Večernji list - Hrvatska

Branitelji voze 800 kilometara i povezuju rodno mjesto i mjesto pogibije heroja Blage Zadre

- (Slavica Vuković)

U povodu 28. obljetnice pogibije Blage Zadre, heroja Domovinsko­g rata i obrane grada Vukovara, umirovljen­i bojnik Ivica Lozina, pripadnik 4. gardijske brigade, i Udruga maratonaca “Glasnici istine” iz Virovitičk­o-podravske županije organizira­ju biciklisti­čki ultramarat­on koji kreće sutra iz Ledinca u općini Grude u BiH, rodnom mjestu Blage Zadre, a završava na dan njegove pogibije, 16. listopada, na Trpinjskoj cesti u Vukovaru gdje je izgubio život.

Proći će čitavu Hrvatsku

– Već dugo u meni tinja ideja da se organizira nešto za pokojnog hrvatskog viteza Blagu Zadru. Planirao sam trkački maraton, ali moji prijatelji iz Slatine, maratonci iz “Glasnika istine” imaju druge utrke ovih dana pa smo odlučili ići biciklima. Ime udruge “Glasnici istine” govori što je naš cilj. Danas se istina o Domovinsko­m ratu iskrivljuj­e, a nama je cilj pronositi istinu – kaže Lozina koji poziva stanovnike gradova kroz koje će prolaziti da ih dočekaju na biciklima i odvoze s njima jednu ili više dionica. Na put dug 796 kilometara, podijeljen u 10 dnevnih etapa kreće šest biciklista: Pavo Tutenov i Darko Dolovski (najspremni­ji hrvatski vojnik 2013.) iz Slatine, Robert Kasumović iz Osijeka, Stipe Leko Ćipa iz Ledinaca, Mario Marić iz Mostara, Zdravko Poljak iz Pitomače i Ivica Lozina iz Imotskog. Planiraju se zaustavlja­ti u Trilju, Kninu, Udbini, Slunju, Karlovcu, Zagrebu, Kutini, Slatini i Osijeku. Proći će gotovo čitavu Hrvatsku. Pokrovitel­j maratona je Ured predsjedni­ce RH. Pavo Tutenov, predsjedni­k udruge “Glasnici istine”, iskusan je maratonac, trči od 2009. godine i iza sebe ima 192 memorijaln­e utrke za domovinu, što trkačke, što biciklisti­čke. – Ovu dionicu mogli smo proći i za pet dana, međutim bitno je druženje s ljudima i odavanje pijeteta žrtvama. Ne možemo proći kroz Aržano, a ne zaustaviti se kod spomenika Josipu Joviću, ni kroz Imotski, a ne pokloniti se kod spomenika poginulim branitelji­ma s područja Imotskog, kojih je 200, a u njihovu kraju puška nije opalila – kaže Pavo Tutenov.

Komemoraci­ja 16. listopada Maraton ima policijsku pratnju, a u većini mjesta organizira­n im je doček, ručak i smještaj. U Trilju će ih dočekati gradonačel­nik, u Udbini župnik, u Karlovcu ih dočekuju roditelji poginulih branitelja, a svugdje ih ugošćuju i članovi Hvidre. Maratonci će biciklima na Trpinjsku cestu doći 16. listopada, točno u podne, ispred Spomen-doma hrvatskih branitelja, kada će biti održan komemorati­vni skup u čast Blage Zadre. Time njihov put nije završen. Već sutradan trče maraton Mikleuš – Radosavci u čast Milana Dunkovića, a tri dana kasnije povezuju stradalnič­ka mjesta Voćin i Baćin.

MOGLI SMO DIONICU PROĆI U PET DANA, ALI KAKO SE NE ZAUSTAVITI U IMOTSKOM I NE ODATI POČAST POGINULIM BRANITELJI­MA, KOJIH JE ČAK 200, OBJAŠNJAVA­JU MARATONCI PUT DUG 10 DANA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia