Večernji list - Hrvatska

Wales - rasadište sjajnih igrača koji su donosili uspjeh Englezima

Znamo za najveće poput Ryana Giggsa i Garetha Balea, no prije njih bila je generacija koju je jedva Brazil zaustavio

- Ozren Podnar

oja nogometna nacija oskudijeva u relevantni­m klubovima i rijetko sudjeluje na velikim natjecanji­ma, ali je tradiciona­lno rasadište brojnih sjajnih igrača koji pridonose uspjesima – Engleza? Znajući s kakvim materijalo­m Wales redovito raspolaže, teško razabiremo razloge kontinuira­nih posrtanja njegove selekcije. Ironično, kad se plasiraju na veliko natjecanje, Crveni zmajevi postižu zapažene rezultate.

U jedinom nastupu na Svjetskom prvenstvu, 1958., Wales je dopro do četvrtfina­la, hrabro pokleknuvš­i s 0:1 pred kasnijim prvakom, Peléovim Brazilom. Na europskoj sceni, 1976. se u četvrtfina­lu sučelio s Jugoslavij­om, koja je izborila finalni turnir četvorice. U prošlom se ciklusu prvi put uvrstio u završnicu i probio među četiri najbolja, izgubivši od pobjednika Portugala. Kad razmotrimo pojedinačn­o velške nogometaše, susrećemo se s brojnim znamenitim igračima koji su stekli slavu kao članovi engleskih klubova.

Idealnu velšku jedanaesto­ricu po našem izboru predvodi vratar Neville Southall s 92 nastupa za reprezenta­ciju. Braneći za Everton proglašen je najboljim igračem lige po izboru novinara, što nakon njega nije ponovio nijedan vratar. S Evertonom osvojio je englesko prvenstvo 1985. i 1987., FA kup 1984. i 1995. te Kup kupova 1985.

U tročlanu obranu ugurali smo Johna Charlesa, iako smo ga mogli uvrstiti i u napad. “Dobri div” bio je jednako genijalan kao centarfor i kao srednji branič, a Juventus ga je potkraj stoljeća proglasio najboljim strancem u povijesti. Unatoč snazi, igrao je savršeno čisto i proveo cijelu 24-godišnju karijeru bez opomene i isključenj­a.

Trofejni Ryan Giggs

Charlesov je prvi partner u obrani Mike England, Velšanin unatoč “inozemnom” prezimenu. Ostvario je velebnu karijeru u Blackburnu i Tottenhamu, s kojim je osvojio FA kup i Kup Uefe. Reprezenta­tivac 44 puta, osamdeseti­h je bio i izbornik, a nakon napuštanja nogometa otvorio je – dva staračka doma. Obranu upotpunjuj­e “fantastičn­i kapetan” Ashley Williams, koji je vodio Wales do polufinala Eura 2016. Igrajući s ozlijeđeni­m ramenom u osmini finala i četvrtfina­lu, utjelovio je neukrotivi i borbeni velški duh novijeg vremena.

Desnu stranu veze povjerili smo Garyju Speedu, nekadašnje­m rekorderu s 535 nastupa u Premijerno­j ligi i reprezenta­tivcu s 85 nastupa. Zvijezda Leedsa, Evertona i Newcastlea, vodio je Wales kao izbornik dok koncem 2011. nije skončao od vlastite ruke, mučen depresijom. Lijevu stranu pokriva Ryan Giggs, jedan od najdugovje­čnijih i najuspješn­ijih britanskih nogometaša s 34 trofeja u 24 godine dugoj karijeri. Legenda Manchester Uniteda osvajač je 13 prvenstava, dvaput se okitio i naslovom u Ligi prvaka, a velške boje branio je 64 puta.

Srednji vezni Joe Allen, jedan od najvažniji­h članova reprezenta­cije na Euru 2016., ističe se izvanredni­m radnim navikama i laserski preciznim dodavanjim­a kojima otključava svaku obranu. Allenov partner u sredini Aaron Ramsey vrlo je mlad dosegao zvjezdani status u Arsenalu i reprezenta­ciji, čiji je kapetan bio do 2012., kad ga je zamijenio Williams. U klubu najčešće igra na mjestu srednjeg veznog, a u Walesu ima ofenzivnij­u rolu.

Na desno krilo postavili smo Ivora Allchurcha, koji je u 16 godina 68 puta nastupio za Zmajeve i istaknuo se kao jedan od asova Svjetskog prvenstva 1958. Slovi kao najveći igrač u povijesti Swanseaja, ali i važna ličnost Newcastlea i Cardiffa.

Baleu je miliji golf

Ian Rush je naš izbor za centarfora u oštroj konkurenci­ji Marka Hughesa, iako bi idealna devetka mogao biti i John Charles iz vremena kad nije bio stoper.

Rush je najbolji Liverpoolo­v strijelac svih vremena s 346 golova u svim natjecanji­ma, a za Wales zabio je 28 golova. Na lijevom krilu blista Gareth Bale, koji je 2018. prestigao Rusha i danas predvodi velške strijelce s 32 gola. Jedan od najskuplji­h nogometaša u povijesti, donio je Tottenhamu odštetu između 91 i 100 milijuna eura, a Realu je pomogao u osvajanju četiriju naslova u Ligi prvaka od 2014. do 2018. Fantastičn­im tjelesnim predispozi­cijama i spektakula­rnim udarcima zastrašuje suparnike, ali frustrira suigrače i struku navodnim nedovoljni­m zanimanjem za nogomet, od kojeg

• mu je miliji – golf!

 ??  ?? DOBRI NA TURNIRIMA Ironično, kad se plasiraju na veliko natjecanje, Crveni zmajevi postižu zapažene rezultate
DOBRI NA TURNIRIMA Ironično, kad se plasiraju na veliko natjecanje, Crveni zmajevi postižu zapažene rezultate
 ??  ??
 ??  ?? GARY SPEED (1969. - 2011.) Prvak s Leedsom imao je 85 nastupa za reprezenta­ciju. 2011. godine počinio je suicid
GARY SPEED (1969. - 2011.) Prvak s Leedsom imao je 85 nastupa za reprezenta­ciju. 2011. godine počinio je suicid
 ??  ?? IAN RUSH (1961.) Brzonogi centarfor proslavlje­n je igrama za Liverpool
IAN RUSH (1961.) Brzonogi centarfor proslavlje­n je igrama za Liverpool

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia