Večernji list - Hrvatska

Država počinje graditi stanove za najam

- Iva Boban Valečić

Ministarst­vo graditeljs­tva krenulo je u realizacij­u projekta u sklopu programa Poticane stanogradn­je u sklopu kojega će se diljem Hrvatske graditi stanovi za najam. Taj projekt omogućen je zakonskim izmjenama s kraja lipnja ove godine, a cilj je omogućiti jeftini najam za deficitarn­i kadar u javnim službama, poput liječnika, nastavnika, znanstveni­ka i djelatnika u kulturi, kojih naročito nedostaje u slabije razvijenim područjima i na otocima.

Odbijaju kritike

U Ministarst­vu ističu kako je u pripremi ovog zakona provedena i inicijalna anketa sredinom 2018. godine kojom su se tražili podaci o zainteresi­ranosti za takav oblik najma. Analiza je pokazala kako su za taj oblik najma stanova najviše zainteresi­rani liječnici i medicinsko osoblje, a zatim učitelji i profesori u osnovnim i srednjim školama.

Potreba za takvim poticanjem zapošljava­nja i ostanka deficitarn­og kadra najveća je, pak, u Zadarskoj županiji, i to u Zadru i Biogradu na Moru te na Ugljanu. Slijedi Brodsko-posavska (Slavonski Brod) te Karlovačka županija (Karlovac, Ozalj i Ogulin). Koliko bi stanova država trebala ukupno graditi još se ne zna, a u Ministarst­vu graditeljs­tva kažu kako će Agencija za promet nekretnina (APN) uskoro objaviti javni poziv radi točnog utvrđivanj­a potreba i interesa za tu vrstu stambenog zbrinjavan­ja. – Ministarst­vo graditeljs­tva i prostornog­a uređenja, odnosno APN uskoro će objaviti poziv na koji će se moći javiti tijela državne uprave, osnivači institucij­a i ustanova nadležnih za kandidate i najmoprimc­e. Nakon obrade svih pristiglih zahtjeva, pristupit će se kupnji, gradnji ili obnovi postojećih zgrada za namjenu najma stanova, i to na područjima na kojima interes za takvu vrstu stambenog zbrinjavan­ja zaista postoji – kažu u Ministarst­vu. Ističu i kako rade na izradi strategije stanovanja, koju Hrvatska dosad nije imala, a čiji će sastavni dio biti i područje najma jer su, kažu, prepoznali potrebu mladih za tom vrstom stambenog zbrinjavan­ja. Napominju i da u Hrvatskoj takva mjera već postoji, s time da korisnici najma POS-ovih stanova, ako to žele, mogu i otkupiti stanove, a najamnina se odbija od cijene stana.

– Uskoro ćemo krenuti i sa POS plus programom, za koji ćemo uvjete objaviti još tijekom jeseni, a radi se o mogućnosti kupnje stanova na slobodnom tržištu – kažu u Ministarst­vu. Odbijaju pritom kritike da je njihova politika stambenog zbrinjavan­ja promašena jer subvencije koje daje država, većom cijenom stanova odlaze u privatne džepove.

Rekordni interes

– S Ekonomskim institutom u Zagrebu proveli smo iscrpno istraživan­je o stanju na tržištu nekretnina, koje je pokazalo da cijene nekretnina rastu tamo gdje raste broj turistički­h noćenja. Upravo su i zbog tih razloga mjere poput POS-a i subvencion­iranih stambenih kredita potrebne – tvrde u Ministarst­vu graditeljs­tva.

Inače, jučer je bio zadnji dan za prijavu mladih koji svoje stambeno pitanje žele riješiti s pomoću subvencion­iranih kredita, a odziv je ove godine rekordan. Do jučer je APN-u pristiglo 3706 prijava, a prijave su prikupljan­e i jučer.

– To je najbolji dokaz da su mladi prepoznali mjeru i da im je korisna jer se interes ni nakon trećeg poziva ne smanjuje, nego raste – naglasio je ministar Predrag Štromar, navodeći da je u obiteljima koje koriste tu mjeru dosad rođeno više od 850 djece.

 ??  ??
 ??  ?? ŠTROMAROVO MINISTARST­VO uskoro će objaviti poziv na koji će se moći javiti tijela državne uprave, osnivači institucij­a i ustanova nadležnih za kandidate
ŠTROMAROVO MINISTARST­VO uskoro će objaviti poziv na koji će se moći javiti tijela državne uprave, osnivači institucij­a i ustanova nadležnih za kandidate

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia