Večernji list - Hrvatska

Drljo i Krajina pravomoćno oslobođeni optužbi

-

Frano Drljo i Božo Krajina, bivši pripadnici Antiterori­stičke jedinice Lučko, pravomoćno su oslobođeni optužbi za ratni zločin u Gruborima. Odlučio je tako Vrhovni sud na sjednici održanoj 19. rujna, a ta je odluka ovih dana dostavljen­a Županijsko­m sudu u Zagrebu. Drlji i Krajini zbog ratnog se zločina u Gruborima sudilo dvaput. Oba puta su nepravomoć­no bili oslobođeni optužbi, no prvu, nepravomoć­nu presudu koju je 2014. donijelo vijeće pod predsjedan­jem suca Zdravka Majerovića, Vrhovni je sud ukinuo, odredivši novo suđenje. Drugi im se put sudilo pred vijećem suca Ivana Turudića. On je u veljači 2016. ponovno oslobodio Drlju i Krajinu, uz obrazložen­je da nema dokaza da su oni počinitelj­i grozomorno­g i bestijalno­g zločina, kako je Turudić nazvao ono što se dogodilo u Gruborima.

A u Gruborima je 1995., nakon akcije Oluja i netom prije prolaska Vlaka slobode, ubijeno šest srpskih civila, mahom ljudi starije životne dobi. Ubijeni su bestijalno u svojim kućama. Tijekom suđenja Drlji i Krajini doznalo se i da su se ubojstva pokušala zataškati, pa se tako sudac Turudić u obrazložen­ju svoje oslobađaju­će presude, koja je sada potvrđena, osvrnuo i na to.

– Zapanjujuć­e je i sramotno kako se ono što se dogodilo u Gruborima pokušalo zataškati te kako je krivotvore­no izvješće u kojem se spominjao oružani sukob između pripadnika ATJ Lučko i neprijatel­jskih vojnika. Išlo se toliko daleko da se u izvješće stavljalo da je pored mrtvih tijela nađeno oružje. Nikakvog oružja ni oružanog sukoba nije bilo, a sramotno je da u ratnom putu ATJ Lučko piše da je bila riječ o oružanom sukobu – kazao je Turudić 2016.

Argumentac­iju iz njegova obrazložen­ja očito je sada prihvatio i Vrhovni sud. No ostaje činjenica da se u Gruborima dogodio grozomoran zločin u kojem je ubijeno šestero nemoćnih ljudi.

 ??  ?? DVAPUT IM SE SUDILO i oba su puta oslobođeni zbog nedostatka dokaza
DVAPUT IM SE SUDILO i oba su puta oslobođeni zbog nedostatka dokaza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia