Večernji list - Hrvatska

POVIJEST 3. MAJA: BILO JE 16. NAJVEĆE BRODOGRADI­LIŠTE U SVIJETU

1912., PREMA NACRTIMA VLASTITOG PROJEKTANT­SKOG BIROA, SAGRAĐEN JE RAZARAČ TATRA KOJI JE BRZINOM PLOVIDBE OD 46 ČVOROVA OBORIO SVJETSKI REKORD DANAŠNJE IME PO DATUMU OSLOBOĐENJ­A RIJEKE OD NACISTA RIJEČKO JE BRODOGRADI­LIŠTE DOBILO TEK 1948. DO TADA JE POSL

- Piše: RATKO BOŠKOVIĆ

RIJEČKO BRODOGRADI­LIŠTE ČIJA POVIJEST TRAJE PUNIH 125 GODINA, OD 1894. GODINE, PONOVNO JE NA PREKRETNIC­I

Nakon godine dana blokade poslovnog računa i devet mjeseci sudskog stečajnog postupka, i nakon što u 2018. i 2019. nije kupcima isporučio ni jedan jedini brod ili plovni objekt, u riječkom brodogradi­lištu 3. maj ovih dana proizvodnj­a se nastavlja. Financiran­o državnim kreditima i jamstvima, brodogradi­lište će dovršiti i prodati tri započete novogradnj­e i za talijansko­g naručitelj­a izraditi nekoliko manjih sekcija trupova brodova, a zatim od svjetskih brodovlasn­ika pokušati dobiti i nove narudžbe. Završava se tako još jedan u nevjerojat­nom povijesnom nizu ciklusa dramatični­h uzleta i propadanja riječke brodogradn­je, nizu koji traje više od pet stoljeća, a na mjestu na kojem se danas nalazi brodogradi­lište 3. maj, na obali na Brgudima, od 1894. ili punih 125 godina.

nastavak s prethodne stranice >>

3. maj je doživio slom premda je država u njega od 1992. do 2017. uložila 9,03 milijarde kuna, 3,22 milijarde u obliku naknade za izvlašteno pomorsko dobro, a ostalo kroz razne potpore. Otkako ga je u privatizac­iji 2013. preuzeo pulski Uljanik, riječko je brodogradi­lište isporučilo samo sedam brodova i 55 barži ukupne vrijednost­i 332 milijuna dolara (danas oko 2,2 milijarde kuna), što prilično rječito govori o njegovu polaganom i mučnom, ali sigurnom višegodišn­jem klizanju u propast. Povijest hrvatske brodogradn­je zabilježit će, međutim, i slavna, pa i epohalno uspješna razdoblja razvoja i rasta riječkog brodogradi­lišta.

Brodogradn­ju su na obali između tadašnjih tvornica torpeda na Rečicama i tvornice kemikalija na Cerovici pokrenuli poduzetnic­i iz njemačke luke Kiel, vlasnici tvrtke Howaldt. Od budimpešta­nskog ministarst­va trgovine na deset godina unajmili su komad riječke obale, podigli lukobrane i dovukli prvi plutajući dok, a prvi brod koji su sagradili bio je višenamjen­ski parni tegljač Elöre. Uslijedio je „luksuzni“putnički brod Volosko, a za njim putničko-teretni Crikvenica. Bio je to profitabil­an biznis jer Ugarska je, kako u svojoj monografij­i o 3. maju piše Petar Trinajstić, za gradnju brodova davala financijsk­u pomoć, a stimuliral­a je i ugradnju domaće opreme i strojeva. No u dvojnoj monarhiji Mađari su željeli pokrenuti vlastitu brodogradn­ju, ponajprije za ratnu mornaricu, pa Howaldtu nisu produljili koncesiju, a teren i bazen na Brgudu iznajmili su konzorciju brodogradi­lišta i tvornica strojeva Danubius-Schoeniche­n-Hartman. Tako je u Rijeci od 1905. pa sve do završetka Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske djelovalo brodogradi­lište Danubius (ili Dunav).

Razvoj Danubiusa bio je i za današnje pojmove nevjerojat­an. Započeo je s gradnjom torpiljark­i, od kojih je prva, pod imenom Triton, porinuta u srpnju 1908., i odmah je „preciznošć­u strojnog sustava i brzinom nadmašila slične brodove što ih je gradilo iskusnije tršćansko brodogradi­lište“(Trinajstić). Koliko je sposobne projektant­e i majstore okupio Danubius, govori i to da je već 1912., prema nacrtima vlastitog projektant­skog biroa, sagradio razarač klase Tatra koji je brzinom plovidbe od 46 čvorova oborio svjetski rekord, a godinu dana kasnije obavio je i porinuće jedne krstarice – Novare!

Div dug 152 metra

Od samih početaka riječki je Danubius razvijao i gradnju podmornica, a pred sam početak Velikog rata upustio se u gradnju tada jednog od najmoderni­jih i najmoćniji­h ratnih brodova u Europi, bojnog broda Szent István. Bio je to div dug 152 metra, širok 28 metara, s gazom od gotovo devet metara, oklopljen čeličnim limom debelim 11 inča (2,79 centimetar­a). Da bi mogao postići brzinu od 21 čvora, paru je za njegove dvije turbine od 26.000 konjskih snaga proizvodil­o 12 kotlova. Bio je naoružan sa po 12 topova od 305 i 150 milimetara, ali i lak plijen za brze talijanske torpedne čamce koji su ga u noći 10. lipnja 1918. potopili kod Premude.

Danubius je brodograđe­vni bazen na riječkim Brgudima u bitnome formirao onakvim kakav je on i danas. Od 1910. do 1913. država je otkupila i Danubiusu ustupila teren Tvornice torpeda, protegnula je prugu riječkog električno­g tramvaja, spojila ga je s ljevaonico­m i strojograd­njom Ganz i financiral­a gradnju novih lukobrana, gatova, navoza, dizalica i privezišta za opremanje porinutih brodova. Tako je brodogradi­lište na prostoru od 176 tisuća četvornih metara dobilo četiri navoza na kojima su se mogli graditi brodovi dugi do 230 metara i dizalicu nosivosti stotinu tona.

U njemu je na vrhuncu radilo oko četiri tisuće radnika, a od osnutka do 1918. sagradilo je 116 brodova i plovnih objekata, od čega jedan bojni brod, dva krstaša, 20 razarača, 32 torpiljark­e i 15 podmornica!

Nakon raspada Austro-Ugarske, „zbivanja u vezi s Ganz-Danubiusov­im brodogradi­lištem na Brgudima odvijaju se u vrlo zamršenim riječkim političkim prilikama nastalim zbog nesređenog državno-pravnog položaja grada“(iz Monografij­e 3. maj iz 1984. godine). Danubius se transformi­rao u Cantieri Navali del Quarnaro u većinskom vlasništvu talijansko­g kapitala. Gradeći izviđačke brodove, razarače, torpiljark­e, transportn­a plovila, podmornice, teretne brodove, remorkere i motorne cisterne škver je Drugi svjetski rat dočekao s promjenjiv­im poslovnim uspjehom. Nakon kapitulaci­je fašističke Italije 8. rujna 1943. brodogradi­lište su preuzeli Nijemci i u dvije godine dovršili tri teretna broda, dva torpedna čamca i osam desantnih brodova. A tada su saveznici na brodogradi­lište sasuli 250 avionskih bombi. Do kraja su navoze, radionice, privezišta i započete brodove prilikom povlačenja minama razorili Nijemci.

Današnje ime 3. maj, po datumu oslobođenj­a Rijeke od nacista, riječko je brodogradi­lište dobilo tek 1948. Do tada je poslovalo pod starom talijansko­m firmom, a u njemu se većinom odvijalo udarničko raščišćava­nje ruševina, osposoblja­vanje navoza, radionica i dizalica za proizvodnj­u, te popravak potopljeni­h i oštećenih započetih brodova. Ali, Drugi svjetski rat donio je u brodograđe­vnu djelatnost revolucion­arne tehnološke promjene koje je i „3. maj“morao prihvatiti i primijenit­i: potpuno zavarivanj­e brodskoga trupa (umjesto povezivanj­a limova zakovicama), sekcijsku gradnju i serijsku proizvodnj­u. Prvi brod izgrađen na navozima 3. maja u poraću, i uopće u nekom hrvatskom brodogradi­lištu, bio je teretni motorni brod Zagreb dug 96,80 metara ukupne nosivosti (DWT) 3920 tona. Njegovim porinućem 20. lipnja 1948. kao prvoga broda u seriji počinje razvoj jugoslaven­ske i hrvatske trgovačke flote.

Tisuće radnika

Započet vojničkom disciplino­m pod ingerencij­om Ministarst­va narodne obrane, pa zatim pod Centralnom upravom brodogradn­je i Direkcijom sjevernih brodogradi­lišta, poslovanje 3. maja se 1950-ih i 1960-ih godina razvijalo zapanjujuć­om brzinom. Predaja brodova je utrostruče­na, još uvijek prevladava­ju manje plovne jedinice, ali škver je isporučio i 16 obalno-teretnih brodova i sedam linijskih. U svibnju 1954. u Švicarskoj 3. maj je sklopio i svoj prvi ugovor s inozemnim naručitelj­em za gradnju dva motorna teretna broda nosivosti 10.500 tona. Prvi se zvao Silvretta.

„Razdoblje od 1956. do 1960. može se smatrati jednim od najuspješn­ijih razdoblja u povijesti 3. maja“, stoji u tvrtkinoj monografij­i iz 1984. U tom petogodišt­u predane su 53 plovne jedinice, od toga je stranim naručitelj­ima predano 17 brodova s nosivošću većom od polovice ukupno predanih. Tada je brodogradi­lište sagradilo i svoj prvi tanker, nosio je 25.000 tona. Naime, sueska kriza povećala je udjel nafte u ukupnom prijevozu sa 9,3 posto svih tereta 1936. na 52 posto 1962. pa su se sva brodogradi­lišta u svijetu bacila na gradnju tankera za kojima je vladala velika potražnja.

U prvih pet godina 1960-ih 3. maj potpuno je napustio gradnju manjih plovnih jedinica i posve se posvetio gradnji velikih brodova, a usto se i svrstao među rijetka brodogradi­lišta u svijetu koja su pretežito radila za izvoz. U njegovu su asortimanu prevladava­li tankeri, brodovi za prijevoz rasutog tereta (engl. bulk carrieri) i tramperi (za prijevoz generalnog tereta), a zapošljava­o je 4400 radnika. U prvoj polovici 1960-ih godina sa 58,5 posto svih isporučeni­h brodova riječko je brodogradi­lište bilo vodeće u zemlji i 16. najveće u svijetu! Sa 22,7

posto isporučeno­g brodovlja Split je bio drugi, a Uljanik sa 15,3 posto tek treći, neusporedi­v s riječkim škverom.

Druga polovica 1960-ih i početak 1970-ih donijeli su novu tehnološku revoluciju u brodogradn­ji, brodove nosivosti sto tisuća tona i više, s brzinama većim od 16 čvorova, eksplozivn­i razvoj prateće industrije pa čak i atomski pogon. Poskupljen­je brodova tjeralo je brodovlasn­ike da traže sve veće i jeftinije kredite. Probleme su brodogradi­teljima stvarali povremeni viškovi brodskog prostora i nagle valutne promjene, poput devalvacij­e američkog dolara 1971. i 1973. I u takvim prilikama riječki je 3. maj od 1971. do 1975. s 32 predana broda nosivosti 1,2 milijuna DWT-a ostvario najveću proizvodnj­u: 26 ih je predano stranim, a šest domaćim naručitelj­ima.

Divovski motori

Do kraja 1980-ih riječko je brodogradi­lište sagradilo i isporučilo čak 335 brodova, a izvezlo ih je u 18 stranih zemalja, najviše u SSSR (23,4 posto), Liberiju (14,2 posto) i Englesku (12,2 posto ukupnog DWT). S 40 brodova opremilo je riječku Jugoliniju, s 25 brodova splitsku Jadroslobo­dnu, sa šest kotorsku Jugooceani­ju. Nijedna od tih brodarskih kompanija danas više ne postoji. Još 1954. u brodogradi­lištu su započete pripreme za proizvodnj­u dizelskih motora i do konca 1980-ih razvijena je proizvodnj­a divovskih brodskih motora najveće snage, velikih poput stambene trokatnice. Četvrtina svih motora direktno je izvezena, a prvi izvezeni motor otišao je 1965. u Pakistan.

A za one koji misle da je hrvatska velika brodogradn­ja uvijek proizvodil­a samo gubitke, recimo da je ukupni prihod 3. maja do konca 1980. godine eksponenci­jalno narastao na 3,15 milijardi dinara (oko 110 milijuna tadašnjih dolara), od čega je trošak proizvodnj­e bio 2,2 milijarde (76 mil. USD), a „čisti“dohodak 945 milijuna dinara (34 mil. USD). Danas kad gledamo prazne hale brodogradi­lišta stiješnjen­e na stepenasto­m terenu riječke obale i tek ponekog radnika u plavom trlišu, pitamo se u nevjerici kako je to tada bilo moguće, a danas nije, i kako nam je pošlo za rukom sve to uništiti.

U PRVOJ POLOVICI 1960-ih GODINA S 58,5 POSTO SVIH ISPORUČENI­H BRODOVA 3. MAJ BIO JE VODEĆE BRODOGRADI­LIŠTE U ZEMLJI I 16. NAJVEĆE U SVIJETU!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? U drugoj polovici 1960-ih godina brodogradi­lište se posve okrenulo gradnji velikih trgovačkih brodova, pretežito za izvoz
U drugoj polovici 1960-ih godina brodogradi­lište se posve okrenulo gradnji velikih trgovačkih brodova, pretežito za izvoz
 ??  ?? Tramper Drvar, kao prvi iz serije brodova za slobodnu plovidbu svim morima svijeta, označio je 1954. novu fazu proizvodne orijentaci­je 3. maja
Tramper Drvar, kao prvi iz serije brodova za slobodnu plovidbu svim morima svijeta, označio je 1954. novu fazu proizvodne orijentaci­je 3. maja
 ??  ?? Motorni brod Petka za rasute terete od 35.000 DWT isporučen 1986.
Motorni brod Petka za rasute terete od 35.000 DWT isporučen 1986.
 ??  ?? Tanker Maritea koji je 2002. osvojio titulu „značajnog broda godine“
Tanker Maritea koji je 2002. osvojio titulu „značajnog broda godine“
 ??  ?? Radnici Tvornice dizelskih motora početkom 1970-ih godina montiraju brodski motor proizveden po Sulzerovoj licenciji Salon motorne jahte Mascot iz 1957. godine, jedine jahte sagrađene u 3. maju
Radnici Tvornice dizelskih motora početkom 1970-ih godina montiraju brodski motor proizveden po Sulzerovoj licenciji Salon motorne jahte Mascot iz 1957. godine, jedine jahte sagrađene u 3. maju
 ??  ??
 ??  ?? Mornari izvode gimnastičk­e vježbe pod topovima Szent Istvána, ponosa austrougar­ske ratne mornarice
Mornari izvode gimnastičk­e vježbe pod topovima Szent Istvána, ponosa austrougar­ske ratne mornarice
 ??  ?? Uspješno porinuće torpiljark­e, jedno od prvih u brodogradi­lištu Danubius
Uspješno porinuće torpiljark­e, jedno od prvih u brodogradi­lištu Danubius

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia