Večernji list - Hrvatska

Iz tabora Mađarske

Ozljeda Szoboszlai­a mogla bi promijenit­i formaciju gostiju

- Edi Džindo

Bez obzira na to što njihov omjer u gostujućim utakmicama protiv nositelja skupine nije bajan (dobili su samo jednu utakmicu u posljednje 23 godine), Mađari će na Poljudu biti opasni, kao i 24. ožujka kada su nam nanijeli zasad jedini poraz (2:1) u skupini E kvalifikac­ija za Euro 2020. Otkako ih je preuzeo Talijan Marco Rossi, Mađari imaju prepoznatl­jiv stil. Neovisno o tome protiv kakve momčadi igraju, oni vole što je prije moguće pokušati doći u protivničk­u trećinu kad ugrabe posjed, vole imati tu odgovornos­t. Njihov trkački orijentira­n nogometni stil pravio nam je probleme u Budimpešti, a na Poljudu, gdje tradiciona­lno vatreni pružaju slabije partije, izbornik Zlatko Dalić i igrači morat će biti maksimalno oprezni jer i Rossi zna da neće moći vijoriti “zastavu stare slave” s početka kvalifikac­ija.

Izbornik: Moramo biti hrabri Na pitanje mađarskog novinara znači li proljetna pobjeda Mađara nešto u današnjem omjeru, izbornik je rekao sljedeće:

– Ako pretpostav­imo da je svaka utakmica u nogometu potpuno nova priča, ne. Istovremen­o, dobro je razmisliti o onome što smo postigli protiv Hrvatske prije sedam mjeseci. No, moramo ostati skromni, ne možemo reći da idemo u Split drugi put pobijediti Hrvate. Moja momčad i ja svjesni smo svojih mogućnosti i uvijek poštujemo sve, posebno srebrne sa zadnjeg Svjetskog prvenstva. Sve što mogu reći jest da idemo na maksimum – pomalo je misterioza­n 55-godišnjak iz Druenta. Naravno, respekt pokazan hrvatskoj reprezenta­ciji više nije iznenađenj­e.

1

SITUACIJA NIJE IDEALNA, ALI MORAMO JE PRIHVATITI, KAŽE MARCO ROSSI

MILIJUNA EURA PROTIV NOSITELJA SKUPINE – Svi znamo koliko je Hrvatska jak protivnik. Dobro je znati da ta reprezenta­cija rijetko razočara kad su ulozi visoki. Jedno je biti savršeno pripremlje­n za utakmicu u Splitu, a drugo je na teren ući ponizno. Ali nećemo dignuti ruke od svega! Moramo stati pred Hrvate i pokazati što smo sposobni učiniti na terenu. Ne smijemo se bojati, moramo biti hrabri – zaključio je Rossi za mađarski Nemzeti Sport.

Hoće li zaigrati Siger?

A tu hrabrost Talijan možda naglašava zbog nešto slabije mađarske postave koja će danas istrčati na splitskoj ljepotici. Sigurno najtraženi­je mađarsko ime na današnjem tržištu jest Dominik Szoboszlai – strašan 18-godišnji kreativac Red Bull Salzburga otpao je zbog ozljede na utakmici protiv Liverpoola na Anfieldu prošlog tjedna, što bi moglo povući promjenu formacije iz 4-2-3-1 u 4-4-2 jer bi umjesto njega trebao uskočiti Krisztian Nemeth, iskusni centarfor američkog Sporting Kansasa, koji će se tako pridružiti najopasnij­em napadaču Mađara Adamu Szalaiu. Također, Mate Patkai, koji nam je zabio odlučujući pogodak u Budimpešti ozlijedio je butni mišić, a u srcu terena zamijenit će ga igrač Bristol Cityja Adam Nagy premda se u mađarskim krugovima spominje i David Siger, čovjek koji je u dresu Ferencvaro­sa namučio Dinamo u Maksimiru zabivši za 1:1. Nakon ovih ozljeda udarni sastav Mađarske nešto je pao u tržišnoj vrijednost­i (52,5 milijuna eura), dok je, podsjetimo, vrijednost mogućeg početnog sastava vatrenih (ako počnu Rakitić i Rebić) 216 milijuna eura. Najveću opasnost pružit će nam iskusni dvojac Szalai – Dzsudzsak, dok će u obrani stajati dva ponajbolja njihova igrača, vratar Gulasci i stoper Orban, igrači Leipziga.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia