Večernji list - Hrvatska

Tužio suprugina ljubavnika i dobio 750 tisuća dolara

Na sudu u Sjevernoj Karolini pozvao se na zakon iz 19. stoljeća

- Bernard Karakaš

Ljubav boli, ali ljubav, a posebice preljub, i košta. A u to se osvjedočio javnosti neimenovan­i Amerikanac koji Kevinu Howardu iz Sjeverne Karoline sada mora, prema presudi tamošnjeg suda, platiti čak 750.000 dolara jer mu je prije nekog vremena zaveo suprugu i razorio brak.

– Brak mi je bio sveta stvar, a razvod mi je bio nepodnošlj­iv. Kao udarac šakom u lice, kao da me je netko nazvao i rekao da se mojoj obitelji nešto strašno dogodilo – ustvrdio je Kevin Howard podižući tužbu. Kako je kasnije rekao, supruga mu je u trenutku podnošenja zahtjeva za razvod rekla da odlazi od njega jer neprestano radi, da ga nikada nema kod kuće, da ne želi živjeti takvim životom. Tek je nešto kasnije doznao da ona već dulje vrijeme ima ljubavnika zbog kojega je odlučila okončati brak. Odmah je protiv tog zavodnika koji se zabavljao s njegovom suprugom dok je on neumorno radio, podnio tužbu radi nanošenja duševnih boli.

– Kada sam mu rekao da ću ga tužiti sudu, tip mi se smijao u lice. Pitao sam ga misli li da je to nešto smiješno, a on se počeo još više smijati. Ipak, sada se, na kraju, ja smijem, a za smijeh imam 750 tisuća razloga – kaže Howard.

Preljubnik, naime, nije znao za zakon iz 19. stoljeća, koji osim u Sjevernoj Karolini još vrijedi i u američkim saveznim državama, Novom Meksiku, Havajima, Južnoj

Dakoti i Mississipp­iju, prema kojemu je uništenje tuđeg braka kazneno djelo. Doduše, sudovi su prije nekog vremena pokušali ukinuti te zakone, no to je spriječio Savezni sud SAD-a jer procedura nije bila provedena po pravilu. Tehnički, zakon je ostao na snazi, što znači da je preljubnik sada Howardu dužan 750 tisuća dolara.

– Neće mi taj novac zaliječiti rane i ožiljke koje nosim na duši, ali eto, bit će mi bar malo lakše u tugovanju – ustvrdio je Howard. Nema li preljubnik toliko novca, sudski će mu biti oduzeta sva imovina i prodana na licitaciji, a za eventualni ostatak duga bit će mu određena ovrha. Odvjetnik optuženog i osuđenog preljubnik­a priznaje kako su male šanse da presuda na kraju bude preokrenut­a ili odbačena, a izgledno je da će njegov klijent ostati bez prilično velikog iznosa. Zakon je, kaže, prilično čvrst, važeći je, a dokazi su potpuno na strani Howarda. – Vjerujem da je ovo prvi, ali i posljednji put, da će netko biti osuđen na novčanu kaznu prema tom zakonu. Svima je jasno da je riječ o starom zakonu koji je možda bio uobičajen prije nekoliko stoljeća, ali nema smisla u današnje vrijeme. Podnijeli smo zahtjev za njegovo ukidanje – rekao je odvjetnik Kellie Gonzales. No, to je za preljubnik­a • mala utjeha.

 ?? FACEBOOK ?? KEVIN HOWARD: Sad imam 750.000 razloga za smijeh
FACEBOOK KEVIN HOWARD: Sad imam 750.000 razloga za smijeh
 ??  ?? LJUBAVNI TROKUT U većini zemalja otimanje nečijeg partnera tek je moralni prekršaj, ali u dijelovima SAD-a to je kazneno djelo
LJUBAVNI TROKUT U većini zemalja otimanje nečijeg partnera tek je moralni prekršaj, ali u dijelovima SAD-a to je kazneno djelo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia