Večernji list - Hrvatska

S trenerom Elkaseviće­m razgovaram o svemu; politici, sportu, a najmanje o atletici

SP ATLETIKA Mihaljević će večeras u finalu bacanja kugle pokušati ponoviti Žunićev uspjeh

- Damir Mrvec //

Filip Mihaljević (25) zaokružit će večerašnji­m nastupom u finalu bacanja kugle nastup hrvatskih sportaša na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi. Prije dvije godine u Londonu, Fićo je zapeo u kvalifikac­ijama bacivši 20,33 metra. U Dohi je kugla u kvalifikac­ijama letjela 67 centimetar­a dalje, sasvim dovoljno za finale.

Spreman baciti preko 21,50 m – Prespavao sam noć nakon kvalifikac­ija, dojmovi su mi se malo slegli. Zadovoljan sam kako je sve prošlo. Tek sad shvaćam koliko je kvalifikac­ijski dan za mene bio savršen. Drago mi je da nisam u prvom hicu odmah postigao normu jer sam želio imati barem dva hica, kako bih malo osjetio atmosferu na stadionu, kako bih osjetio krug, koji je brz. A meni brzi krug i te kako odgovara. Malo sam razgovarao s trenerom Edisom... – kaže Mihaljević.

O čemu razgovarat­e na kavi s trenerom, pogotovo dan poslije kvalifikac­ija te dan prije finala?

– O svemu, o politici, sportu, ali ne o atletici. O atletici najmanje razgovaram­o.

Jedino što ga zabrinjava je ulazak na stadion...

– Iz hladnog autobusa izlazimo na ogromnu vrućinu pa opet na rashlađeni stadion. To nikako nije dobro za organizam. Ne znam kolika je temperatur­a na stadionu, ali je jako ugodno za bacanje. Kakva je strategija za finale? – Prvi mi je cilj ulazak među osam kako bih imao još tri dodatne serije u finalu. Prije dvije godine u Londonu za prvih osam nakon tri serije trebalo je bacati 20,89 metara. Ali, vidjeli ste rezultate u kvalifikac­ijama gdje je 12 atletičara bacilo dalje od norme koja je bila 20,90 metara. Ne bih se iznenadio kada bi se ta granica pomaknula na 21,15, 21,20 metara. Mislim da je to dužina koju bih mogao postići nakon tri serije – napominje Mihaljević.

Što možemo od vas očekivati u konačnici, budete li imali svih šest serija na raspolagan­ju?

– Mislim da sam spreman za dužinu preko 21,50 metara. Za osobni rekord (21,84 metra, nap. a.) moralo bi se puno toga poklopiti – da se dobro naspavam, da je to taj dan, da je u zraku ta neka energija koja mi odgovara... Dakle, spreman sam za hice od oko 21,20 do 21,50 metara, a što će biti vidjet ćemo. Stipe je prije dvije godine osvojio broncu hicem od 21,46 metara. Samo je pobjednik Walsh bacio dalje od 22 metra. Mislim da bi se u Dohi prvi put u povijesti moglo dogoditi da će prva trojica baciti dalje od 22 metra. U finalu imamo šestoricu koja bacaju preko 22 metra.

Ove je godine zaista puno napredovao, i to otkako mu je trener Edis Elkasević.

S Elkaseviće­m mu odlično

– Suradnja s njim je odlična. Za ovo natjecanje počeli smo se pripremati od 1. siječnja ove godine. Edis ima hladnu glavu, jako je miran i tu mirnoću prenosi i na mene. Napuni me samopouzda­njem i to je jako važno. Između ostalog, dao mi je odličan savjet da nabacim deset kilograma mišića. Kad sam mu prvi put rekao da imam 117 kilograma, odmah mi je rekao da s tom težinom ne mogu bacati daleko. Bitno je da smo kliknuli, a već prve sezone rezultati

su vidljivi – zaključio je.

 ??  ?? FILIP MIHALJEVIĆ Osobni rekord mu je 21,84 metra
FILIP MIHALJEVIĆ Osobni rekord mu je 21,84 metra

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia