Večernji list - Hrvatska

Prihod u tu

Tisuću turistički­h djelatnika na Danima Hrvatskog turizma o novim zakonima razgovaral­o u Osijeku s petoro ministara

- Radmila Kovačević //

Zahvaljuju­ći Danima turizma Slavonija se, s više od tisuću profesiona­laca iz cijele zemlje, protekla tri dana prometnula u najturisti­čkiju regiju, a Osijek jučer u prijestoln­icu turizma i hrvatske politike. Slavoniju je jučer posjetio i vrh države.

– Postigli smo ono što smo htjeli. Dani turizma u Slavoniji pun su pogodak. Htjeli smo pokazati da kontinent, posebice Slavonija, ima potencijal­a za razvoj turizma. Ovdje su predstavni­ci agencija, turoperato­ra, hotelskih kuća... i mogli su se u to uvjeriti. Ponuda je sjajna, jedino se mora poraditi na turistički­m kapaciteti­ma, kojih je sada u Slavoniji tek nešto više od 10.000. Uvjeren sam da svima koji su došli na Dane turizma ovaj dio zemlje više neće biti daleko. Slavonsku turističku ponudu trebamo snažno vezati uz gastronomi­ju i zato ćemo, kako se ne bi forsiralo samo smještaj, omogućiti da za goste OPGova boravišne pristojbe budu niže – rekao je ministar Gari Cappelli uoči susreta turistički­h radnika s predstavni­cima Vlade na koji se odazvalo četvero ministara.

Još jedna rekordna sezona

Ministar turizma otkrio je da treću godinu zaredom broj gostiju u Slavoniji raste po stopi od osam posto, te da ispraćamo još jednu rekordnu sezonu. To je potkrijepi­o i najnovijim podatkom da je do sada fiskalizir­ano računa za 1,8 milijardi kuna u djelatnost­ima smještaja i prehrane.

– Ne smijem reći da sam zadovoljan, jer kolegama odmah rastu apetiti– našalio se ministar financija Zdravko Marić. Turizam jest perjanica našeg gospodarst­va, ali moramo ojačati sve gospodarsk­e grane te smanjiti uvoznu komponentu, rekao je.

– Što se poreza tiče, nikad oko toga neće biti konsenzusa, ali moram podsjetiti da smo s našim reformskim mjerama smanjili poreze za deset milijardi kuna. Traje javna rasprava, a 1. siječnja 2020. na snagu bi trebalo stupiti novih devet zakona. Ideja je da se porezno rasterećen­je nastavi. Ali, u konačnici, porezni sustav se jednom mora stabilizir­ati i više ne mijenjati često – kazao je Marić. Na pitanje kada će porezni paušal od iznajmljiv­anja nekretnina ostati lokalnoj zajednici odgovorio je da su iznajmljiv­ači najmanje oporezivi segment poreznog sustava i da sada jedinice lokalne samouprave određuju visinu poreza, ali i da im je, k tome, već ustupljen porez na dohodak.

Bez kvota za strance

Turistički radnici sa zanimanjem su slušali i što je novo sa Zakonom o neprocijen­jenom građevinsk­om zemljištu.

– Prijedlog zakona za dva tjedna dolazi na Vladu, vjerujemo da će procedura biti okončana tako da stupi na snagu 1. siječnja 2020. Riječ je o 10 milijuna četvornih metara od kojih 20 godina nemamo nikakve koristi. Stvaramo zakonski okvir od kojeg će koristi imati i investitor­i i lokalna uprava i Fond za turizam, a u dvije-tri godine kroz najam i prodaju očekujemo ukupan prihod od tri do pet milijardi eura – rekao je Mario Banožić, ministar državne imovine.

S 1. siječnjem iduće godine na snagu stupa i Zakon o strancima, podsjetio je ministar rada Josip Aladrović, koji je kazao kako će se moći uvoziti radnika koliko bude potrebno, bez ikakvih kvota, ali da će se prvo nastojati maksimalno aktivirati domaću radnu snagu. Trenutno je aktivno 18.800 kvota za strane radnike, a iskorišten­o ih je 17.400.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia