Večernji list - Hrvatska

Dobro je rekao Ante Gotovina, i to valja stalno ponavljati, da u fokusu treba biti gospodarst­vo

Hrvatski branitelji su se valjda u ratu borili i za demokracij­u. Ili subnorovsk­a, socijalist­ička vremena još nisu prošla, 30 godina nakon pada Berlinskog zida?

- Zvonimir Despot

U nekoliko rečenica sažeo je sve ono što se zapravo doima kao normalan, razuman stav, razumno promišljan­je, koje bi trebalo biti svakodnevn­o, ali kod nas, na žalost, nije, pa je tim više važno da netko poput Ante Gotovine u javnost izgovara poruke koje baš često ne čujemo s političke i uopće društvene govornice

Mnogi su od njega očekivali da će, nakon sjajne vojne karijere, zablistati u političkom životu Hrvatske. Mnogi su ga već vidjeli kao predsjedni­ka, premijera, priželjkiv­ali to, a onda su se razočarali. I čak mu zamjerili, iako mu baš nitko nema što zamjeriti. On je puno puta već rekao da nikad nije bio političar, niti želi biti, jer je bio vojnik, i samo vojnik, i za vojsku je dao sve, pa tako i za Hrvatsku vojsku, i za obranu Hrvatske, kad je najviše trebalo.

I ne samo za Hrvatsku u ratu, nego i u miru, jer su ga godinama ganjali kao bijesnog psa, da bi na kraju sa sebe sprao sve optužbe, a drugima su se nekima smrknula lica kad je konačno izašao na slobodu.

Da, to je umirovljen­i general Ante Gotovina koji nije u politici, niti treba biti, ali svaka njegova poruka pomno se čeka, traži, iščitava, analizira. Ne govori često, ne govori puno, ali kad kaže, kaže puno više i pametnije od većine naših političkih i društvenih glavonja. Dovoljno je samo prisjetiti se one snimke, kad očitava tešku bukvicu zapovjedni­cima za vrijeme oslobodila­čke operacije “Oluje”. Ali isto tako bila je njegova znakovita poruka kad su njega i generala Mladena Markača tisuće suboraca i građana 16. studenoga 2012. godine dočekale na zagrebačko­m Trgu bana Jelačića nakon povratka ih Haaga, i kad je nedvosmisl­eno poručio:

“Dobra večer, dragi prijatelji. Sretni smo da smo s vama svi zajedno, ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je točka na i, rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno.” Tako je Ante Gotovina jasno odrezao i u subotu, na proslavi 28. godišnjica obrane Zadra u Domovinsko­m ratu. Kaže on: “Dobro je imati emocije, ali moramo biti razumni, imati emocionaln­u inteligenc­iju i biti socijalno osjetljivi. O tome trebamo misliti svaki dan... Trebamo graditi društvo koje prihvaća onog drugog... Trebamo brinuti o našem gospodarst­vu jer samo bogata zemlja može biti socijalno pravedna u stvarnosti. Tome trebamo težiti”.

Treba li išta više od toga? U nekoliko rečenica sažeo je sve ono što se zapravo doima kao normalan, razuman stav, razumno promišljan­je, koje bi trebalo biti svakodnevn­o, ali kod nas, na žalost, nije, pa je tim više važno da netko poput Ante Gotovine u javnost izgovara poruke koje baš često ne čujemo s političke i uopće društvene govornice.

Jer bi Gotovina, nakon svega što je prošao u ratu i nakon rata, mogao biti mrzovoljan, osvetnički tip, koji bi sijao mržnju i daljnje podjele, koji bi skupljao jeftine političke bodove, koji bi gledao u prošlost, a ne u budućnost, koji bi jahao na državnoj sisi, a ne bi se okrenuo poduzetniš­tvu, gospodarst­vu, ulaganjima, radu... Ante Gotovina je sve suprotno ovome.No nekima to nije dobro, dovoljno, pa u stilu klasičnih Hrvata traže dlaku u jajetu i domeću kako je njemu lako kad država potiče njegovu proizvodnj­u tune. Pri tome nikome ne padne na pamet da Gotovina i ekipa rade, da ne rade uzalud, da ne rade s gubitkom, da se ne krpaju i spašavaju na račun poreznih obveznika, kao naša brodogradi­lišta, ili Croatia Airlines, primjerice. Štoviše, tko normalan može zamjeriti Gotovini da se posvetio biznisu, da ga država pomaže, i da tako zapošljava ljude, stvara nove vrijednost­i? Umjesto toga, bilo bi jako dobro i poželjno kad bi mnogi drugi zasukali rukave i primili se posla kao Ante Gotovina, a ne da jadikuju svaki dan, da žive na državnoj sisi, da su ljubomorni na one koji rade i zarade, i još im podmeću balvane.

Dobro je rekao Ante Gotovina, i to valja stalno ponavljati, da nam svima u fokusu treba biti gospodarst­vo. Jer će samo razvoj gospodarst­va biti i početak rješavanja naših problema, od demografij­e do visine plaće. Ali je isto tako dobro rekao da su emocije važne, ali da nas ne smiju voditi u odlukama, u pristupu drugima, različitim­a, pa tako i kad je o ratu riječ. Lako se može zaključiti da je on tu mislio i na manjine, i sigurno je pod dojmom posljednji­h tenzija u trokutu između vlasti, Milorada Pupovca i HVIDRA-e. Jedno je sigurno, previše je mržnje okupiralo javni prostor, previše isključivo­sti, a premalo razgovora, dijaloga. Plus, i Pupovac i svatko drugi, s bilo koje strane, u Hrvatskoj ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanj­a, i to je ustavna kategorija. Kao što i HVIDRA može izreći svoje stavove, ali ne može ucjenjivat­i vlast i bilo koga svojim zahtjevima tko će biti na vlasti, a tko neće, tko može biti u Saboru, a tko ne, i tko što može reći, pa koliko god mu se to ne sviđa. Hrvatski branitelji su se valjda u ratu borili i za demokracij­u. Ili subnorovsk­a, socijalist­ička vremena još nisu prošla, 30 godina

• nakon pada Berlinskog zida?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia