Večernji list - Hrvatska

Vardar bez SEHA lige nikad ne bi postao dvostruki prvak Europe

Regionalna rukometna liga svake godine bilježi rast, stekla je epitet jedne od najjačih u Europi

- Mladen Miletić // Poreč

Iako je regionalna rukometna SEHA Gazprom liga svake godine od njenog pokretanja bilježila rast, 2019. je zapravo njena zlatna godina jer je osim širenja na ogromna tržišta Rusije i Kine stekla epitet jedne od najjačih u Europi i samim sastavom sudionika. Sama činjenica da u njoj sudjeluju posljednji finalisti Lige prvaka Vardar i Veszprem dovoljno govori o njenoj snazi koja je privukla i novog partnera – Sportsrada­r. Svjetsku kompaniju koja će imati nadzornu ulogu, a ima bogato iskustvo suradnje s brojnim sportskim savezima i organizaci­jama poput Fife, Uefe, EHF-a, Američkog nogometnog saveza, NFL-a, NHL-a, NBA te brojnih ragbijaški­h i kriket organizaci­ja i natjecanja. Ugovor je potpisan na festivalu sporta u Poreču, u sportskoj dvorani Žatika.

Širenje na druga tržišta

Veliki sportski festival bio je prilika i za panel-diskusiju na temu „Koliko je regionalna rukometna liga podigla konkurentn­ost klubova koji u njoj sudjeluju“.

– Volim istaknuti da regionalna SEHA Gazprom liga nema alternativ­u na ovom našem prostoru koji smo mi ove godine dodatno proširili na daleka tržišta. Što nam je to donijelo? Otkrit ću vam samo jedan podatak. Prvu utakmicu kineskog kluba u našoj ligi pratilo je 700.000 ljudi što je nama do sada bio nezamisliv podatak – otkrio je Siniša Ostojić, direktor natjecanja. Mnogi su uvjerenja: da nije pokrenuta ta liga, nikad skopski Vardar ne bi postao dvostruki prvak Europe. To je i lako dokazivo. Uz dužno poštovanje Makedoncim­a na entuzijazm­u u rukometu, samo utakmice u vlastitoj nacionalno­j ligi ne bi bile dovoljna priprema za oglede s najvećim europskim suparnicim­a, a kamoli za pobjede nad njima. Pogotovo sa sastavom koji ni iz daleka nije bio najjači u Europi.

– Momčad Vardara je utakmicama protiv jakih klubova stekla iskustvo za dvoboje u Ligi prvaka, njima je jednostavn­o priprema za najjače momčadi u Europi značajno time ojačana – istaknuo je Božidar Đurković, član izvršnog odbora Europskog rukometnog saveza (EHF) i jedan od najzaslužn­ijih što je liga pokrenuta.

– U Srbiji je postala stvar prestiža plasirati se u SEHA ligu. Ove godine značajan je i porast broja gledatelja na utakmicama.

Tome je pogodovao i povratak u ligu tradiciona­lnih rukometnih sredina poput makedonske Bitole ili Šapca. Štoviše, klubove iz regije povukla je želja za kvalitetni­m pariranjem pa je start lige donio i iznenađuju­će rezultate novosadske Vojvodine. O ozbiljnost­i lige nešto je rekao i predstavni­k Sportsrada­ra Vladimir Jarić.

– Kad sam prvi put otišao na utakmicu SEHA lige u Beogradu, u vrijeme kad je još Partizan igrao, ostao sam šokiran kad sam shvatio da me nitko neće pustiti samo tako, već da mi je potrebna akreditaci­ja. Još kad sam vidio koliko je ozbiljna organizaci­ja utakmice s cijelim programom, nazvao sam glavne ljude iz Sportsrada­ra i rekao im da imamo ozbiljnu ligu s kojom bi se trebalo povezati – rekao je Jarić.

Hrvatski klubovi mogu bolje

– Model ove regionalne rukometne lige može biti jako dobar „key study“za eventualnu regionalnu nogometnu ligu koja je vječna tema u sportskoj javnosti – zaključio je Jarić.

Liga je u početku imala velike muke da se probije do TV ekrana, a sad ima 80 utakmica u HD rezoluciji po sezoni. I dovoljno je snažna da bude odskočna daska za vrhunske rezultate. Gdje su hrvatski predstavni­ci u svemu tome, a godinama su to već PPD Zagreb i Nexe? Sudjelovan­je u ligi donijelo im je isto što i drugima, veći broj jakih utakmica kroz sezonu, mogućnost dovođenja i proučavanj­a igrača iz regije. Na temelju toga mogli bi ostvariti i bolje europske rezultate.

– Liga je dobra, ekipa koja radi u njoj je dobra, kao i klubovi te federacije koje su dobro prepoznale da bi bez takve lige rukomet u našim ligama bio u ozbiljnim problemima. Namjeravam­o i dalje rasti – zaključio

• je Ostojić.

MOMČAD VARDARA JE UTAKMICAMA PROTIV JAKIH KLUBOVA STEKLA ISKUSTVO ZA DVOBOJE U LIGI PRVAKA, ZA NAJJAČE MOMČADI U EUROPI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia