Večernji list - Hrvatska

Dubravka Šuica traži stan i šefa kabineta

Hrvatska prvi put ima potpredsje­dnički rang u EK: potpredsje­dnicu Komisije za demokracij­u i demografij­u

- Tomislav Krasnec

Nakon što je Dubravka Šuica preksinoć prošla saslušanje u Europskom parlamentu uz podršku zastupnika pučana, socijaldem­okrata, liberala i konzervati­vaca, pri čemu ju je neuspješno pokušavala srušiti manjina zastupnika iz redova zelenih, krajnje ljevice i krajnje desnice, premijer Andrej Plenković jučer je sazvao konferenci­ju za novinare u Banskim dvorima i čestitao Šuici na prolasku.

Napravit ćemo iskorake

– Smatram da je to sjajan uspjeh. Na taj smo način osnažili položaj Hrvatske u EU i utjecaj koji imamo u institucij­ama Unije – rekao je premijer Plenković komentiraj­ući Šuičinu poziciju potpredsje­dnice Komisije za demokracij­u i demografij­u. Hrvatska prvi put ima potpredsje­dnički rang u Komisiji, a u novom sazivu pod predsjedan­jem Ursule von der Leyen bit će osmero potpredsje­dnika, od čega troje izvršnih, sa snažnijim ulogama, a petero običnih, među kojima je i Šuica.

– Očekujemo da će Komisija u svom radu, a osobito Dubravka Šuica kao potpredsje­dnica zadužena za te dvije važne aktivnosti, napraviti iskorake koji će pomoći državama članicama da rješavaju pitanje demografsk­e revitaliza­cije – dodao je Plenković. Na pitanje novinara o Šuičinoj imovini Plenković je odgovorio da Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta, koji je srušio dvoje kandidata za povjerenik­e i zatražio dodatna objašnjenj­a o imovini još njih desetak, nije imao nikakvu sumnju oko Dubravke Šuice. U potenciran­ju pitanja o njezinoj imovini premijer vidi “želju da se njoj, pa onda i Hrvatskoj, baš sada napravi nekakvo otvoreno pitanje, a otvorenih pitanja nema”.

– Ona je na to odgovorila i spremna je na sva ta pitanja odgovarati non-stop, samo je pitanje zašto, eto, igrom slučaja netko diže to pitanje – kaže premijer Plenković.

Dubravka Šuica, koja je dosad u Bruxellesu boravila u hotelu, nakon saslušanja može početi tražiti stan jer je njezin petogodišn­ji mandat u Europskoj komisiji, koji zahtjeva stalan boravak u Bruxellesu (za razliku od posla europarlam­entarca koji to ne zahtijeva), sada potvrđen. Inače, njezina šefica, predsjedni­ca Komisije Ursula von der Leyen, odlučila je da će živjeti vrata do svog ureda u zgradi Berlaymont, sjedištu Europske komisije. Kako bi uštedjela na najmu životnog prostora u Bruxellesu i na troškovima osiguranja, Ursula von der Leyen dala je naputak da se uredi skroman, jednosobni stan, površine 25 četvornih metara, na istom katu gdje joj je i ured, doznaje njemački list Die Welt. Po istom je principu živjela i u zgradi njemačkog Ministarst­va obrane dok je bila ministrica u Berlinu.

Kabinet će voditi Hrvat?

Šuica sada nakon saslušanja ekipira i svoj kabinet, a najvažnija odluka koju treba donijeti jest tko će biti šef kabineta, razina do koje se do sada, u prvih šest godina članstva, nije popeo nijedan Hrvat ili Hrvatica. Povjerenik Neven Mimica imao je Nijemca za šefa kabineta i Hrvaticu za zamjenicu šefa kabineta, a kod Šuice bi se moglo dogoditi da šef kabineta bude iz Hrvatske. Neslužbeno se govori da i o tome, kao uostalom i o portfelju za Dubravku Šuicu, više odlučuje premijer Andrej Plenković

nego sama Šuica.

PLENKOVIĆ: SJAJAN USPJEH. OSNAŽILI SMO POLOŽAJ HRVATSKE U EU

“VIDIM ŽELJU DA NAM SE BAŠ SADA NAPRAVI NEKAKVO OTVORENO PITANJE”

 ??  ?? DUBRAVKA ŠUICA glatko je preksinoć prošla saslušanje u Europskom parlamentu
DUBRAVKA ŠUICA glatko je preksinoć prošla saslušanje u Europskom parlamentu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia