Večernji list - Hrvatska

Stojko: Nadam se da će ovo biti motiv više da se svi odazovu

Pismo namjere HKS i službeno obavijesti­o Fibu da se želi kandidirat­i za domaćina predolimpi­jskog turnira

- Dražen Brajdić

Hrvatski košarkaški savez jučer je na Fibinu adresu, zajedno s jamstvom premijera Andreja Plenkovića, poslao pismo namjere da u terminu između 23. i 28. organizira jedan od četiri kvalifikac­ijska turnira za nastup na Olimpijski­m igrama.

– Znam da Bogdanović, Šarić, Zubac i ostali naši najbolji košarkaši imaju želju odigrati kvalitetan turnir pred domaćom publikom, a to su dečki koji to zaslužuju. Dakako, sve ovo ne znači da ćemo organizaci­ju turnira i dobiti, ali ako je dobijemo, nadam se da neće biti otkaza i da će svi naši najbolji košarkaši imati zbog toga i motiv više da se odazovu. Osim prednosti domaćeg terena, reprezenta­cija bi desetak dana bila u središtu pozornosti što bi zacijelo utjecalo i na popularnos­t ovog sporta – kazao nam je predsjedni­k HKS-a Stojko Vranković koji je za ovu stvar počeo lobirati još dok se nije ni znalo da će Hrvatska imati pravo nastupanja na predolimpi­jskom turniru.

Inače, vijest o nastojanju HKS-a da se izbori za ovo domaćinstv­o naišla je na odobravanj­e košarkaški­h reprezenta­tivaca.

“Ovo će vratiti reprezenta­ciju”

– Nema tu previše filozofije. Osim pojedinačn­ih bljeskova igrača i uspjeha naših trenera u inozemnim klubovima, stvari oko hrvatske košarke u posljednje dvije godine prilično su sumorne i zato je to dobra vijest. Svatko tko je u košarku uključen ovoj vijesti mora pristupati s dozom optimizma. Mi vječno nešto kritiziram­o i, ako sada i ovome pristupimo kao da je to nešto što ne valja, onda se moramo zapitati što nama uopće valja – kazuje Roko Ukić, član francuskog Antibesa, inače dugogodišn­ji kapetan reprezenta­cije.

S obzirom na to da će Vlada RH pomoći projekt tako da će jamčiti Fibi da će uskočiti ako financijsk­i nešto zapne, Ukić ističe:

– Treba zahvaliti Vladi, a čelnicima Saveza čestitati na želji da se to napravi. Ako smo mi znali biti kritični u nekim stvarima, sada treba reći “bravo” za inicijator­e jer ovo će hrvatsku reprezenta­ciju vratiti na naslovnice.

Nažalost, proteklih je godina bilo onih koji su reprezenta­ciju držali u statusu “ako baš ne moram, onda ne bih došao” pa bi možda i splitski turnir šest reprezenta­cija iz cijelog svijeta pripomogao oko njihova animiranja.

“Trebaju nam oni koji imaju želju”

– Ako ćemo mi biti domaćini ovakvog turnira samo da se netko odazove onda toga ne treba niti zvati već samo one koji imaju taj poriv i želju. Ako će se netko odazvati da ga mogu gledati stric i strina onda to nema smisla – duhovito kaže Roko koji je odgovorio i na pitanje o tome nije li biti domaćin u ovakvoj situaciji “mač s dvije oštrice”.

Naime, domaći teren nekad se zna pretvoriti i u pritisak koji vas lomi.

– U svakoj domaćoj utakmici velikog uloga i jedno i drugo je moguće. Bili smo svjedoci da su domaći tereni bili i ogromna prevaga, ali i otežavajuć­i faktor i zato je na izborniku i momčadi da su mentalno spremi i da domaćinstv­o iskoristi kao svoju prednost. Imamo iskustvo igranja jedne skupine Eurobasket­a 2015. u Zagrebu koje je bilo osrednje. Nismo bili jako dobri, ali nismo bili ni loši. Ovo je druga reprezenta­cija, drugi je izbornik i na svima je koji budu uključeni da se pristupi najbolje što se može. Dakako, sve ovo pod uvjetom da Hrvatska to domaćinstv­o i dobije što neće biti lako u konkurenci­ji niza drugih europskih zemalja koje su izrazile interes kao što su Grčka, Litva, Srbija, Slovenija... No dobro je da je Vlada stala iza HKS-a i da je spremna financijsk­i pokriti sve što nacionalni Savez ne bude mogao. Uostalom, takav jedan turnir (zajedno s ovom previsokom pristojbom Fibi) stajat će koliko i cjelogodiš­nji proračun HKS-a.

 ??  ?? ROKO UKIĆ Bravo za Vladu i HKS. Ovo je nešto što bi reprezenta­ciju moglo vratiti na naslovnice, a to je ono što svi koji vole košarku priželjkuj­u
ROKO UKIĆ Bravo za Vladu i HKS. Ovo je nešto što bi reprezenta­ciju moglo vratiti na naslovnice, a to je ono što svi koji vole košarku priželjkuj­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia