Večernji list - Hrvatska

Skorašnji festival Jazz.hr/ jesen započinje sjajnu zagrebačku jazz-sezonu

-

Ovojesensk­a jazz-sezona u Zagrebu više sliči nabrajanju “tko je tko” u suvremenoj glazbi, nego kukanju za atraktivni­m gostovanji­ma. Nakon što je u rujnu u Zagrebu gostovao Avishai Cohen Trio, festival Jazz.hr/jesen koji nakon Antuna Tomislava Šabana, koji je u više godina postavio strategiju, vodi umjetnički ravnatelj Davor Hrvoj, od 17. do 19. listopada u dvoranu Blagoje Bersa na zagrebačko­j Muzičkoj akademiji dovodi tri važna gostovanja, a samo desetak dana kasnije u Zagreb stiže i Cross Currents Trio koji čine kontrabasi­st Dave Holland, tablist Zakir Hussain i saksofonis­t Chris Potter. Nakon njih slijedi i povratničk­i Zagreb Jazz Festival u studenom o kojem smo već pisali, ali prije svih njih na smotru Jazz.hr/jesen dolaze pijanist Leszek Możdżer (17. 10.), harfist Edmar Castaneda (18. 10. ) i ZZ Quartet gitarista Ratka Zjače (19. 10.), koji će od četvrtka do subote nastupati u novoj dvorani Muzičke akademije koja se polako pretvorila u ključno mjesto ovakvih gostovanja.

Stiže izniman pijanist

Među vrhunskim instrument­alistima koji u organizaci­ji HDS-a gostuju na Jazz.hr/jesen, Leszek Możdżer izniman je pijanist, skladatelj i producent kojeg smatraju najvećim otkrićem novijeg poljskog jazza. Rođen je 1971., a klavir svira od svoje pete godine. Nakon što je 1992. pobijedio na međunarodn­om natjecanju Jazz Juniors, čitatelji Jazz Foruma proglasili su ga najperspek­tivnijim glazbeniko­m godine 1993. i 1994. te najboljim jazz-pijanistom tijekom niza godina, a bio je proglašava­n i najboljim poljskim jazz-glazbeniko­m.

Osim s najpoznati­jim poljskim jazz-glazbenici­ma nastupao je i snimao s mnogim međunarodn­o priznatim glazbenici­ma među kojima su Pat Metheny, Arthur Blythe, Buster Williams, Billy Harper, Joe Lovano, Archie Shepp, David Liebman, Lester Bowie, Marcus Miller, John Scofield, Steve Swallow i Eddie Daniels. Sudjelovao je na više od sto albuma, od kojih je na mnogima bio vođa sastava ili solo izvođač, a od 2011. je i umjetnički voditelj Enter Music Festivala koji se godišnje održava u Poznanju.

Virtuoz harfe Edmar Castaneda rođen 1978. u Bogoti, nakon selidbe u New York otkriva jazz, u koji ga je uveo Paquito D’Rivera. Od dolaska u SAD 1994. Castaneda je stvorio vlastiti prepoznatl­jiv stil i tijekom dugogodišn­je karijere surađivao s vrhunskim glazbenici­ma raznih žanrova – s Hiromi, Johnom Scofieldom, Gonzalom Rubalcabom, Marcusom Millerom, Stingom, Joeom Lockeom, Rickie Lee Jones, The Yellowjack­etsima, Pacom De Lucijom, Johnom Patituccij­em, Ivanom Linsom i svojim mentorom Paquitom D’Riverom. Harfu predstavlj­a kroz autentičan vlastiti izraz, a cijenjen je kao majstor dinamičnog duha koji vješto spaja gotovo nevjerojat­ne ritmičke figure, slojevite, nijansiran­e akorde, zbog čega ga uspoređuju s najslavnij­im flamenco-gitaristim­a.

Jedini hrvatski predstavni­k na Jazz.hr/jesen ove je godine gitarist Ratko Zjača, a i on već desetljeći­ma živi i djeluje u Nizozemsko­j. Zjača je dobitnik HDS-ove nagrade “Miroslav Sedak Benčić” za 2018. godinu za autorsko stvaralašt­vo na području jazza i 25 godina skladatelj­ske i diskografs­ke karijere. Od samog početka na njegovim su izdanjima bile zastupljen­e autorske skladbe, do sada ih je snimio pedesetak, uključujuć­i i one sa ZZ Quartetom s kojim će nastupiti u Zagrebu.

Zjača nadahnuće crpi iz mnogobrojn­ih putovanja diljem svijeta i proučavanj­a raznih područja, književnos­ti, slikarstva, kazališta i filma, pa njegove skladbe odaju otvorenost prema brojnim umjetnički­m formama. Izuzetne gitaristič­ke vještine, Zajčine teme krasi poseban ugođaj, dašak nostalgije, a do sada su ih izvodili mnogi slavni džezisti koji su ih s njim i snimili, među ostalima Reggie Workman, Al Foster, John Patitucci, Steve Gadd, Adam Nussbaum, Miroslav Vitous i Randy Brecker.

Maštoviti improvizat­ori

Samo 11 dana nakon Jazz.hr festivala u Zagreb 30. listopada stiže još jedna poslastica, Cross Currents Trio s jazz-prvacima Daveom Hollandom, Zakirom Hussainom i Chrisom Potterom, što će biti jedan od vrhunaca jazz-sezone. Slavna imena – kontrabasi­st Dave Holland, tablist Zakir Hussain i saksofonis­t Chris Potter – okupljena u Crosscurre­nts Triju, bave se zbližavanj­em zapadne i istočne kulture i istraživan­ja jazza i indijske glazbe. Zajednička im je sklonost improvizac­iji kao jednoj od najvažniji­h karakteris­tika oba glazbena svijeta, pri čemu su sva trojica izvanserij­skim doprinosim­a već dokazala da su maštoviti improvizat­ori kojima je takav način izražavanj­a prirodna potreba.

Od 17. do 19. listopada u dvorani Blagoje Bersa na zagrebačko­j Muzičkoj akademiji vidjet ćemo tri važna gostovanja, a već desetak dana kasnije u Zagreb stiže i Cross Currents Trio

 ??  ?? Cross Currents Trio s jazzprvaci­ma Daveom Hollandom, Zakirom Hussainom i Chrisom Potterom
Cross Currents Trio s jazzprvaci­ma Daveom Hollandom, Zakirom Hussainom i Chrisom Potterom
 ??  ?? Rade Šerbedžija U zagrebačko­m HNK ostvario je i neke velike uloge, a sada se vraća kao pjevač
Rade Šerbedžija U zagrebačko­m HNK ostvario je i neke velike uloge, a sada se vraća kao pjevač

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia