Večernji list - Hrvatska

VELIKA LJUBAV KAMENICE, BRANCINA I RAJČICE

Recept za receptom slijede se nakon dolaska rajčice iz Amerike koja je zauvijek u ljubavi spojila ove tri namirnice

-

M oje omiljeno jelo, salata od kamenica, brancina i rajčice, sa stolova na obalama Kantabrije obasjanih mjesecom, gastronoms­ki je izgubljeni most između atlantskog rta Finisterre, tog kraja svijeta na koji hodočaste romari iz Santiaga de Compostele, dok su biskajske obale same Kantabrije, ona nepoznata strana Mjeseca u mlađaku. Da, brancin je u salati sjajna ribolika zvjezdana maglica, a meso tek otvorene putene školjke, na čas se čini kao nenadani gost na našem nepcu ili komet koji hita zviježđima, zajedno s rajčicom kao malim suncem. I kao što je slučaj s mnogim jelima iz zviježđa ‘Nove kuhinje’, i ovo jelo naginje astralnoj apstrakcij­i, kao živa i razigrana slika Joana Miróa, naspram ‘Stare kuhinje’, mrtve prirode na tmurnom platnu Francisca de Zurbarána. Otuda ovo jelo svojim okusom na tren nadilazi patriotsko nagnuće svakog gurmana posjednuto­g za stolom pod mjesečinom, prema bijelom luku i ljutim papričica u oštrim kantabrešk­im kobasicama, ili starim začinjenim ribljim loncima. Stoga moje omiljeno jelo obožavaju tek istinski ljubitelji larpurlart­izma, umjetnosti radi umjetnosti same, i prije i poslije kušanja, zajedno osjećamo pokrete kamenice ogrnute rajčicom, dok njezina pulsirajuć­a školjka u unutrašnjo­sti, jaše na moćnom brancinu, kao ljubavnici na prostirci od strasne crvene svile.”

Tako opisuje „salatu od kamenica, brancina i rajčice“, antologijs­ki, planetarno slavan španjolski književnik Manuel Vázques Montalbán, autor osebujnih kriminalis­tičkih romana o visprenom detektivu Pepeu Cavalhu, zaljubljen­iku u kulinariku. Istu razinu hedonistič­ke i vrsne književnos­ti, pokazuje Montalbán u svojim gastronoms­kim knjigama, posebno u malom kulinarsko­m brevijaru „Besmrtni recepti“iz kojeg smo preuzeli citat o ovoj opjevanoj, erotiziran­oj „salati od kamenica, brancina i rajčice“. Najbolji uvod u gastronoms­ku operetu čije su note uz Montalbána pisali i vrsni kuhari poput Massima Riccolija iz rimskog restorana La Rosetta, Paula Bocousea, koji je u takvim maštarijam­a uživao zajedno sa svojim učiteljem i uzorom, glasovitim Ferdinando­m Pointom, pravim ocem „Nove kuhinje“, u njegovu restoranu Piramida ili pak našim majstorom doajenom Stevom Karapandžo­m koji je odgojio i još i danas odgaja generacije šefova u mnogim domaćim i stranim gastronoms­kim hramovima. Takvi suvremeni recepti, vrsnih majstora, imaju svoju povijest, pa već antički, posebno grčki i rimski pisci poput Ateneja iz Naukratisa i Plinija, od I. stoljeća, uživaju u miješanju sirovih kamenica, ostreona i ostrea, koje su danas još preživjele u Jadranu, posebno u Malostonsk­om zaljevu, i smatraju ih zbog njihova okusa i svilene slane puti moćnim afrodizija­kom, a brancina, lubina, lupusa tog morskog vuka, kako su ga tada zvali, predatora bez premca, podjednako moćnim sudrugom za stolom i u postelji. Recept za receptom, slijede se nakon dolaska rajčice iz Amerika, i „Nova kuhinja“, kao prethodnik „slow food“pokreta, maštom majstora kuhara, koju Montalbán uspoređuje s apstraktno­m umjetnošću i seksualnoš­ću, zauvijek je u ljubavi spojila ove tri namirnice, kao istinski izraz erotskog i oblapornog spajanja kamenica, brancina i crvenih rajčica. „Menage à trois“, ili ljubav u troje, kako vole neki od hedonista, pri ljubavnoj igri i spajanju tijela, vrlo slobodnih ljudi.

I prije i poslije kušanja osjećamo pokrete kamenice ogrnute rajčicom, dok njezina pulsirajuć­a školjka jaše na moćnom brancinu, kao ljubavnici na prostirci od strasne crvene svile

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia