam objasni, da čujemo njegove argumente. Moramo raščistiti neke stvari, da ne budemo više taoci prošlosti. To je civilizaci­jski doseg. Sastanak bi mogao biti dobar korak u smirivanju tenzija. Teško je razgovarat­i preko medija, što se već neko vrijeme događa. Moramo svi napraviti korak naprijed – kaže Josip Periša, šef Glavnog odbora Hvidre. Na pitanje kako to da je odjednom došlo do miroljubiv­og zaokreta, odnosno zbog čega Hvidra nije Pupovca zvala na razgovor odmah nakon što je spornu izjavu dao, Periša je kazao da nema zaokreta, da je Hvidra uvijek bila za dijalog i da poziv Pupovcu na sastanak ne znači da su oni u Hvidri odustali ranijih zahtjeva.

– Mi i dalje inzistiram­o da DORH kaže ima li u Pupovčevim izjavama elemenata kaznenog djela. A osim s Pupovcem, tražimo i žuran sastanak s glavnim državnim odvjetniko­m Draženom Jelenićem, premijerom Plenkoviće­m i predsjedni­kom Sabora Jandrokovi­ćem s obzirom na to da je u Saboru u tijeku rasprava o izvješću o radu DORH-a za 2018., s kojim se mi ne slažemo – kaže Periša. Objasnio je i izjavu da je spreman biti u izaslanstv­u branitelja koje bi položilo vijence na mjesta stradanja Srba, primjerice u Jasenovcu i Varivodama.

– Osuđujem one koji su počinili ubojstva u Varivodama, ali isto tako kažem da su počinjeni višestruki zločini u Škabrnji, Voćinu, Vukovaru... Tko je za to odgovarao? Zašto 28 godina kasnije za to nitko nije osuđen. Postoje prioriteti. Nemam problem osuditi zločin nad svakom žrtvom, ali moramo raščistiti neke stvari – kazao je Periša i u prilog tezi dodao i da Hvidra osuđuje i istup vijećnice HDZ-a u Rijeci Ivone Milinović o Srbima i vrbama. To je, kaže, ružno i nepotrebno i ne pridonosi boljitku države.

I predsjedni­k Hvidre Josip Đakić kaže da je razgovarat­i neophodno, ali i dodaje kako na tom sastanku od Pupovca očekuje da objasni misli li on stvarno o Hrvatskoj onako kako ju je i okarakteri­zirao. Podsjetio je da je Hvidra od Pupovca tražila ispriku za rečeno, ali je do danas nisu čuli.

– Pupovac je reterirao, ali nejasno. A jesam li se ja ispričao kad je moj sin imao onu objavu na Facebooku? Jesam – kaže Đakić i dodaje kako ništa nije gotovo te podsjeća da je i tematska sjednica u Saboru o Pupovcu samo odgođena dok ne dođe očitovanje DORH-a.

Vidjet ćemo

Poziv Josipa Periše na dijalog, odnosno poziv da sjednu za stol i razgovaraj­u, komentirao je i SDSS-ov Milorad Pupovac.

– Vidjet ćemo što taj poziv znači i vidjet ćemo što pretpostav­lja takav sastanak. Ponovit ću, naš je interes da sa svakim razgovaram­o i da otklanjamo nesporazum­e koji postoje u društvu, a ovo jest jedan od ozbiljnih i dubokih nesporazum­a pa ćemo mu posvetiti potrebnu pažnju – poručio je Pupovac. Upitan kako komentira situaciju da velik dio HDZ-a ne želi njegovu stranku u koaliciji, rekao je da se ne zna koliki dio HDZ-a želi SDSS u koaliciji te je podsjetio da je koalicija između HDZ-a i SDSS-a više koristila Hrvatskoj nego što ti ljudi misle. Smatra i da takvi stavovi nisu stvar predizborn­e borbe već da se radi o dubljim političkim procesima.

– Riječ je o tektonskim političkim procesima koji Hrvatsku žele smjestiti na jednu stranu europskog i hrvatskog političkog spektra i povijesti. Ja kao hrvatski patriot učinit ću sve da ne dospijem na tu stranu iznimno desnog, crnog političkog spektra – kazao je Pupovac. Za činjenicu da je kazneno prijavljen DORH-u zbog svojih izjava Pupovac kaže da se nada da će DORH to pitanje

što prije riješiti.

KAO HRVATSKI PATRIOT UČINIT ĆU SVE DA NE DOSPIJEM NA STRANU IZNIMNO DESNOG, CRNOG POLITIČKOG SPEKTRA

 ??  ??
 ??  ?? PRIJAVA Za činjenicu da je kazneno prijavljen DORH-u zbog svojih izjava Pupovac kaže da se nada da će DORH to pitanje što prije riješiti
PRIJAVA Za činjenicu da je kazneno prijavljen DORH-u zbog svojih izjava Pupovac kaže da se nada da će DORH to pitanje što prije riješiti
 ??  ?? NOVI POZIV Hvidra traži razgovor i s Jelenićem, Plenkoviće­m i Jandrokovi­ćem jer su nezadovolj­ni izvješćem o radu DORH-a za 2018. godinu
NOVI POZIV Hvidra traži razgovor i s Jelenićem, Plenkoviće­m i Jandrokovi­ćem jer su nezadovolj­ni izvješćem o radu DORH-a za 2018. godinu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia