Večernji list - Hrvatska

Može li Dragan izgledati kao “Dragon”

- Dražen Brajdić

Od svih naših NBA igrača najbolje brojke u predsezoni ima Dragan Bender (21), igrač koji je od svih njih imao najviši izborni broj na draftu (4.), ali u svoje prve tri sezone nije dobio pravu priliku. U Phoenix Sunsima ovaj 216 cm visoki Čapljinac bio je igrač bez definirane pozicije koji je u napadu, često u kutu, čekao hoće li i do njega doći neka lopta od prilično sebičnih vanjskih igrača.

U prve tri pripremne utakmice Bucksa Bender je igrao prosječno 17,3 minuta tijekom kojih je knjižio 13,3 koša (uz odličan šut za tricu od 54,5 posto), 5,3 skoka, 2,3 asistencij­e i dvije blokade po susretu.

Nakon što je bio na rubu povratka u Europu (za CSKA on bi bio ozbiljno pojačanje), Dragan je ipak pronašao novi posao u NBA ligi, i to kod jednog od najboljih trenera. A “coach” Mike Budenholze­r zadovoljan je onim što vidi:

– To je igrač razvijenih vještina. Vrlo je visok, može pogoditi vanjski šut, ali i finiširati, a umješan je i u pronalažen­ju slobodnih suigrača. Impresivno je to kako upija to što mi radimo, no on mora raditi na svom tijelu, mora biti snažniji, a s obzirom na radne navike to neće biti problem.

Najviše truda u Benderov igrački razvoj ovog je ljeta uložio njegov osobni trener Mladen Šestan:

– Radili smo cijeli svibanj i lipanj u Phoenixu, a potom u Splitu nakon čega je, već negdje oko 10. kolovoza, Dragan otišao u Milwaukee. Sada trči brže, brže ulazi u pozicije, a trener ga koristi i kao igrača koji asistira suigračima pa tako i onima koji utrčavaju u rupe. On to vidi i to mu ide dobro. Čini mi se da Dragan zapravo to bolje igra što se pred njega postavljaj­u veći zahtjevi.

Što o svojoj novoj momčadi i definirano­j ulozi kaže sam Dragan?

– Mi igramo bez klasičnih pozicija, trener nam daje veliku slobodu

OD SVIH HRVATA BENDER U PREDSEZONI IMA NAJBOLJE BROJKE – PROSJEČNO 13 KOŠEVA, 5 SKOKOVA I 2 ASISTENCIJ­E

i to je sjajan sustav igre. On odgovara igračima koji mogu pogoditi izvana i tako otvaraju reket. A otvaraju ga zbog najboljeg igrača lige Giannisa Antekokoun­mpa kojemu za njegov stil igre treba prostora.

– Za razliku od Sunsa gdje je u tri godine bilo puno promjena, ovdje sam došao na definiran sustav igre i ti kao igrač to samo moraš slijediti. I zato se sada osjećam komfornije. Osim toga, i vibracije su, i to od prvog dana mog dolaska ovamo, drukčije.

Premda je došao u ruke boljeg trenera, Bender je došao u momčad u kojoj je veća gužva na visokim pozicijama. Petice su braća Lopez (Brook i Robin), startna četvorka je Giannis Antetokoun­mpo, a tu je još i turski veteran Iljasova pa mu neće biti lako izboriti se za minute. No dojma smo da će kod ovog trenera barem dobiti pravu priliku. Kada je došao u NBA ligu, neki su ga novinari zvali “Dragon” umjesto Dragan jer im je bilo teško izgovoriti njegovo ime, a mi se nadamo da će on, trčeći sa “srndaćima” (Bucks), doista ponekad izgledati

• kao “dragon” (zmaj).

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia