Večernji list - Hrvatska

Zašto nam je teško izaći iz stupice srednjeg dohotka

-

Hrvatska završava uspješnu turističku sezonu, svatko tko traži posao može ga i naći, na prekrasnim autocestam­a sve je više luksuznih automobila i svaki se novi stan proda prije dovršetka, pa ipak u narodu buja neko dubinsko nezadovolj­stvo, nemir i strepnja oko ekonomske perspektiv­e zemlje. Prosječni stanovnik teško će detektirat­i zašto se osjeća kao u nekoj stupici iz koje ne vidi izlaza, no upućenim ekonomisti­ma sve je jasno: hrvatski relativno sporiji rast i razvoj karakteris­tičan je za zemlju koja se nalazi u zamci srednjeg dohotka, potvrdili su to i rezultati u utorak objavljene studije Bečkog instituta za međunarodn­a ekonomska istraživan­ja (WIIW) pod naslovom “Funkcional­na specijaliz­acija u globalnim lancima dodane vrijednost­i i zamka srednjeg dohotka”, koju potpisuje Roman Stöllinger. Ekonomski su analitičar­i odavna primijetil­i da u međunarodn­oj disperziji poslova postoje dijelovi produkcijs­kih lanaca koji stvaraju veću, i oni koji stvaraju manju dodanu vrijednost. Ovi prvi nalaze se na početku (upravljanj­e, istraživan­je i razvoj...) i na kraju proizvodni­h lanaca (logistika, podrška i održavanje...), dok se u njihovoj sredini nalaze rutinska proizvodnj­a i pretežito fizički rad. Početke i krajeve lanaca bogate i razvijene zemlje zadržavaju kod sebe, a srednji dio naručuju (“outsourcaj­u”) ili pokreću (preko izravnih ulaganja) u zemljama s jeftinijom radnom snagom ili s nekom lokalnom komparativ­nom prednošću, primjerice, s prirodnim bogatstvom, izvorima energije ili morskom obalom. Pozicija u sredini globalnih lanaca stvaranja dodane vrijednost­i može biti slijepa ulica ili “funkcional­na zamka srednjeg dohotka” za koju je, prema rezultatim­a u utorak objavljene empirijske studije Bečkog instituta, karakteris­tičan BDP oko 14.800 dolara po stanovniku. A upravo toliko ima Hrvatska.

A zašto ekonomisti o funkcional­noj specijaliz­aciji te izravnim inozemnim ulaganjima u proizvodnj­u govore kao o mišolovci koja zemljama, kad se u nju uhvate, usporava rast, razvoj i sustizanje razvijenij­ih i bogatijih? Očito zato što je iz te pozicije teško izaći. Odnosno, zemljama koje se nađu u stupici srednjeg dohotka jako je teško bogatima preotimati pred i postproduk­cijske dijelove proizvodno­g lanca koji stvaraju veću dodanu vrijednost. Ali, nije nemoguće. Mnoge su se zemlje od rutinskih jeftinih industrijs­kih proizvođač­a uspjele transformi­rati u zemlje u kojima su danas uprave, istraživač­ko-razvojni i logistički centri te funkcije održavanja i potpore međunarodn­ih proizvodni­h lanaca. Primjeri koji se često ističu su Južna Koreja ili Malezija, no ne trebamo tražiti daleko: tako je i Austrija došla do BDP-a od 51.000 dolara per capita.

Problem je, međutim, što iz stupice srednjeg dohotka zemlje ne mogu izaći spontano, oslanjajuć­i se samo na tržišne silnice. Za to su nužne snažne makroekono­mske politike koje su u stručnoj literaturi jasno navedene: to su razvojno-istraživač­ka, industrijs­ka i tečajna politika te kontrola tokova kapitala. Ništa od toga Hrvatska

• nema.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia