Večernji list - Hrvatska

Pomračenje uma dugo nije bilo strašnije, ali i uvjerljivi­je

Filmski spektakl “Joker” redatelja Todda Phillipsa od ovog tjedna igra i u domaćim kinima

- Samir Milla

Otkad je “Joker” Todda Philipsa na festivalu u Veneciji ispraćen ovacijama, puno se pisalo i govorilo o filmu koji nam daje uvid u nastanak jednog od najpoznati­jih filmsko-stripovski­h negativaca. Nakon što je film počeo igrati u kinima, uslijedile su i prve negativne kritike, pogotovo u Guardianu i New York Timesu. Rekli bismo, ima tu istine, no svi ćemo se složiti u jednom – Joaquin Phoenix ponovno je pokazao svoju glumačku veličinu te bi mu konačno, nakon tri nominacije, trebao pripasti Oscar.

U filmu “Joker” vraćamo se na početak 80-ih, s nešto drukčijom pričom o Jokeru nego što smo dosad imali prilike vidjeti u prijašnjim filmskim nastavcima. Naime, u Burtonovom “Batmanu” iz 1989. Joker kojeg igra Jack Nicholson zove se Jack Napier, a upoznajemo ga kao desnu ruku mafijaškog šefa Carla Grissoma. Tek nakon što upadne u bačvu s kiselinom Napier postane Joker.

Inspiracij­a iz 1988.

Philippsov film inspiriran je nagrađenim stripom “Batman: The Killing Joke” iz 1988. godine. U tom stripu Joker je standup komičar koji pomaže sitnim kriminalci­ma u provali i također upadne u bačvu s kiselinom. Kod Phillipsa nema bačve ni sličnih fantastičn­ih detalja. Ali ima ludila, jeze i horora.

Na početku filma Joaquin Phoenix je Arthur Fleck, mladić koji zarađuje za život glumeći klauna na raznim događajima. Kada ga jednom iz obijesti pretuku, Fleck nabavi pištolj za zaštitu.

– Ne znam je li do mene ili je cijeli svijet otišao k vragu – kaže Fleck u jednom trenutku svojoj terapeutic­i. Nije mu lako budući da je odrastao s majkom Penny (Frances Conroy) koja se liječila u ludnici Arkham. Ubrzo shvaćamo da i sam Arthur pije lijekove te da ima poseban poremećaj – u određenim trenucima nekontroli­rano se smije, što ga ponekad dovodi u teške situacije. U jednoj takvoj ponovno ga u podzemnoj željeznici napadnu tri mladića, a Arthurova tjeskoba prerasta u ludilo.

Phoenixov Joker zaista je fenomenala­n. Na početku vam ga bude žao, možete se poistovjet­iti s njim kao običnim malim čovjekom koji nema sreće u životu. Kako se njegovo ludilo manifestir­a sve više i više, tako nas od njegova lika hvata jeza, pa i strah. Očekivano je i briljantan Robert De Niro kao Murray Franklin, voditelj talk showa koji podsjeća na legendarno­g Johnnyja Carsona. Upravo ga on, nakon što je u emisiji pustio neuspjeli Arthurov nastup, prvi nazove Jokerom. To finalno omalovažav­anje bilo je i svojevrsni okidač za prelazak na “tamnu stranu”. Odlična je i Zazie Beetz kao Arthurova susjeda u koju je potajno zaljubljen. No, kada gledamo film u cjelini, nađe se tu dramaturšk­ih rupa i nekih neobjašnje­nih stvari. Očite su posvete Scorseseje­vim filmovima “Kralj komedije” i “Taksist”, kao i referencij­e na prijašnje Batmane. Bruceov otac Thomas Wayne (Brett Cullen) podsjeća na Trumpa koji svisoka gleda na običnog čovjeka. Ne treba očekivati da će film biti nominiran za Oscar, no ponovimo – Joaquin je glavni favorit za tu nagradu, baš kao što je ove godine bio Rami Malek za “Bohemian Rhapsody”.

Odličan izbor glazbe

Phillips veliku pohvalu zaslužuje i za odličan izbor glazbe. Originalnu glazbu potpisuje Hildur Guðnadótti­r, islandska glazbenica čija glazba prati i hit-seriju “Černobil”. Hildurino čelo na nekoliko mjesta u filmu izvrsno je naglasilo neke od ključnih scena. No najdojmlji­vije je bilo čuti rock-klasik “White Room” grupe Cream u uvodu u kaos koji nastaje u gradu, kao i Sinatrinu “That’s Life” kojom završava film. Sve u svemu, Phoenix je onaj zbog kojeg svaki pravi filmofil mora pogledati ovaj film budući da se radi o jednom od najboljih glumačkih ostvarenja posljednji­h godina. I nemojte slučajno u kino voditi malu djecu. Od nekih bi

more.• scena mogla imati noćne

JOAQUIN PHOENIX GLAVNI JE KANDIDAT ZA OSCAR, KAO ŠTO JE PROŠLE GODINE TO BIO RAMI MALEK U ULOZI FREDDIEJA MERCURYJA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia