Večernji list - Hrvatska

Perković: Burić će se do kraja s Dinamom boriti za prvo mjesto

- Tomislav Dasović

Najveći kandidat za ispadanje Varaždin nije uspio pružiti znatniji otpor Hajduku, kojemu je ovakav, neambicioz­an i kilav suparnik došao kao naručen nakon kiksa u Puli. Hajduk je imao 20 šuteva (10 u okvir), Varaždin samo dva (nijedan u okvir), u kornerima je bilo 10-3, u posjedu 60-40 posto za bijele.

Tako je i trener bijelih Damir Burić kupio mir uoči stanke u prvenstvu jer njegov Hajduk i dalje drži prvo mjesto u Hrvatskoj ligi, još tamo od kraja kolovoza kada je svladao Dinamo na Poljudu. Tko bi rekao da će momčad koja je u srpnju iz Europe šokantno ispala od Maltežana danas, nakon 11 kola Hrvatske lige, biti lider prvenstva.

Caktaš je imao puno prilika

Za usporedbu, prije godinu dana, 7. listopada 2018. godine, Hajduk je u 10. kolu Prve HNL kod kuće bio poražen od Osijeka s 0:2 i u tom trenutku bio je sedmoplasi­ran na ljestvici, s čak 13 bodova manje od vodećega Dinama.

Hajduk je protiv Varaždinac­a bio rastrčan, lepršav, moćan, ali i izrazito – neefikasan. Nevjerojat­no je što sve nije realizirao najbolji Hajdukov igrač Mijo Caktaš, a imao je barem tri čista zicera, dok je šut Hamze Barryja zaustavila vratnica. Caktaš je ovoj utakmici s lakoćom mogao preuzeti vodstvo na listi strijelaca i ta ga činjenica sigurno frustrira jer bio je pokretljiv, raspoložen za igru, uložio je ogroman trud i lakoćom ulazio u šanse, ali u završnici je bio potpuno sterilan. Bijeli su poveli pogotkom spretnoga Brazilca Jaira, koji se izvrsno snašao u petercu nakon dodavanja Juranovića, dok je pobjedu zapečatio Darko Nejašmić udarcem glavom, na idealan centaršut Hamze Barryja. Po svemu prikazanom, Hajduk je zaslužio mnogo uvjerljivi­ju pobjedu i šteta je što ovu predstavu nije vidjelo više navijača. Hajduk je, naime, prvi put ove sezone u domaćoj utakmici u prvenstvu na tribinama imao manje od deset tisuća gledatelja.

U finišu trener Burić dao je priliku i Nigerijcu Eduoku, prgavom centarforu koji je opet dobio žuti karton i sada u dresu bijelih u osam nastupa ima više “žutaća” nego pogodaka (4-3).

– Vidjeli smo momčad koja je htjela, željela i realiziral­a pobjedu doma. Nije to tako lako. Varaždin je neugodna i dobra momčad.

HAJDUK JE IMAO 20 ŠUTEVA (10 U OKVIR), VARAŽDIN SAMO DVA (0 U OKVIR)

SPLIT Stadion Poljud. Gledatelja 7945. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar)

Hajduk: Posavec - Juranović, Ismajli, Simić, Čolina – Nejašmić (od 76. Jurić), Bradarić, Hamza (od 74. Eduok) – Jradi (od 90. Teklić), Caktaš, Jairo. Trener: Damir Burić.

Varaždin: Nevistić – Prce, Adžić, Senić, Štefulj – Tkalčić, Guera Djou, Glavina (od 88. Glavica) – Težak (od 56. Vuk), Mehdikhani, Lisakovič (od 67. Fućak). Trener: Borimir Perković.

Strijelci: 1:0 Jairo (22., Juranović), 2:0 Nejašmić (65., Hamza)

Crveni karton: Senić (90., drugi žuti) Momci su obranu i napad realiziral­i dobro i mogli smo vidjeti puno šansi u igri, dominaciju, kreaciju. Šteta što realizacij­a nije bila na nivou. Ta nit nam se vuče kroz puno utakmica i tako bismo mogli privesti utakmicu kraju puno prije. Momci su pod pritiskom želje za prvo mjesto. Kritike su pozitivno djelovale na nas i na momčad – kazao je Hajdukov trener Damir Burić.

Izvedbu njegova orkestra pohvalio je i trener Varaždina.

Hajduk je sada ozbiljniji klub

– Hajduk ima štofa za prvo mjesto i uvjeren sam da je u usporedbi s prošlim sezonama puno ozbiljniji klub. O ispadanju iz Europe rekao bih da nije svako zlo za zlo. Hajduk se od tada mobilizira­o, vratili su trenera i ispravili nepravdu koja mu je nanesena. Burić je radio odličan posao u prvom mandatu. Uvjeren sam da je u stanju izvući maksimum iz ove momčadi i ući u borbu s Dinamom za prvo mjesto do samog kraja – kazao je Borimir Perković.

Ovo je deseta Hajdukova domaća pobjeda zaredom; šest ih je ostvario novi rekorder bijelih Damir Burić, a prethodne četiri Siniša Oreščanin. Posljednji poraz na Poljudu u Prvoj HNL bijeli su doživjeli 3. travnja 2019. u derbiju s Dinamom (0:1).

Na kraju, poljudski travnjak, iako izbrazdan i neravan, nije jučer pretrpio nova oštećenja. Za vrijeme utakmice na njega je stalno slijetalo jato golubova, kao da je netko na travu istresao mješavinu sjemenki vrhunske kvalitete. Torcida je pak utakmicu Hrvatska – Mađarska najavila uvredljivi­m skandiranj­em predsjedni­ku HNS-a Davoru Šukeru...

• REZULTATI 11. KOLA: Istra 1961 - Inter Zaprešić Hajduk - Varaždin Dinamo - Slaven Belupo - Gorica - Lokomotiva

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Hajduk Dinamo Rijeka Osijek Gorica Lokomotiva Istra 1961 Slaven B. Inter Varaždin

11 9 9 10 10 10 11 10 11 11

7 6 5 4 4 4 2 3 1 1 2 1 3 4 3 2 4 1 4 4 2::2 2:0 -:Osijek -:Rijeka nedjelja, 19

Parovi 12. kola: Gorica - Dinamo (18. listopada, 18), Varaždin - Istra 1961 (19. listopada, 15.00), Slaven Belupo - Rijeka (19. listopada, 17.30), Inter Zaprešić - Osijek (20. listopada, 15.00),Lokomotiva - Hajduk (20. listopada, 17.30)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JAIRO Napadač Hajduka prvi je načeo mrežu Varaždina
JAIRO Napadač Hajduka prvi je načeo mrežu Varaždina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia