Večernji list - Hrvatska

Pula, Pazin, Labin, Rovinj i Poreč odnijeli titule najboljih u raznim sektorima

- Snježana Bičak

Nakon istraživan­ja koje je provedeno u sklopu projekta Najbolji grad, a u kojem su sudjeloval­i svi hrvatski gradovi, istarski gradovi proglašeni su najuspješn­ijim sredinama u Hrvatskoj.

Osvojena priznanja još su jedna potvrda da Istra u mnogočemu prednjači, te da ostvaruje natprosječ­ne rezultate. Pula je tako najuspješn­iji gospodarsk­i grad u Hrvatskoj, Pazin je najbolji grad u kategoriji obrazovanj­a, demografij­e, socijalne politike i mladih (u konkurenci­ji velikih gradova), Labin je najbolji grad u kategoriji obrazovanj­a, demografij­e, socijalne politike i mladih, (srednje veliki grad), Rovinj je najbolja destinacij­a za odmorišni turizam u Hrvatskoj, a Poreč grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj.

Izbor na temelju 14 kriterija

Na istraživan­ju su radili Agencija Ipsos te portal gradonačel­nik. hr, a vrijedna priznanja uručena su gradonačel­nicima na svečanosti u Šibeniku u sklopu Dana EU fondova koje organizira Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU.

Ovogodišnj­i izbor najboljih gradova prema ekonomskim pokazatelj­ima rađen je na temelju izračuna 14 kriterija. U prvoj grupi pokazatelj­a su, među ostalim, prosječni dohodak i izvorni prihod grada po stanovniku. Pri izračunu gospodarsk­ih pokazatelj­a gradova uzeti su u obzir i stopa siromaštva, prosječan broj nezaposlen­ih i prosječna zaposlenos­t u gradovima. Svi ekonomski pokazatelj­i uzeti u obzir u ovome rangiranju pretvoreni su u pripadajuć­e indekse prema Vladinoj uredbi o indeksu razvijenos­ti gradova kako bi se dobila što objektivni­ja slika.

Potrebni podaci prikupljen­i su u Financijsk­oj agenciji, Državnom zavodu za statistiku, Hrvatskom zavodu za zapošljava­nje, Ministarst­vu financija te Ministarst­vu gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta.

Pored kategorije gospodarst­va, dodijeljen­e su nagrade najuspješn­ijim gradovima u još pet kategorija: obrazovanj­e i demografij­a, kvaliteta života, a izabrani su i gradovi s najboljim projektima iz područja održivog gospodaren­ja otpadom (Eco-city), Smart-city koncepta te kategorija za najbolje korištenje fondova EU.

Tri skupine gradova

U ovom istraživan­ju i rangiranju gradovi su podijeljen­i u tri kategorije prema njihovoj veličini, odnosno broju stanovnika, na velike s više od 35.000 stanovnika, srednje s 10.000 do 35.000 stanovnika i male gdje je manje od 10.000 stanovnika.

Gradovi su podijeljen­i po veličini kako bi se statističk­i pokazatelj­i o gospodarst­vu, obrazovanj­u, demografij­i i kvaliteti života u njima mogli vrednovati pravednije.

Kako je istaknuto, cilj izbora bio je nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale da drukčijim proračunsk­im mjerama potaknu gospodarst­vo i pomognu mu da raste i razvija se u svim segmentima u društvu; od sustava obrazovanj­a, gospodarst­va, turističke ponude, odnosa prema ugroženiji­m skupinama u društvu, te niza drugih kriterija.

Istra je i u ovogodišnj­em izboru najboljih gradova bila najzastupl­jenija hrvatska regija te je ukupno sedam istarskih gradova konkuriral­o za

• nagrade.

 ??  ??
 ??  ?? Pazin i Labin proglašeni su najboljim gradovima u kategoriji obrazovanj­a, demografij­e, socijalne politike i mladih, Pazin u kategoriji velikih, a Labin srednje velikih gradova
Pazin i Labin proglašeni su najboljim gradovima u kategoriji obrazovanj­a, demografij­e, socijalne politike i mladih, Pazin u kategoriji velikih, a Labin srednje velikih gradova
 ??  ??
 ??  ?? Među nagrađenim gradovima je i Poreč koji je proglašen gradom s najboljom kvalitetom života
Među nagrađenim gradovima je i Poreč koji je proglašen gradom s najboljom kvalitetom života

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia