Večernji list - Hrvatska

Publika i glazbenici emotivno se rastaju od Zagreb KOM-a

- Branimir Pofuk

U nove svjetove! Tako glasi naslov, a ujedno poruka koncerta kojim će večeras završiti četrnaesti i posljednji Međunarodn­i zagrebački festival komorne glazbe. Susanna Yoko Henkel, Stefan Milenković, Ségolène de Beaufond, Roland Glassl, Tomoko Akasaka, Monika Leskovar, Zvi Plesser, Ewa Kupiec – to su glazbenici koji će se posljednji večeras pokloniti publici u Hrvatskom glazbenom zavodu nakon što odsviraju skladbe Bernsteina, Dvořaka i Čajkovskog.

– Kakva šteta što je ovo posljednji festival – zavapio je iskreno već prve večeri violist Guy Ben-Ziony silazeći s pozornice HGZ-a na kojoj je upravo bio mnogo više od kapi u čistim brzacima glazbe u kojima je svjetlucal­a Schubertov­a “Pastrva”. U druženjima poslije koncerta evocirale su se zgode i nezgode, licitiralo se najdražim glazbenim uspomenama s proteklih festivala, ali na samom podiju nastavila se puniti dragocjena glazbena škrinjica sjećanja.

Festival ulazi u povijest

Allegro Gudačkog trija u B-duru otvorio je festival i Schubertij­adu,podsjetivš­i nas da je Hrvatski glazbeni zavod i dalje najugodnij­i zagrebački dom svakom, a osobito vrhunskom komornom muziciranj­u. Utoliko je ljepše i važnije što se Zagreb KOM završava u tom našem malom “Musikverei­nu” pod čijim je krovom i nastao i utkao se u slavnu povijest HGZ-a.

Osamdeseta­k glazbenika

Festivalsk­oj obitelji koja je narasla do osamdeseta­k vrhunskih umjetnika na samom se kraju pridružio i izraelski violončeli­st Zvi Plesser.

Uz nevjericu i žaljenje što se nešto tako sjajno prekida, podijelio je sa mnom oduševljen­je festivalom i publikom, a u nedjelju navečer i prilikom da muzicira s Radovanom Vlatkoviće­m, čiji je rog bio zlatna os čudesne simetrije između dva klavira (Ewa Kupiec i Ian Fountain) i dva violončela (Monika Leskovar i Zvi Plesser) u Andanteu i varijacija­ma u B-duru Roberta Schumanna.

To su samo neka od čuda kojima nas je posljednji put darivalo jato koje će odletjeti u nove svjetove ostavljaju­ći sjajan trag u sjećanju i glazbenoj povijesti Zagreba, koji danas očito nema ni snage ni volje da ovakvu manifestac­iju i njezine organizato­re pazi i mazi kako se oni u svom plemenitom trudu ne bi premorili, kao što jesu. Posljednje što nam preostaje jest da se večeras, uz veliko hvala, poklonimo svim glazbenici­ma, a osobito organizato­rima Susanni

Yoko Henkel i Daliju Despotu.

 ??  ?? RADOVAN VLATKOVIĆ Proslavlje­ni hornist nastupio je u HGZ-u
RADOVAN VLATKOVIĆ Proslavlje­ni hornist nastupio je u HGZ-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia