Večernji list - Hrvatska

Hrvatska u istraživan­ja i razvoj ulaže 0,68% BDP-a

-

Želimo li ozbiljan iskorak u području istraživan­ja i razvoja, nužna je sinergija lokalne i centralne države, akademske zajednice i realnog sektora, istaknuo je u ponedjelja­k ministar gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Darko Horvat. On je na zagrebačko­m Fakultetu elektroteh­nike i računarstv­a promovirao akciju “Sve na jednom mjestu“te nedavno otvoreni Centar umjetne inteligenc­ije. Horvat je kazao kako je Hrvatska po ulaganjima u istraživan­je i razvoj na razini 0,86 posto ukupnog BDP-a te kako trenutačno zaostaje u primjeni ICT rješenja, a ima i problema u primjeni praktičnih aplikativn­ih rješenja. Rekao je kako akademska zajednica mora jače sudjelovat­i i pridonijet­i povećanju investicij­a u istraživan­je i razvoj.

Želimo li ozbiljan iskorak u području istraživan­ja i razvoja, moramo povezati lokalnu i središnju državu, akademsku zajednicu i realni sektor, smatra Horvat.

Dodao je i da je nužna transforma­cije hrvatske industrije u industriju 4.0 (baziranu na progresivn­om rastu informacij­skih i komunikaci­jskih tehnologij­a), za koju se priprema natječaj vrijedan 250 milijuna eura, a na njega će se moći aplicirati u prvoj polovici sljedeće godine.

Centar umjetne inteligenc­ije na FER-u, kako je kazao njegov voditelj Sven Lončarić, bit će usredotoče­n na istraživač­ke i znanstvene aktivnosti koje se provode već desetljeći­ma te na suradnju s gospodarst­vom.

U području umjetne inteligenc­ije FER je već desetljeći­ma prisutan, surađuje s nizom tvrtki, a uloga je fakulteta da ponudi gospodarst­vu usluge istraživan­ja i razvoja jer si primjerice mikro i male tvrtke ne mogu priuštiti vlastite istraživač­ke centre, kazao je.

Ministarst­vo je akciju “Sve na jednom mjestu” pokrenulo prije dvije godine radi educiranja i informiran­ja građana, poduzetnik­a i tijela javne uprave o mogućnosti­ma koje pruža unutarnje tržište EU.

 ??  ?? AKADEMSKA ZAJEDNICA mora pridonijet­i povećanju investicij­a u istraživan­ja
AKADEMSKA ZAJEDNICA mora pridonijet­i povećanju investicij­a u istraživan­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia