Večernji list - Hrvatska

Tsunami novca u Gvajani – BDP uzlijeće 85 posto!

Druga najsiromaš­nija južnoameri­čka država leži na ogromnim nalazištim­a crnog zlata što će je učiniti najvećim proizvođač­em nafte po stanovniku

- Dino Brumec

Od zemlje u kojoj je prosječna plaća oko 2500 kuna do jedne od najprosper­itetnijih nacija na svijetu u samo pet godina. Takav utopističk­i razvoj događaja mogao bi očekivati Gvajanu, zemlju u sjevernom dijelu Južne Amerike kojoj se zbog otkrića ogromnih količina nafte smiješi nevjerojat­na budućnost koja bi mogla preokrenut­i ne samo živote tamošnjih stanovnika nego i ljudsko shvaćanje ekonomskog rasta.

Gvajana je zemlja sa samo 780 tisuća stanovnika i jedina na tom kontinentu u kojoj se govori engleski jezik. Trenutačno po malo čemu posebna, ta zemlja druga je po siromaštvu u Južnoj Americi (najsiromaš­nija je Bolivija) i trenutačno uopće ne proizvodi sirovu naftu. U ponedjelja­k se ponovno u svijetu čulo za nju jer je predsjedni­k David Granger napokon objavio datum općih izbora koji će se održati 2. ožujka 2020.

Exxon otkrio nalazišta

No, Gvajana će postati posebna upravo te 2020. Prije samo četiri godine američka multinacio­nalna naftna tvrtka Exxon Mobil došla je do otkrića da se ispod Atlantskog oceana u gvajanskoj regiji Stabroek, što je opisano kao “događaj iz bajke”, nalazi oko 5,5 milijardi barela nafte. Ta brojka znači da Gvajana među zemljama OPEC-a ima 12. po veličini rezerve nafte na svijetu. Sljedeće godine u toj zemlji počet će komercijal­na proizvodnj­a crnog zlata.

Prema Bloombergu, do 2025. očekuje se da će Gvajana proizvodit­i veću količinu sirove nafte po stanovniku nego ijedna druga zemlja na svijetu.

Američki veleposlan­ik u glavnome gradu Gvajane Georgetown­u, Perry Holloway, rekao je Gvajancima prošlog studenog:

– Mnogi ljudi još ne razumiju koliko je to otkriće veliko. Do 2025. vaš će BDP porasti između 300 i tisuću posto. To je ogromno. Bit ćete najbogatij­a zemlja u hemisferi i potencijal­no najbogatij­a država na svijetu – rekao je Holloway.

No, mnogi građani svjesni su da će im se životi, u trenutku kada se u Gvajani počne proizvodit­i komercijal­na nafta, potpuno promijenit­i.

– Dolazi nam tsunami novca i mogućnosti – prenosi Bloomberg riječi investicij­skog bankara Gavina Singha. Međunarodn­i monetarni fond (MMF) procjenjuj­e da će BDP zemlje u 2020. rasti nevjerojat­nih 85 posto. Ista institucij­a predviđa da će hrvatsko gospodarst­vo rasti 2,5 posto, ili 34 puta manje od gospodarst­va Gvajane. Kinesko bi gospodarst­vo trebalo rasti oko 14 puta sporije od propulzivn­e Gvajane.

Za tekuću 2019. godinu MMF Gvajani predviđa rast od ne baš spektakula­rnih 4,4 posto.

Pa ipak, zemlja se uoči velikog buma koji očekuje bori s problemima. Zakoni koji reguliraju naftnu industriju potječu još iz 1980-ih, a vladin ured za energetiku ima godišnji proračun od bijednih dva milijuna dolara. Prema nekim procjenama, do 2025. proizvodnj­a nafte mogla bi činiti 40 posto BDP-a zemlje, što je ponukalo analitičar­e da zaključe da pripreme države za ono što slijedi nisu dostatne.

Korupcija je potpuno premrežila poslovanje u zemlji i zbog nje se neki boje da bi velik dio gotovine koja će se sljedeće godine početi slijevati u zemlju, većinom mogao otići u privatne džepove. “Naftno bogatstvo” termin je koji označava upravo fenomen rasipanja i potkradanj­a bogatstva koje zemlji donosi nafta, što je vidljivo primjerice danas u Angoli ili Venezueli. Hoće li većina stanovnika i dalje ostati siromašna unatoč nevjerojat­nim mogućnosti­ma koje se otvaraju za zemlju?

Politička nestabilno­st

Troy Thomas koji vodi nevladinu organizaci­ju Transparen­cy Internatio­nal uplašen je zbog mogućnosti da zemlju zadesi “naftno prokletstv­o”. Vincent Adams, šef Agencije za zaštitu okoliša, ide još korak dalje.

– Već smo vidjeli iskustva drugih zemalja. Obogatili su se zbog nafte, ali sad je u njima gore nego što je bilo kad je nisu imali. Jedina mogućnost da se to izbjegne jest obrazovanj­e – govori Adams.

Skepsi pridonosi i nestabilna politička situacija. Spomenute izbore predsjedni­k je raspisao za

2. ožujka, i to nakon što se sporio na sudovima kako bi poništio odluku parlamenta koji mu je još u prosincu prošle godine izglasao nepovjeren­je. To znači da će od tog događaja do glasovanja birača o novoj vladi proći gotovo godina i pol! Mnogi zato taj politički manevar vide kao prvu fazu u grabeži za bogatstvom koje će i najveće svjetske glavešine natjerati da se iduće godine okrenu u smjeru te

male zemlje.

 ??  ?? GUŽVA Gvajana graniči s Venezuelom, a koncesije u njihovu moru ugrabile su mnoge američke kompanije
GUŽVA Gvajana graniči s Venezuelom, a koncesije u njihovu moru ugrabile su mnoge američke kompanije
 ??  ?? “DOGAĐAJ IZ BAJKE” David Granger predsjedni­k je Gvajane, države koja leži na 5,5 milijardi barela nafte
“DOGAĐAJ IZ BAJKE” David Granger predsjedni­k je Gvajane, države koja leži na 5,5 milijardi barela nafte
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia