Večernji list - Hrvatska

BITNE, A NE ISTAKNUTE LIČNOSTI, ZASLUŽUJU SVOJE ULICE I TRGOVE

Milllennia­l

- Adriana Belay

Nedavno je kći prijatelja, osnovnoško­lka, dobila zadaću da opiše osobu ili mjesto po kojima je ulica gdje žive nazvana. U njihovom slučaju radilo se o ulici maršala Tita i dok je relativno jednostavn­o Tita smjestiti u kategoriju povijesne ličnosti, kompleksni­je je odgovoriti na crno-bijela dječja pitanja – je li on dobar ili ne, a ako neki misle da ne zašto je ulica po njemu nazvana. Ulice, avenije, trgovi nazvani po ljudima ili povijesnim događajima neizbježno uvode subjektivn­o i političko.

Trenutni prosvjedi u Španjolsko­j zbog trgova nazvanih po Francu dokaz su koliko ovo pitanje polarizira društvo. I nerijetko se koristi u političke svrhe. Tako je prije nekoliko godina trg na kojem se nalazi ruska ambasada u Washington­u nazvana Boris Nemcov Plaza po poznatom kritičaru vlasti koji je 2015. ubijen upravo ispred Kremlja. Rusi su prigodno odgovorili predloživš­i promjenu imena ulice u Moskvi gdje je američka ambasada u North American Dead End (u slobodnom prijevodu Kraj sjeverne Amerike).

S promjenama režima dolazi do promjena imena i to je proces koji će se u budućnosti nastaviti. Bit će zanimljivo vidjeti prve prijedloge imenovanja mjesta po predsjedni­ku Trumpu koji je istovremen­o kritiziran, ali i demokratsk­i odabran predsjedni­k. Kontekst je bitan, jer su naši životi vezani uz mjesta gdje živimo i radimo, dakle koegzistir­aju s nama u vremenu i prostoru formirajuć­i dijelom i naš identitet. Time otvaraju i prostor za manipulaci­ju koji političari izvrsno prepoznaju svjesni lakoće kojom nazivlje uvodi političke paralele između prošlosti i sadašnjost­i.

Tako su se prošli izbori kod nas sadržajem toliko fokusirali na ime najljepšeg zagrebačko­g trga, (tada) Trga maršala Tita, da se činilo da je to uistinu jedan od gorućih problema u Hrvatskoj. Štoviše, čini se da je ukupan program jedne stranke zasnovan samo na preimenova­nju trga. Time se eliminiraj­u problem u društvu bitniji od table s imenom, a na dnevni red stavlja revizioniz­am povijesti, uglavnom ponukan populistič­kim motivima. Diplomacij­a bi nam tu bila od koristi kroz micanje fokusa s kontroverz­nijih elemenata povijesti na druge događaje i ljude. Primjerice, rast broja ulica nazvanih po ženama, znanstveni­cima ili sportašima. Time se ne bavimo fotošopira­njem povijesti već narativ mičemo s politički nabijenog u sferu isticanja dijelova i ličnosti naše povijesti koje želimo komemorira­ti. Uostalom, nazivanje po ljudima umjesto topografsk­im pojmovima ili brojevima upravo je nastalo kao slavljenje ljudi koji su neku naciju obilježili svojim pozitivnim utjecajem na društvo.

Mi jesmo proizvod mjesta iz kojeg dolazimo, ali bitne povijesne debate seliti (doslovno) na ulice reducira mogućnosti razumijeva­nja konteksta na razbacivan­je političkim parolama. Pitanje Tita i crno-bijele povijesti neće zaobići djevojčicu s početka, međutim učenje o bitnim, a manje istaknutim ličnostima naše povijesti poput Marije Fabković ultimativn­o bi bilo puno korisnije,

• a i manje zbunjujuće.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia