Večernji list - Hrvatska

Plaće u školama šest posto veće ili izlazimo iz koalicije

Ultimatum HNS-a Plenkoviću

- Romana Kovačević Barišić, Petra Maretić Žonja, Marina Šunjerga

Danas štrajk učitelja, ali škole moraju biti otvorene i primiti učenike // Ministar Aladrović: Sindikatim­a je ponuđen alternativ­ni pristup koji bi poboljšao status učitelja i profesora // Darinko Kosor: Plaće u javnom sektoru treba povećavati

Osnovne i srednje škole danas štrajkaju, nakon što su jučer sindikati odbili Vladu koja im je dala ponudu s nižom povišicom od one koju su tražili i za koju su dobili podršku od HNS-a. Neuspjelo mirenje Vlade i školskih sindikata tako bi moglo rezultirat­i raspadom vladajuće koalicije. Stranački vrh HNS-a, neslužbeno doznajemo, odlučio je: ili nastavak reforme i veće plaće učiteljima ili izlazimo iz koalicije!

Vlada ponudila rast dodataka

Sindikati su tražili rast koeficijen­ta složenosti poslova za 6,11%, a Vlada im je ponudila povećanje dodatka od 2% od 1. listopada i 2% od 1. lipnja 2020. godine. Vladina ponuda proračun bi u idućoj godini koštala 250 milijuna kuna, a u punoj primjeni 2021. čak 320 milijuna kuna godišnje, a sindikalni zahtjev “težak” je 400 milijuna kuna. To je, kažu u HDZovu dijelu Vlade, zadnja ponuda koju mogu dati, pri čemu ističu da se ne pregovara o koeficijen­tima nego isključivo o dodacima. HNS odgovara da mu je politički prioritet reforma obrazovanj­a, a dio te reforme su i veće plaće učiteljima. Zato su, kako otkrivaju naši izvori iz stranke, donijeli političku odluku da šest HNS-ovih zastupnika neće podržati proračun i izići će iz koalicije ako proračun za 2020. ne obuhvati dodatno povećanje od četiri posto.

– Kao i s Lovrom Kuščevićem, Plenković mjesecima odugovlači i s povećanjem plaća učiteljima. Ostali u Vladi su statični, bave se reformama datuma blagdana, a ne suštinskim pitanjima i mi u HNS-u smo predugo bili strpljivi! Umjesto da HDZ-ovi ministri uhvate naš reformski tempo, HDZ nas usporava i koči. Pod alibijem stabilnost­i financija ne ulaže se u školstvo – kažu u vrhu HNS-a te podsjećaju da su zbog obrazovne reforme ušli u Vladu.

– Bilo je, vjerujte mi, puno teže ući nego što bi bilo izići iz Vlade – poruka je iz vrha stranke. Ostali koalicijsk­i partneri nisu zabrinuti zbog HNS-ove najnovije prijetnje. Šef HSLS-a Darinko Kosor kazao je da njegova stranka zbog toga što se ne povećavaju plaće učiteljima ne namjerava napustiti vladajuću većinu niti je to, kaže, ikada i postavila kao tezu, a drži da izići iz koalicije neće ni HNS. – Mislim da politiku povećanja plaća u javnom sektoru treba voditi sustavno, a ne povećavati plaće onima koji se odluče na štrajk – kazao je Kosor. Kažimir Varda iz stranke Bandić Milan 365 rekao je pak kako nije ni čuo da

HNS prijeti te se pita što se dogodilo s dogovorom iz “Baltazara” da se čuva stabilnost Vlade.

– Ne znam zašto bismo izlazili iz koalicije. Mi smo u pregovorim­a o proračunu, tek će se o njemu raspravlja­ti – kaže Varda i dodaje kako je očekivao da će ministrica Divjak smirivati situaciju. Šef SDSS-a Milorad Pupovac kazao je pak kako nema potpunu informacij­u o sporu između HNS-a i Vlade, kako oni ne funkcionir­aju po principu ultimatuma nego dogovora i kako će pričekati da se partneri nađu i rasprave situaciju. Iz reakcija ostalih koalicijsk­ih partnera može se zaključiti da većina vjeruje da će se i ovaj put situacija smiriti. U Banskim dvorima nitko nije protiv boljih primanja učitelja i nastavnika, ali mogućnosti proračuna su limitirane na što i upozoravaj­u. Podsjetimo, zahtjevi svih sindikata javnih i državnih službenika narasli su na 2,7 milijardi kuna za 2020. pa je jasno da neće biti potpuno prihvaćeni. Pitanje efikasnost­i obrazovnog sektora dosad nije otvarano, ali činjenica da u Hrvatskoj na 11 učenika radi jedan

nastavnik te da je u prosjeku u razrednom odjelu u osnovnoj školi 18,6 učenika daje podlogu za razgovor o broju zaposlenih u obrazovnom sektoru. Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja ističe da ne mogu učitelji biti najslabije plaćena javna služba. Roditelje i učenike moli za razumijeva­nje.

Sindikati traže razumijeva­nje

– Štrajk nije protiv učenika i roditelja, već borba za bolje obrazovanj­e i bolju budućnost te borba za dostojanst­vo u Hrvatskoj – kazala je Šprem. Ministrica Divjak nije skrivala ljutnju neposredno nakon neuspjeha mirenja, a kasnije je izjavila kako Vlada tek treba dokazati da je prihvatila obrazovanj­e kao prioritet.

– Treba uzeti u obzir da je status učitelja i nastavnika dio reforme. Na taj status utječe materijaln­i status i prepoznava­nje najboljih koji vuku sustav naprijed – rekla je Divjak. Za razliku od tvrdnje ministra Josipa Aladrovića koji je rekao da koeficijen­t složenosti poslova nije bio predmet pregovaran­ja, Divjak kaže da su od početka pregovora koeficijen­ti složenosti poslova bili tema. Ministar Aladrović istaknuo je jučer da je sindikatim­a ponuđen alternativ­ni pristup koji bi poboljšao status učitelja i profesora te da postoji daljnja prilika za razgovor. Naime, u petak će se pregovarat­i o dodatku temeljnom kolektivno­m

• ugovoru.

ŠPREM: ŠTRAJK NIJE BORBA PROTIV UČENIKA I RODITELJA, VEĆ BORBA UČITELJA ZA DOSTOJANST­VO

 ??  ??
 ??  ?? Neuspjeli dogovor o plaćama Vlade i školskih sindikata doveo je do novih trzavica među koalicijsk­im partnerima HDZ-om i HNS-om, koji poručuje: Ili nastavak reforme i veće plaće učiteljima ili izlazimo iz koalicije!
Neuspjeli dogovor o plaćama Vlade i školskih sindikata doveo je do novih trzavica među koalicijsk­im partnerima HDZ-om i HNS-om, koji poručuje: Ili nastavak reforme i veće plaće učiteljima ili izlazimo iz koalicije!
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia