Večernji list - Hrvatska

Izručenja neće biti, Mamiću bi se moglo suditi u odsutnosti

Potvrđena i treća optužnica koja bivšeg čelnika Dinama tereti da je s računa Dinama u Klagenfurt­u podigao 2,2 milijuna eura

- Suzana Lepan Štefančić

Potvrđena je i treća optužnica protiv odbjeglog Zdravka Mamića kojom ga se tereti da je s računa Dinama u Klagenfurt­u podigao 2,2 milijuna eura i trošio ih za svoje potrebe. Odlučio je tako Županijski sud u Osijeku. No neće mu se za to suditi zasebno jer je taj predmet odmah jučer spojen s drugom Mamićevom optužnicom, ranije potvrđenom, pa će se voditi jedinstven postupak. Dok je u trećoj optužnici sam Zdravko Mamić, u drugoj su, podsjetimo, i imena brata mu Zorana te sina Marija Mamića, zatim Damira Vrbanovića, Nikkyja Arthura Vuksana, Igora Krote i Sandra Stipančića. Tamo se, pak, ovu sedmoricu tereti za zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna.

Loše prognozira­o

Kako se po trećoj optužnici i ne može tražiti izručenje iz BiH, a po drugoj je optužnici tamošnje pravosuđe nedavno odbilo predati Mamića u ruke Hrvatskoj, sudit će mu se, izgledno je, u odsutnosti.

– Potvrđena je optužnica Županijsko­g državnog odvjetništ­va u Zagrebu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarsk­om poslovanju. Odbijen je prijedlog obrane da se iz spisa izdvoje dokazi prikupljen­i tijekom istrage kao nezakoniti – izvijestio je Miroslav Rožac, glasnogovo­rnik osječkog suda.

– Opet sam loše prognozira­o, izgleda da mi na osječkom sudu baš i ne ide, ovdje se drukčije tumači pravo nego što ga tumačim ja i nego što to piše u zakonu – komentirao je pak Mamićev branitelj Veljko Miljević. On je stava da se za kazneno djelo iz treće optužnice i ne može suditi u Hrvatskoj jer je počinjeno, kako se tereti, u Austriji. Dva dana ranije pred istim je sudom, stoga, poručio kako će, ako se optužnica ipak potvrdi, otići u mirovinu.

– Ja o mirovini posljednji­h 15 dana sve intenzivni­je razmišljam – odgovorio nam je odvjetnik na pitanje ostaje li pri svojim riječima.

– U svim oblicima kad postoji mogućnost primjene kaznenog zakonodavs­tva RH, za razne varijacije djela, neće biti suđenja i nemoguće je protezati jurisdikci­ju, tj. pravo sudbenosti RH ako je počinitelj nedostupan pravosudni­m tijelima naše zemlje – istaknuo je, nadalje, Miljević. Objasnio je i da potvrđivan­je treće optužnice ne mijenja ništa u pogledu Mamićeva izručenja.

– Po drugoj optužnici ne može biti izručenja jer je situacija kao u prvoj, radi se o kaznenom djelu

MILJEVIĆ: IZGLEDA DA MI NA OSJEČKOM SUDU BAŠ I NE IDE

protiv gospodarst­va, a za to djelo ni Hrvatska ni BiH ne izručuju svoje državljane. Po drugoj je optužnici pak mogao biti izručen, da su postojale dodatne pretpostav­ke za to, jer je tamo riječ o formiranju zločinačko­g udruženja, što jest djelo iz Ugovora o pravnoj pomoći između RH i BiH – obrazložio je Miljević.

Privatni bankomat

No, bez obzira na to što je Mamićeva adresa trenutačno u Međugorju, novo suđenje ipak neće izbjeći.

– Kada formalno stigne odluka ministra i Vrhovnog suda BiH da ga neće izručiti, dakle da je tijelima pravosuđa u Hrvatskoj on nedostupan, uslijedit će, vjerojatno, i prijedlog da mu se sudi u odsutnosti – izjavio je sudac Miroslav Rožac.

Mamića se u trećoj optužnici tereti da je, ukratko, otvorio račun Dinama u Austriji, na koji je “sjedao” novac od prodaje igrača, pa tako i, primjerice, od prelaska Danijela Šarića u Panathinai­kos. Taj mu je račun kasnije, slikovito rečeno, služio kao privatni bankomat – podigao je, tvrde tužitelji, 2,2 milijuna eura i koristio ih zatim za osobne potrebe.

U trećem sudskom postupku, pojasnimo, nije riječ o USKOKovu predmetu, za razliku od prethodna dva. Obrana je stoga tražila da se iz spisa uklone dokazi koje je skupio USKOK “jer on nije nadležan za taj postupak pa su dokazi nezakoniti”. Sud je to odbio, a Miljević je na to najavio žalbu. S odlukom o spajanju postupaka

• branitelj se slaže.

 ??  ??
 ??  ?? TRENUTAČNO U MEĐUGORJU Optužnica Mamića tereti da je novac podignut s računa Dinama u Klagenfurt­u trošio za svoje potrebe
TRENUTAČNO U MEĐUGORJU Optužnica Mamića tereti da je novac podignut s računa Dinama u Klagenfurt­u trošio za svoje potrebe
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia