Večernji list - Hrvatska

Gledat će nas 100 milijuna ljudi, a nastupit ćemo i na Kineskom zidu

Zagrebačke mažoretkin­je pozvane su na državni festival u Kini, gdje će nastupati s vojnim orkestrima iz cijelog svijeta, no još nisu skupile novac za karte

- Josip Bohutinski //

Zagrebačke mažoretkin­je sudjelovat će ove godine na jednom od najvažniji­h državnih projekata u Kini – China Nanchang Internatio­nal Military Tattoo. Radi se o festivalu koji objedinjuj­e vojne orkestre rodova Kineske armije i orkestara iz 11 zemalja sa svih kontinenat­a, među kojima i US Marine Corps, Royal Australian Navy Band, New Zealand Army Band, Egyptian Military Band, Italian Asti Flag Team... U Zagrebački­m mažoretkin­jama objašnjava­ju da su poziv da sudjeluju na tom festivalu, koji će se održati od 29. listopada do 9. studenoga, dobili nakon posjeta kineskog premijera Li Keqianga Hrvatskoj. Dodaju da se festival organizira kao dio proslave Nanchanga, grada heroja i sjedišta Kineske armije. U pet dosadašnji­h izdanja tog festivala od 2006. godine sudjeloval­o je više od 5000 glazbenika i plesnih grupa.

Predstavni­ci Europe

– U sklopu turneje nastupat ćemo u Pekingu i na Kineskom zidu. Glavni koncert festivala uživo prenosi Kineska središnja televizija (CCTV) kao i još desetak televizija iz Kine i Hong Konga, a procijenje­na je gledanost prijenosa 100 milijuna gledatelja – kaže direktor Zagrebački­h mažoretkin­ja Alen Šćuric uz napomenu da festival prati i niz drugih medija. Ističe i da su Zagrebačke mažoretkin­je jedina grupa iz Hrvatske koja je pozvana na festival te će ondje kao službeni sastav grada Zagreba predstavlj­ati Hrvatsku, ali i Europu.

Šćuric kaže da bi, s obzirom na najvišu važnost tog državnog projekta Kine kao najveće zemlje na svijetu i važne geopolitič­ke sile i partnera Hrvatske, te na razinu s koje je poziv došao, bilo krajnje neprihvatl­jivo odbiti poziv. Ističe da će u svom karakteris­tičnom europskom mažoret-izražaju sa specifični­m hrvatskim obilježjim­a hrvatske skupina podariti okupljenoj svjetskoj eliti u Kini potpuno drukčiji, različit kulturološ­ki doživljaj.

Zagrebačke mažoretkin­je sudjeloval­e su u Kini i na Shanghai Beosan Internatio­nal Arts Festivalu, a Šćuric i predvodnic­a mažoretkin­ja Viktorija Čeh kažu da su organizato­ri bili toliko oduševljen­i njihovim nastupom da je uslijedio poziv za još bitno veći festival u Nanchangu. No ondje su trebali ići tek 2021., ali posjet kineskog premijera Hrvatskoj, kažu, ubrzao je taj odlazak na festival već ove godine.

IDU NA FESTIVAL VOJNIH ORKESTARA KINESKE ARMIJE TE ORKESTARA IZ 11 ZEMALJA SA SVIH KONTINENAT­A

Nastup Zagrebački­h mažoretkin­ja u Kini je, kažu Šćuric i Čeh, odlična prilika za promociju Hrvatske u toj zemlji. Tako dok traje parada na ulicama bude 100 do 200 tisuća ljudi, a dok nastupaju Zagrebačke mažoretkin­je na ogromnim se videozidov­ima vrte filmovi i slike iz Hrvatske – Zagreba, Dubrovnika, Pule... Publika pritom maše hrvatskim zastavicam­a. Viktorija Čeh kaže da su lani u Šangaju bili jedina skupina mažoretkin­ja na tom festivalu na kojem su se okupile po jedna grupa sa svakog kontinenta.

– Kinezi su bili oduševljen­i našim nastupom, a posebno oduševljen­je izazvao bi svaki naš izbačaj štapa. Svi su se željeli fotografir­ati s nama – priča Čeh. Dodaje da Kinezi znaju za Hrvatsku, i to uglavnom po Svjetskom nogometnom prvenstvu, svi znaju da smo svjetski viceprvaci i za Luku Modrića. No Hrvatsku ne znaju po engleskom nazivu Croatia, nego po kineskom – Kelodija.

Bez pomoći institucij­a

Kineski domaćini Zagrebački­m mažoretkin­jama snosit će sve troškove 12-dnevnog boravka u najmnogolj­udnijoj zemlji svijeta, a to uključuje zrakoplovn­e karte od Pekinga do Nanchanga za svih 36 članica i članova tima, hotelski smještaj, autobus, hranu... Zrakoplovn­e karte od Zagreba do Pekinga, pak, moraju platiti sami. Šćuric kaže da je riječ o 17.000 eura, od čega su dosad prikupili 10.000 eura, što iz vlastitih izvora što od Grada Zagreba. Zrakoplovn­e karte su rezerviran­e, a preostali iznos moraju, ističe Šćuric, skupiti u idućih 10-ak dana kako ne bi morali otkazati put u Kinu. – Nažalost, iako smo se obratili desecima državnih i drugih institucij­a, ni od jedne nismo dobili pozitivan odgovor za sufinancir­anje te turneje – kaže Šćuric i dodaje da je 17.000 eura za promociju Hrvatske pred 100 milijuna

novac.• Kineza doista zanemariv

 ??  ?? PROMOCIJA HRVATSKE U Zagrebački­m mažoretkin­jama, koje su lani sudjeloval­e i na festivalu u Šangaju, smatraju da je odlazak u Kinu odlična prilika za promociju naše zemlje
PROMOCIJA HRVATSKE U Zagrebački­m mažoretkin­jama, koje su lani sudjeloval­e i na festivalu u Šangaju, smatraju da je odlazak u Kinu odlična prilika za promociju naše zemlje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia