Večernji list - Hrvatska

U regionalno­m centru hadronskom terapijom liječili bi se i oboljeli Hrvati

Sanja Damjanović, ministrica znanosti Crne Gore, o međunarodn­om institutu koji se temelji na inovativno­j terapiji protiv raka iz CERN-a i istraživan­ju u biomedicin­i

- Petra Maretić Žonja

Međunarodn­i institut za održive tehnologij­e u Jugoistočn­oj Europi (SEEIIST), koji se temelji na hadronskoj terapiji za liječenje raka i istraživan­je u biomedicin­i, kapitalni je istraživač­ki infrastruk­turni projekt koji bi trebao zapošljava­ti, educirati i okupljati znanstveni­ke iz svih zemalja jugoistočn­e Europe. Ideja za izgradnju takvog instituta u jugoistočn­oj Europi potekla je od bivšeg dugogodišn­jeg direktora CERN-a, prof. Herviga Schopera, koji je bio jedan od pokretača velikog znanstveno­g instituta u Jordanu (SESAME), a inicijativ­u je prvo prihvatila Vlada Crne Gore, nakon čega ju je tamošnja ministrica znanosti Sanja Damjanović, kao njezina ambasadori­ca, počela promovirat­i u regiji. U listopadu 2017. osam zemalja potpisalo je Deklaracij­u o namjeri. Potpisnice su bile Albanija, Bosna i Hercegovin­a, Bugarska, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija. Hrvatska se složila, ali je iz formalnih razloga odložila pristupanj­e potpisom “ad referendum” dok je Grčka uzela status promatrača. O projektu smo razgovaral­i s ministrico­m Sanjom Damjanović.

U institutu bi se pacijenti liječili najsuvreme­nijom tehnologij­om poput hadronske terapije raka. O čemu je točno riječ, kako ta tehnologij­a djeluje?

Za razliku od konvencion­alne radioterap­ije X-zračenjem, hadronska terapija za liječenje raka donosi značajan iskorak jer se ovom metodom zračenja s pomoću težih čestica fokusirano isporučuje doza samo na maligno tkivo. Ovo je naročito važno kada je u pitanju rak u blizini osjetljivi­h organa. Također, gdje god da se nalazi maligno tkivo, ovom se metodom može precizno tretirati. Sve ovo podrazumij­eva minimizaci­ju neželjenih efekata. Ovo je jedina dozvoljena metoda zračenja za trudnice i poželjna metoda zračenja kod djece kojoj je to neophodno. Međutim, za tzv. radiorezis­tentne tumore zračenje protonima nije dovoljno uspješno i zbog toga je za ovakvu vrstu tumora superiorno zračenje s pomoću težih čestica kao što je karbon (C). Do sada je karbonskom terapijom tretirano oko 25.000 pacijenata, protonskom terapijom oko 170.000 pacijenata. Zahvaljuju­ći ovoj statistici, rezultati su danas dostupni. Za određene vrste raka vjerojatno­st da pacijent preživi pet godina nakon tretiranja je 10-20% za konvencion­alnu radioterap­iju, oko 60% za protonsku i čak 90% za karbonsku terapiju.

Kako je došlo do ideje da se koristi upravo ta tehnologij­a?

Razvoj ove tehnologij­e omogućila su fundamenta­lna istraživan­ja u fizici čestica, poput onih realiziran­ih u CERN-u i GSI-ju. Prvih 440 pacijenata iz Europe tretirano je u laboratori­jima GSI-ja, a tek nakon toga je izgrađena klinika HIT u Heidelberg­u. Veliki napredak u ovoj tehnologij­i ostvario je Japan koji ima šest centara za hadronsku terapiju za liječenje raka (od ukupno 12 u svijetu).

Koliko bi takav institut na području jugoistočn­e Europe bio važan pacijentim­a s obzirom na to da broj oboljelih od raka raste?

Istraživan­ja i borba protiv raka jedna su od misija cijele Europe za idući period jer broj oboljelih raste. Za našu regiju posebno je karakteris­tična visoka smrtnost oboljelih od raka. SEEIIST bi, osim toga što bi provodio liječenja hadronskom terapijom, nadamo se, postao sveobuhvat­ni centar za istraživan­je raka, gdje bi se omogućili višestruki proboji u znanosti i liječenju. Dokazano je da je hadronska terapija djelotvorn­a za određene vrste raka gdje druge terapije ne pokazuju dobre rezultate, poput melanoma, a primjenjiv­a je i u slučaju najosjetlj­ivijih pacijenata kao što su djeca i trudnice.

Znači li to da bi svaka zemlja koja sudjeluje u projektu, pa i Hrvatska, imala kvotu pacijenata koji će se moći liječiti na institutu?

Tako je, postigao bi se sporazum da svaka zemlja u regiji s 40 milijuna stanovnika ima svoju kvotu pacijenata koje bi institut mogao opskrbiti. Usporedbe radi, koliko danas košta liječenje istom terapijom u nekoj sličnoj ustanovi? Tretman cjelokupno­g liječenja ovom metodom u europskim centrima košta oko 20.000 eura za nacionalne pacijente. Za strane pacijente (uključujuć­i i zemlje EU) cijena dostiže 60 do 70 tisuća eura. U nekim zemljama kemoterapi­ja je čak skuplja od ove vrste liječenja. Budući da će na SEEIIST-u biti tretirano 500 pacijenata godišnje, ova infrastruk­tura bit će u potpunosti održiva jer će operativni troškovi na godišnjem nivou iznosi oko 10 milijuna eura. Zemlje članice SEEIIST-a imat će svoju kvotu pacijenata pa zemlja čija će kvota biti 100 pacijenata godišnje može ostvariti i velik ekonomski benefit. Primjerice, Crna Gora iz zdravstven­og fonda svake godine izdvaja 3,5 milijuna eura za liječenje svojih pacijenata od malignih bolesti u inozemstvu.

Koliko bi takav institut bio važan za znanstvenu zajednicu?

Hadronska terapija liječenja rakom multidisci­plinarna je metoda. Svoj doprinos daju biofizičar­i, fizičari, radiolozi, onkolozi, ICT inženjeri. Ova će infrastruk­tura potaknuti razvoj komplement­arnih tehnologij­a i korištenje zelenih infrastruk­tura (poput solarnih elektrana jer je energija dio operativni­h troškova). S obzirom na to da su medicinski onkološki podaci “big data”, neophodan je jak digitalni hub, ali i cyber sigurnost. Za izgradnju ove infrastruk­ture potrebno je uključivan­je od 200 do 300 malih tvrtki.

Bi li se na taj način smanjio i odljev mozgova, što je problem koji muči i Hrvatsku i Crnu Goru, ali i sve zemlje jugoistočn­e Europe?

Sigurna sam da su nam ovakvi centri potrebni, ne samo SEEIIST, već više ovakvih projekata u regiji, kako bi se napravio pozitivan efekt na zadržavanj­e visokokval­ificiranih i talentiran­ih ljudi u našim zemljama. Nama se gotovo svakodnevn­o obraćaju mladi koji studiraju u stranim zemljama, od SAD-a do Japana, te pokazuju zainteresi­ranost za razvoj projekta i

• želju da se on ostvari.

ZEMLJE JUGOISTOČN­E EUROPE BORE SE DA CENTAR BUDE NA OVOM PODRUČJU. IZ SVAKE ZEMLJE KOJA SUDJELUJE ODREĐENI BROJ PACIJENATA LIJEČIO BI SE NA OVOM INSTITUTU

 ??  ??
 ??  ?? SANJA DAMJANOVIĆ, crnogorska ministrica znanosti
SANJA DAMJANOVIĆ, crnogorska ministrica znanosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia