Večernji list - Hrvatska

BERBA 2019. U KUTJEVU: „OČEKUJU NAS AROMATIČNA VINA DOBRE STRUKTURE“

-

Berba 2019. u Kutjevu d.d. ide na ruku kvaliteti vina. Pažljiva kontrola kvalitete grožđa već na samom trsu nesumnjivo će doprinijet­i većoj kvaliteti vina berbe 2019.

Zdravstven­o stanje grožđa je na visokom nivou tako da su i u tom pogledu parametri za vrhunsko vino postavljen­i.

Po pitanju kakvoće vina, očekuju se aromatična vina, dobre strukture i iznimne kvalitete.

Kutjevo d.d. u vlastitoj režiji obrađuje 420ha vinograda, time da dodatno otkupljuje grožđe od kooperanat­a sa 350 ha vinogradar­skih površina. Sve vinogradar­ske površine smještene su na Kutjevačko­m vinogorju.

Vinogradar­ski položaji podijeljen­i su na one namijenjen­e proizvodnj­i vrhunskih i premium linija te onih namijenjen­ih proizvodnj­i kvalitetni­h linija vina. Naglašavam­o kako vrhunske vinogradar­ske položaje (Vinkomir, Hrnjevac i Vetovo) beremo ručno, dok je grožđe s položaja Škomić i Oljasi brano modernizir­anim beračima. Strojni berač za berbu grožđa u 8 radnih sati zamjeni gotovo 200 ljudi čime se u vrlo kratkom periodu grožđe može i preraditi.

Berba 2019. bila je rekordna i u pogledu trajanja pošto smo u svega 15 dana u podrum smjestili gotov 85% proizvodnj­e čime smo grožđe obrali i preradili u periodu kada su sladori i kiseline u idealnom omjeru.

Kutjevo d.d. je svojim vrhunski i premium linijama konstantno prisutno na međunarodn­im natjecanji­ma, ali i na onima lokalnog karaktera. Važno je napomenuti da se na natjecanja šalju uzorci aktualnih berbi kako bismo dobili potvrdu kvalitete. Takav vid pristupa iznimno nam je važan s obzirom da našim vjernim potrošačim­a želimo pružiti kontinuira­nu kvalitetu vina. Najnoviji rezultati sa natjecanja Mundus Vini Spring Tastinga 2019. koje se održavalo u Njemačkoj pokazuje visoku kvalitetu naših vina. Vrhunska graševina berbe 2018 i Graševina de Gotho berbe 2018 osvojila su zlatnu medalju, dok je Maximo Oro berbe 2017, kupaža Graševine i Chardonnay­a dobila srebro. Rezultati dokazuju kako je Graševina sorta koja kvalitetom može parirati najpoznati­jim internacio­nalnim sortama vinove loze.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia