Večernji list - Hrvatska

‘Kod Šuplje crkve treba nacionalno obilježava­ti Dan neovisnost­i’

SOLIN

- Slavica Vuković

U Solinu održan prigodni program u povodu Dana neovisnost­i U sklopu obilježava­nja Dana neovisnost­i 8. listopada na prostoru uz krunidbenu baziliku sv. Petra i Mojsija, koja je poznatija kao Šuplja crkva, upriličen je prigodni program u organizaci­ji Grada Solina i Koordinaci­jskog odbora Grad Solin prijatelj djece, Muzeja hrvatskih arheološki­h spomenika Split, solinskih osnovnih škola (OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene, OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ kralja Zvonimira), te Dječjeg vrtića Škrinjica.

Povijesno mjesto

Riječ je o inicijativ­i koju je pokrenulo solinsko Gradsko vijeće, vezanoj uz obilježava­nja tri važna događaja u hrvatskoj povijesti koja su se dogodila istog datuma,

8. listopada, ali dijele ih ne samo godine, već stoljeća. Riječ je o proglašenj­u neovisnost­i RH 8. listopada 1991., smrti kraljice Jelene

8. listopada 976. te krunidbi kralja Dmitra Zvonimira 8. listopada 1076.

– Na ovome povijesnom mjestu podižemo hrvatski barjak kako bismo ukazali našoj djeci na nacionalnu važnost ovog prostora – kazao je predsjedni­k Gradskoga vijeća Solina Renato Prkić najavljuju­ći ulaganje dodatnih napora u uređenje ovog lokaliteta koji bi u budućnosti trebao postati centralnim mjestom obilježava­nja svih važnih događaja iz hrvatske povijesti.

Ruševine Šuplje crkve, krunidbene bazilike kralja Zvonimira, naNapravit ću sve da u suradnji sa svim dionicima zaštitimo ovaj lokalitet laze se sjeveroist­očno od Gradine. Na tom su položaju stari kršćani sagradili crkvu i groblje. Hrvati su na temeljima starokršća­nske bazilike podigli novu crkvu svetog Petra i Mojsija, dosad najveću starohrvat­sku crkvu u ovom kraju, koja spada u red ranoromani­čkih crkava XI. Stoljeća. U narodu je poznata kao Šuplja crkva. Nakon hrvatske himne koju su otpjevali učenici OŠ don Lovre Katića, uslijedili su pozdravni govori solinskoga gradonačel­nika Dalibora Ninčevića te župana splitsko-dalmatinsk­oga Blaženka Bobana.

– Mi Solinjani danas imamo više

razloga biti sretni i ponosni jer pored proslave Dana neovisnost­i danas obilježava­mo još dva iznimno važna događaja koji su obilježili našu bogatu nacionalnu povijest, a zbili su se upravo u našem gradu – kazao je gradonačel­nik Ninčević izražavaju­ći zadovoljst­vo zbog

ISTOG DATUMA OBILJEŽAVA SE DAN NEOVISNOST­I, SMRT KRALJICE JELENE I KRUNIDBA KRALJA ZVONIMIRA

velikog broja djece i mladih koji su pripremili bogat program proslave obilježava­nja obljetnice ovih događaja i tako se uključili u nju. – Napravit ću sve da u suradnji s Ministarst­vom kulture RH, MHAS-om, Županijom i Hrvatskim vodama spasimo od propadanja, primjereno zaštitimo i prezentira­mo ovaj nacionalni i kulturni lokalitet koji je neprocjenj­ivo važan ne samo za Solin, već i za cijelu Hrvatsku – najavio je gradonačel­nik Ninčević. Na vrijednost ovog starohrvat­skog lokaliteta osvrnuo se i župan splitsko-dalmatinsk­i Blaženko Boban. Grad Solin i Koordinaci­jski odbor Grad Solin prijatelj djece, Muzej hrvatskih arheološki­h spomenika Split, OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene, OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ kralja Zvonimira te Dječji vrtić Škrinjica – Ovaj lokalitet treba postati nacionalno mjesto obilježava­nja Dana neovisnost­i Republike Hrvatske jer je utemeljen na vrlo važnim povijesnim datumima koji se obilježava­ju u cijeloj Hrvatskoj – poručio je župan ističući involviran­ost Županije koja u svom grbu ima upravo krunu kralja Zvonimira.

Tom prilikom župan Boban je zlatni grb županije uručio malom Benjaminu P., učeniku 1. razreda koji je nakon prošlogodi­šnje manifestac­ije inspiriran samim događajem napisao i nacrtao slikovnicu o krunidbi kralja Zvonimira i kraljice Jelene Slavne. Tada je još išao u vrtić.

Obilježava­nje s učenicima

U sklopu projekta očuvanja kulturne baštine i hrvatskog identiteta, koji provode Grad Solin, odnosno Koordinaci­jski odbor Grada Solina prijatelja djece i solinske osnovne škole, djeca su s učiteljima pripremila recital o kraljici Jeleni, izradila su mozaike, pa i igru Salona Monopoly. Oko samog lokaliteta postavljen je tiramol s crtežima na temu Šuplje crkve, kralja Zvonimira, kraljice Jelene i Dana neovisnost­i. Među najvažniji­m ciljevima ovog projekta su razvijanje svijesti učenika o potrebi očuvanja materijaln­e i duhovne povijesno-kulturne baštine RH i nacionalno­ga identiteta te promicanje i razvijanje svijesti o hrvatskom jeziku.

U glazbenom dijelu programa nastupili su polaznici Glazbene škole “Silvije Bombardell­i” iz Solina.

 ??  ?? PRIGODNI PROGRAM ORGANIZIRA­LI SU
PRIGODNI PROGRAM ORGANIZIRA­LI SU
 ??  ?? GRADONAČEL­NIK NINČEVIĆ:
GRADONAČEL­NIK NINČEVIĆ:

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia