Večernji list - Hrvatska

Ispred sinagoge na židovski blagdan ubijene dvije osobe

JOM KIPUR STRAŠAN ZLOČIN U ISTOČNONJE­MAČKOM GRADU HALLEU

- Zoran Vitas

Dvije su osobe jučer ubijene u pucnjavi ispred sinagoge u njemačkom gradu Halleu. Policija je privela jednog osumnjičen­og. Navodno je na židovsko groblje bačena i ručna granata, a hici su ispaljeni i na lokalnu kebabdžini­cu. Pucnjava se dogodila na Jom kipur, Dan pomirenja, za Židove najsvetiji dan u godini.

Pobjegao taksijem

Začulo se nekoliko pucnjeva, objavila je jučer policija u Halleu preko društvenih mreža. Nije objavljen identitet uhićenog jer se sumnja da je u napadu sudjeloval­o više osoba. Procjenjuj­e se da su bila dvojica napadača, a uhićeni je priveden na autocesti nakon što je pobjegao taksijem.

Pucnjave je, izgleda, bilo i u Landsbergu, predgrađu toga istočnonje­mačkoga grada, udaljenom 15 km od Hallea. Preporuka je građanima Hallea da ostanu kod kuće i zatvore se. Zbog opasnosti je zatvoren i glavni željezničk­i kolodvor u Halleu.

Međutim, policija nije željela jučer potvrditi povezanost pucnjave s namjernim napadom na Židove. Prizori rijetkih fotografij­a koje su dospjele u medije pokazuju policijski kordon iza kojega je vidljivo pokriveno tijelo koje leži na ulici udaljeno 30 metara od sinagoge.

Pucanj i na kebabdžini­cu

Regionalna televizija MDR emitirala je snimku koja prikazuje kako napadač s kacigom na glavi i maslinasto­zelenom jaknom ispaljuje četiri hica iz pištolja, nije iz te snimke jasno na što točno puca. Druga televizija, n-tv, objavila je izjavu svjedoka koji tvrdi da je vidio slično odjevena čovjeka da puca na kebabdžini­cu. Potvrdio je to i Max Privorotzk­im, predstavni­k židovske zajednice u Halleu navodeći kako je u sinagogi u trenutku napada bilo između 70 i 80 ljudi. Još je i gore, jer je agencija DPA objavila izjavu jednog očevica koji tvrdi kako je muškarac odjeven poput policajca iz automatske puške ubio djevojku ispred sinagoge.

– Strašne su vijesti iz Hallea – rekao je Steffen Seibert – glasnogovo­rnik Angele Merkel, no vlada još nema podrobniji­h

informacij­a o pucnjavi.

 ??  ?? Mjesto zločina – pokriveno tijelo koje leži na ulici udaljeno 30 metara od sinagoge
Mjesto zločina – pokriveno tijelo koje leži na ulici udaljeno 30 metara od sinagoge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia