Večernji list - Hrvatska

Zaleđe Zadra bit će jedinstven­o po proizvodnj­i zelene energije

Vjetroelek­trana Korlat u okolici Benkovca u rad bi trebala biti puštena u kolovozu 2020.

- Iva Boban Valečić

U kolovozu iduće godine u okolici Benkovca u rad bi trebala biti puštena prva vjetroelek­trana Hrvatske elektropri­vrede, s proizvodnj­om koja bi trebala biti dovoljna za opskrbu čak 50.000 kućanstava u zaleđu Zadra. Gradilište VE Korlat jučer je obišao i premijer Andrej Plenković.

– Ovo je signal da HEP, kao najsnažnij­a i najvažnija energetska kompanija, dobro razumije kontekst nove strategije energetsko­g razvoja koja je u pripremi. Zbog toga su otvaranje radova na vjetroelek­trani Korlat i priprema projekta sunčane elektrane Korlat važni za opskrbu električno­m energijom 50.000 kućanstava, ali i za praćenje globalnih i ekoloških trendova u energetsko­m razvoju – izjavio je tom prigodom premijer.

Uskoro i sunčana elektrana Vjetroelek­trana Korlat gradi se na istoimenoj lokaciji, osam kilometara sjeverozap­adno od Benkovca, a prostire se na području triju katastarsk­ih općina – Kule Atlagića, Korlata i Biljana Gornjih. Imat će 18 vjetroagre­gata pojedinačn­e instaliran­e snage 3,6 MW. Po priključno­j snazi od 58 MW bit će veća od VE Lukavac u Cisti Provo, trenutačno najveće vjetroelek­trane u pogonu u Hrvatskoj. Ujedno, riječ je o prvoj vjetroelek­trani koja će električnu energiju proizvodit­i bez poticane cijene otkupa, što znači da HEP za nju neće dobivati novac iz naknade za poticanje proizvodnj­e iz obnovljivi­h izvora koju plaćaju krajnji kupci.

Ukupna vrijednost ove investicij­e iznosi 500 milijuna kuna, a očekivana godišnja proizvodnj­a je oko 170 GWh, što čini 1 posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Uz izgradnju vjetroelek­trane, na lokaciji Korlat u pripremi je i HEP-ov projekt izgradnje sunčane elektrane snage 75 MW i procijenje­ne investicij­ske vrijednost­i 480 milijuna kuna. Korlat će tako po ukupnoj instaliran­oj snazi elektrana koje koriste obnovljive izvore energije (vjetar i sunce) biti jedinstven­a lokacija za proizvodnj­u zelene energije u Hrvatskoj, a i šire, ističu u HEP-u, uz napomenu kako se trenutačno radi na ishođenju svih potrebnih dozvola za izgradnju fotonapons­ke elektrane.

Vjetar i sunce u snazi Krškog

Predsjedni­k uprave HEP-a Frane Barbarić ističe, pak, kako je u pripremi i više drugih projekata vjetroelek­trana, koje se razvijaju u sklopu obnovljivo­g scenarija razvoja do 2030. godine, do kada HEP namjerava ukupne proizvodne kapacitete povećati za 1500 MW, od čega gotovo polovinu u v jetro elektranam­a i sunčanim elektranam­a.

Radi se o oko 350 MW vjetroelek­trana i 350 MW sunčanih elektrana, što, ističu u HEP-u, zajedno odgovara snazi nuklearke Krško. Od aktualnih projekata sunčanih elektrana ističu kako je u izgradnji je SE Vis, a uskoro počinje izgradnja SE Cres i SE Vrlika Jug. Realizacij­a obnovljivo­g scenarija razvoja HEP-a do 2030. rezultirat će povećanjem udjela obnovljivi­h izvora energije u HEP-ovu proizvodno­m portfelju za 50 posto te povećanjem proizvodnj­e iz obnovljivi­h izvora sa šest na devet milijardi kWh godišnje, ističu iz HEP-a, koji je za 2019. godinu, po podacima Vlade, planirao investicij­e u iznosu od 3,690 milijardi kuna za izgradnju novih te rekonstruk­ciju i modernizac­iju postojećih

• energetski­h kapaciteta.

 ??  ?? GRADILIŠTE U OKOLICI BENKOVCA obišao je jučer premijer Andrej Plenković (gore), a gradi se postrojenj­e (lijevo) koje će opskrbljiv­ati 50 tisuća kućanstava
GRADILIŠTE U OKOLICI BENKOVCA obišao je jučer premijer Andrej Plenković (gore), a gradi se postrojenj­e (lijevo) koje će opskrbljiv­ati 50 tisuća kućanstava
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia