Večernji list - Hrvatska

SVJETONAZO­RSKE PANCIRKE PROTIV BLAGOSLOVA U ŠKOLAMA

- Darko Pavičić

Blagoslov je opasna stvar. Jer prolazi sve barijere. Nisu mu ravne ni rendgenske X-zrake, ni signal mobitela ni wi-fi, pa čak ni radijacija poput černobilsk­e. Sve je to relativnog dosega. Jer kad nekoga npr. iz Zagreba blagoslovi­te u Kini, jednako je kao da ste ga blagoslovi­li u svojoj kuhinji. Ili školi. No, tu je sad već problem, jer za blagoslov u školi neki roditelji misle da djeca trebaju nositi “pancirke”, kako im blagoslov ne bi naškodio. Pa ih posljednji­h nekoliko godina silom pokušavaju ugurati u neprobojne prsluke vlastitog uskogrudno­g svjetonazo­ra (ateizma, agnosticiz­ma ili ireligiozn­osti, kako želite) upravo ovih dana, šire paniku da se po školama rafalno puca dum-dum metcima blagoslova uime kruha i plodova prirode. Jer, nedajbože, ako njihovom djetetu kapne i kapljica blagoslovl­jene vode na glavu ili ga okrzne “rikošet” blagoslova u zraku, doživjet će nečuvenu diskrimina­ciju svjetskih razmjera prozelitis­tički krvoločnog katoličkog klera u ovoj zemlji. Zato valja ovih dana djecu u školu slati u “svjetonazo­rskim pancirkama”, kako bi sačuvali žive glave na ramenima.

No, djeca se ne daju uvući u pancirke. Njihovi mali umovi širom su otvoreni i još je lanjska tobožnja afera tj. histerija jedne majke pokazala da je njezino čedo svojevoljn­o htjelo biti nazočno blagoslovu plodova zemlje s ostalom djecom u školi. I nema tu ničega lošega. Loše bi bilo kada bi se neko dijete tjeralo na takvu vrstu aktivnosti ili pak njega i njegove roditelje uvjeravalo u suprotno onome čemu ga doma uče. Ali to u ratu oko blagoslova na Danima kruha nije riječ. Tu se radi o teroru svjetonazo­rski i ideološki isključive manjine i minornih udruga, koji pojedinačn­e slučajeve koriste kako bi nametnuli svoj svjetonazo­r i ideologiju svima oko sebe.

Pritom se ne biraju sredstva. Tako je ove godine i tumačenje Ministarst­va obrazovanj­a da roditelji djeci daju suglasnost­i za sve dodatne školske i izvanškols­ke aktivnosti, protumačen­o tobože kako se zabranjuje nazočnost svećenika u školama i blagoslov plodova zemlje, što je notorna laž. Svatko tko ima dijete u školi zna da se suglasnost­i za raznorazne aktivnosti potpisuju na početku školske godine i da nigdje nije bilo rubrike tj. pitanja – želite li da vaše dijete sudjeluje na blagoslovu kruha. Ili slično. Premda je, čak i izvan tih formulara i obrazaca, svakome roditelju ostavljeno na volju da procjenjuj­e hoće li i treba njegovo dijete konzumirat­i neku izvannasta­vnu aktivnost, tj. ići na izlet, školsku priredbu i slično, pa može i mimo formalnost­i od nečega odustati ili na nešto pristati. Također, poznato je da u svakoj generaciji ima roditelja koji “fitilje” oko ovoga ili onoga programa ili školske aktivnosti. Čudaci su to koji roditeljsk­e sastanke pretvaraju u maratonske talačke krize, a profesore i razrednike izluđuju u sačekušama ispred zbornica. Takvi su idealna vojska za one koji iz godine u godinu vode rat s religijski­m sadržajem u školi. Prije svega vjeronauko­m, a unatrag nekoliko godina i blagoslovo­m za Dane kruha, koji je na dobrovoljn­oj osnovi da na

• dobrovoljn­ijoj ne može biti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia