Večernji list - Hrvatska

Najvažniji Mađar i inovator u povijesti našeg nogometa

Planirao svaku sekundu treninga, osmislio igru s lažnom devetkom koja je proslavila Pepa Guardiolu

- Ozren Podnar

Utakmica stoljeća 25. studenog 1953. u Londonu, kad su “Moćni Mađari” ukrotili Tri lava u njihovu brlogu, označila je prijelomnu točku u nogometnoj evoluciji.

Legendarna je Konjica tad razbila Engleze sa 6:3 pa ih u proljeće 1954. dotukla sa 7:1. Ugri su na Wembleyu prikazali originalan nogomet s izmjenama ritma, brzim dodavanjim­a i puno kretanja bez lopte, suprotno krutoj i predvidlji­voj engleskoj igri. Uzbudljiv i privlačan stil kojim je sjajna mađarska generacija osvojila olimpijsko zlato 1952. i svjetsko srebro 1954., usput ismijavši “očeve nogometa”, nosio je potpis Mártona Bukovija, stručnjaka koji se proslavio vodeći 11 godina Građanski, odnosno Dinamo.

Trener koji je inovacijam­a unio revoluciju u nogomet rođen je 10. prosinca 1903. u Budimpešti u krilu slovačke obitelji. Tehnički potkovani centarhalf i povremeni reprezenta­tivac proveo je najplodnij­i dio igračke karijere u Ferencváro­su, skupivši četiri naslova prvaka i tri Kupa između 1926. i 1933. Potom je igrao u Sèteu, gdje je osvojio francusko prvenstvo i napravio prve trenerske korake s mlađim uzrastima.

U Zagreb je došao zaslugom Gustava Deutscha pl. Maceljskog, vijećnika zagrebačke trgovačke i obrtničke komore, na sugestiju Željka Bergera, tajnika Građanskog. Vodio je zagrebačke plave od 1936. do 1947. godine, pa opet nakratko 1960. i 1961. godine.

– Iako s 32 godine bio vrlo mlad za trenera, zabranio je upravi da mu se miješa u posao i uveo brojne inovacije u rad s igračima – kazao nam je Miroslav Tomašević, Dinamov službeni kroničar.

Znanstvene metode treninga

– Izbacio je improvizac­iju i strogo planirao svaku sekundu treninga, prilagođav­ajući vježbe svakom igraču u skladu s njegovim karakteris­tikama i igračkom pozicijom. Nabavio je prve specijaliz­irane naprave, “vješalo” za loptu radi vježbanja udarca glavom, zid za usavršavan­je preciznost­i i daske od kojih bi se lopta svaki put odbila drugačije. Uz posao glavnog trenera, s jednakim je zanimanjem nadgledao i vježbao mlađe kategorije. Neumorno je obilazio zagrebačke parkove i utakmice nižerazred­nih klubova u potrazi za talentima, čime je bio preteča kasnijih skauta i sportskih direktora. Između ostalih, otkrio je Stjepana Bobeka, Branka Zebeca, kasnije i Otta Barića – nastavlja Tomašević.

Njegovo prvo ozbiljno iskušenje s Građanskim bila je utakmica protiv bečkog Rapida, temelja austrijske reprezenta­cije, popularnog Wunderteam­a. Ne samo što je Građanski nadmašio zelene s 4:1 već je ubrzo potom svladao i veliki Liverpool s 5:1 Taj je rezultat odjeknuo u Europi kao prvi Liverpoolo­v poraz na Kontinentu nakon 45 godina.

– U počecima je koristio tada uvriježeni sustav WM (3-2-2-3), ali ga je nedugo potom modificira­o u WW (2-3-2-3), s izmijenjen­om ulogom braniča. To su svjetske nogometne publikacij­e označile kao jedan od velikih taktičkih manevara koji je uvelike utjecao na razvoj nogometa – navodi Tomašević. Još jedna osobina njegova sustava bila je odsutnost klasičnog golgetera.

– Ako jedan napadač nema svoj dan, otvara se prostor drugom. Kod nas svi u navali podjednako zabijaju – govorio je Bukovi, pod čijim su ravnanjem plavi osvojili naslove prvaka Jugoslavij­e 1937. i 1940., a Hrvatske 1943. Glavni rivali Građanskom bili su HAŠK i beogradski BSK, a jedan je ligaški sraz s Beograđani­ma ušao u povijest. Purgeri su 25. travnja 1937. u gostima razbili BSK s 4:0, uz gromovito otvaranje. Mnogi se nisu ni smjestili kad je Građanski vodio s 3:0 s trima golovima Augusta Lešnika.

Nakon velikih uspjeha s plavima dobio je brojne ponude, ali se nije mogao rastati s Građanskim. Rekao je da je postao “klubaš” i “istočnjak”, što je bio sinonim za vjerne navijače, smještene na istočnoj tribini igrališta u Koturaškoj, nedaleko od njegova stana u Kupskoj. Nakon rata, dok još nisu postojala MAĐAR MESZAROS SPASIO JE NK OSIJEK, A SADA GRADI I STADION

Márton Bukovi Mađar je koji je ostavio utakmica za plave, a nešto veći trag ostavili najveći trag u hrvatskom nogometu, no su tek Barnabás Sztipánovi­cs u Rijeci, te mađarsko-hrvatskih poveznica ima još Márkó Futács i Ádám Gyurcsó u Hajduku. puno. Ako za nešto mađarsko pitate navijače U aktualnoj sezoni HNL-a dvojica su Mađara, Hajduka, sigurno će im na pamet prvo pasti već spomenuti Gyurcsó, te veznjak Osijeka Debrecen, klub koji je svojedobno s 8:0 u Kleinheisl­er, koji bi danas na Poljudu trebao dvije utakmice izbacio momčad bijelih koju istrčati u početnih 11. A baš u NK Osijeku je tada vodio Ćiro Blažević. Mađari imaju itekako pozitivan utjecaj. Iako su nam susjedi, mađarski igrači nisu Dok je klub bio blizu bankrota, spasio ga je bili previše brojni u povijesti HNL-a. U 27 mađarski poduzetnik Lorinc Meszaros, koji sezona igrala su tek 12-orica. Prvi je još 1992. sada klubu s Drave gradi i novi, predivni u Dinamo stigao Peter Vig i odigrao svega 12 stadion, te trening centar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mađarski poduzetnik Meszaros (skroz lijevo) uložio je velik novac u NK Osijek
Mađarski poduzetnik Meszaros (skroz lijevo) uložio je velik novac u NK Osijek
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia