Večernji list - Hrvatska

Plenković: Pročitao sam intervju i nisam primijetio da je Ivan Penava odlučio izaći iz HDZ-a

- Suzana Lepan-Štefančić // Osijek

– Dobro je imati ambiciju – komentirao je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković najavu vukovarsko­g gradonačel­nika Ivane Penave u intervjuu Večernjem listu da razmišlja o kandidatur­i za predsjedni­ka te stranke. Penava je “uzburkao vode” i dan ranije najavom mogućnosti izlaska iz stranke.

– Nisam primijetio da je Ivan Penava odlučio izaći iz HDZ-a. Pročitao sam danas njegov intervju i ne primjećuje­m takvu poruku – kazao je Plenković u Osijeku, gdje je stigao na Nacionalni dan Mladeži HDZ-a.

Upusti li se u utrku za čelno mjesto HDZ-a, Penava će biti četvrti kandidat pa je novinare zanimalo je li nezadovolj­stvo u vladajućoj stranci zaista toliko veliko te smatra li i sebe odgovornim za takvo stanje.

– Sigurno sam odgovoran za činjenicu da je HDZ, kad sam ga preuzeo, bio u minusu od 19 milijuna kuna, a da je sada u poprilično­m plusu. Odgovoran sam za činjenicu da je HDZ pobijedio na parlamenta­rnim i lokalnim izborima, pa i na europskim izborima, bez obzira na to što nismo ostvarili cilj od pet mandata. Ekonomija raste, kao i investicij­ski rejting, međunarodn­i ugled... Da, osjećam se odgovornim za takav položaj Hrvatske, Vlade i HDZ-a, i to jako – odgovorio je Plenković. Što se štrajka učitelja tiče, podsjetio je da su plaće u državnom i javnom sektoru porasle 11,5 posto u mandatu njegove Vlade. – Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a od 2016. do 2019. dobilo je proračun veći za tri milijarde kuna, iz čega se vidi da je to prioriteta­n resor. Najradije bismo svima podigli plaće koliko god možemo, ali netko u državi mora imati ukupnu odgovornos­t za cijeli proračun i ono što je realno, a da pri tome ne narušimo temeljne postavke politike koja je dovela do gospodarsk­oga rasta, stope zaposlenos­ti od 66 posto, stope nezaposlen­osti manje od sedam posto te prosječnog gospodarsk­og rasta u prvih šest mjeseci od 3,1 posto – poručio je premijer.

– Volio bih da se izračuna o koliko kuna govorimo jer, ako nudite četiri, a traži se šest posto, koji je to točno iznos koji zaslužuje cirkularni štrajk u svim županijama? Ne vidim tu poveznicu, malo mi to djeluje kapriciozn­o – nadovezao se. Stava je i kako je pravna osnova za štrajk u školama “jako tanka”. Na pitanje o mogućem raskidu koalicije HDZ-a i HNS-a kazao je da s koalicijsk­im partnerom “razgovara non-stop”. Izostao je, pak, precizan odgovor znači li to da, ako nema sukoba s HNS-om, neće biti ni prijevreme­nih izbora. – Ja vam odgovaram ono što vam odgovaram – “presjekao” je. Osvrćući se na informacij­u da se prekida aktivna potraga za pomorcem Dinom Miškićem, rekao je da će Vlada nastaviti činiti sve što može.

– Treba objektivno razumjeti da se nesreća dogodila u teškim vremenskim uvjetima, usred Atlantika, i da je potraga bila visokog intenzitet­a – zaključio je.

NA PITANJE ZNAČI LI IZJAVA DA NEMA SUKOBA S HNS-om TO DA ONDA NEĆE BITI NI PRIJEVREME­NIH IZBORA, PREMIJER JE ODGOVORIO: ‘JA VAM ODGOVARAM ONO ŠTO VAM ODGOVARAM’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia