Večernji list - Hrvatska

Hrvatski Hansen - prvi Osječanin u reprezenta­ciji nakon 22 godine

Mladi rukometaš Ante Kuduz lider je Dinama iz Bukurešta, a poziv izbornika Line Červara u reprezenta­ciju dao mu je još veći vjetar u leđa

-

status trofejnog sporta, nekoć su bili velesila, u 60-ima i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća nitko im nije bio ravan, imaju i četiri naslova svjetskih prvaka (posljednji još 1974.), no danas su daleko od stare slave. Hrvatski rukometaš iz prve ruke svjedoči zašto je tako.

– Ne “proizvode” više igrače, a Dinamo je primjer. U momčadi imamo samo četvoricu Rumunja i to su igrači stariji od 30 godina. Stali su s razvojem mladih igrača, što se vidi i na reprezenta­ciji u njezinim rezultatim­a. Rumunjska je sportska nacija, ali nedostaje im sustav rada u mlađim kategorija­ma kako bi se u dogledno vrijeme mogli vratiti gdje su nekoć bili. Imaju odlične uvjete, i financijsk­e i organizaci­jske pa je stvarno čudno da ne mogu napredovat­i.

Anti su tek 24, a već je pet godina u inozemstvu. Dinamo mu je i peti klub u karijeri nakon Osijeka, Varaždina, Dijona i Winterthur­a. Promijenio je četiri države, pet gradova...

– Prve godine bilo mi je bilo malo teško priviknuti se na takav život jer od mjesec dana tri tjedna si na putu, svaki drugi-treći dan u drugom si hotelu. To je bilo novo iskustvo za mene, ali mi je pomoglo da brže sazrem. Svaka sredina je bila novo dokazivanj­e, potvrđivan­je i sebi i drugima – veli Kuduz ističući podršku svoje obitelji.

– Moram zahvaliti svojoj braći, tati i mami koja nije s nama. Imao sam najbolje roditelje i braću koji su mi davali veliku potporu.

Taj nomadski život obogatio ga je i velikim iskustvima. U Dijonu ga je, primjerice, trenirao jedan od najvećih rukometaša svih vremena, legendarni Jackson Richardson.

– Nezaboravn­o iskustvo koje ću pamtiti do kraja života jer u Dijon sam došao kao klinac, s 19 godina. Puno mi je pomogao i bit ću mu zahvalan cijeli život. Mnogo smo razgovaral­i, objašnjava­o mi je kako sport funkcionir­a, kako se u nekim stvarima trebam dokazivati i postaviti. Nakon te jedne sezone shvatio sam što je rukomet i nakon toga samo sam išao prema gore.

A u tom usponu jedan od novih vrhunaca bio je poziv za reprezenta­ciju u kojoj je premijerni nastup imao ljetos u kvalifikac­ijama za Europsko prvenstvo protiv Belgije. Inače, s juniorskom reprezenta­cijom 2013. uzeo je svjetsko srebro (u finalu protiv Danaca s četiri pogotka bio je jedan od najefikasn­ijih). Ante je tako postao prvi rođeni Osječanin u rukometnoj reprezenta­ciji Hrvatske poslije čak 22 godine i Silvija Ivandije koji je sudjelovao u osvajanju zlata na Mediterans­kim igrama 1997.

– Trebalo mi je nekoliko dana da postanem svjestan da sam pozvan u reprezenta­ciju jer to je vrhunac moje karijere. Taj me poziv napunio dodatnim motivom što rezultira i mojim dobrim igrama u Dinamu ove sezone. Želim se dokazati i pokazati ljudima da mogu računati na mene – priča mladi rukometaš.

Odabrao broj 47

A Lino Červar drži ga na oku. Izbornik je, naime, nedavno otkrio kako je Kuduza uživo gledao u utakmici 1. kola Lige prvaka u kojoj je Dinamo gostovao kod Schaffhaus­ena (28:28). A imao je što i vidjeti jer je 202 centimetra visoki Osječanin bio jedan od najboljih u svojoj momčadi.

– Pročitao sam da je izbornik Červar pratio moju utakmicu i iznimno mi je drago. Našao sam novu motivaciju. Na meni je da ostavim sve na terenu, dokažem se, dobro igram, pobjeđujem i ne bojim se – zaključio je Kuduz.

Zanimljiv je njegov odabir broja na dresu. Broj uz kombinacij­u njegovih inicijala AK asocira na oznaku legendarno­g “kalašnjiko­va”, no to nije zastrašiva­nje protivnika, već posveta omiljenom košarkašu.

– Kao dječak puno sam gledao NBA. Omiljeni košarkaš bio mi je Andrej Kirilenko koji ima iste inicijale poput mojih, a nosio je broj

47. Za mene je on košarkaška ikona

i zbog toga sam uzeo taj broj.

PRIJE ANTE KUDUZA, U HRVATSKOJ REPREZENTA­CIJI OD OSJEČANA, BIO JE TEK SILVIO IVANDIJA JOŠ 1997. GODINE

 ??  ?? S DINAMOM je Kuduz lani osvojio prvenstvo, a aktualnu sezonu otvorio trijumfom u rumunjskom Superkupu
S DINAMOM je Kuduz lani osvojio prvenstvo, a aktualnu sezonu otvorio trijumfom u rumunjskom Superkupu
 ??  ?? “MOMČAD je osjetila koliko je moćna; gladni smo pobjeda i želimo više od osmine finala Lige prvaka prošle sezone”
“MOMČAD je osjetila koliko je moćna; gladni smo pobjeda i želimo više od osmine finala Lige prvaka prošle sezone”
 ??  ??
 ??  ?? ANTI su tek 24 godine, a već je pet godina u inozemstvu
ANTI su tek 24 godine, a već je pet godina u inozemstvu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia