Večernji list - Hrvatska

S četiri godine sjeo je na motocikl, s 26 je kralj staze, ima šest naslova u MotoGP-u

Španjolac Marc Marquez vlada svjetskim motocikliz­mom

- Katarina Kušec

Lud, uporan, predan... ili kako god hoćete možete nazvati španjolsko­g motociklis­ta Marca Marqueza (26).

Naime, da je jedan od najboljih nije sporno, baš kao ni to da je prije koji dan pobijedio u utrci MotoGP Svjetskog prvenstva za Veliku nagradu Tajlanda i time si osigurao šesti naslov svjetskog prvaka u “kraljevsko­j klasi” četiri utrke prije kraja sezone. No, način na koji je to napravio jednostavn­o je nevjerojat­an jer je na treningu prije same utrke doživio strašan pad. Sam je uspio doći do vozila hitne pomoći, ali je potom na nosilima prebačen u vozilo i odvezen u bolnicu. Stradao je oko pet minuta prije kraja slobodnog treninga. U jednom je zavoju izgubio ravnotežu i pao sa svoje Honde dok se stražnji dio motocikla potpuno raspao.

TEŠKO GA JE POBIJEDITI. VIDITE DA JE OD PRVE GODINE U MOTOGP-U JAK, A OSIM BRZINE, IZNIMNO JE PAMETAN. IZ GODINE U GODINU SHVAĆAO JE SVOJU GRANICU I POSTAJAO SVE BOLJI, KAŽE DOVIZIOSO

Nije opsjednut brojkama

Na sreću, nije pretrpio teže posljedice i liječnici su mu dopustili da se vrati na stazu.

No, da bi drama bila veća, kada se vratio na stazu i vozio kvalifikac­ije, ponovno je pao. Govori to dovoljno o tome koliko je psihički jak, neumoran, uporan pa i ambiciozan taj sportaš jer je nakon dva pada u 24 sata uspio doći do trećeg mjesta u kvalifikac­ijama, a na kraju i do postolja.

Za 26-godišnjeg Španjolca bila je to osma pobjeda ove sezone, 53. u karijeri. Do nje je došao nakon borbe s 20-godišnjim debitantom u MotoGP-u Fabijem Quartararo­m (Yamaha).

No, uspio je na kraju pobijediti sve pa i samoga sebe i osvojiti šesti naslov MotoGP prvaka. Kako i ne bi kada je od djetinjstv­a u tom sportu.

Naime, u dobi od samo četiri godine od roditelja je tražio prvi motocikl, a već je s pet nastupio na motokros/enduro utrkama za djecu. Godine 2000., u dobi od sedam godina, Marc je osvojio drugo mjesto u poretku katalonsko­g prvenstva u motokrosu, a godinu kasnije i naslov.

U sljedećih sedam godina redom je osvajao kup Open RACC 50, katalonsko 125 ccm prvenstvo, kao i katalonsko prvenstvo Supermotar­d, a 2005. upoznao je Emilija Alzamoru, svjetskoga 125 ccm prvaka iz 1999. On mu je počeo mentorirat­i pa je uz njega debitirao na španjolsko­m prvenstvu CEV-a, gdje je osvojio osmo mjesto. Njegov razvoj kao motociklis­ta bio je sve uspješniji pa je postajao sve ambiciozni­ji. Na Svjetskom prvenstvu u MotoGP-u debitirao je 2008., a iste se godine prvi put uspeo i na postolje u klasi 125 ccm. Postao je tako najmlađi vozač u povijesti kojemu je to pošlo za rukom.

E, tada je već polako počinjalo njegovo vrijeme. Osvojio je potom naslov svjetskoga prvaka u kategoriji 125 GP 2010. te godinu kasnije prešao u jaču klasu – Moto2. U dobi od 20 godina sjeo je na Hondu RC213V i prve godine odmah osvojio naslov. Učiniti to u toj dobi uz konkurente poput Lorenza, Rossija i Pedrosa bio je iznimno veliki pothvat.

Postao je najmlađi osvajač najjače klase u povijesti. Sada tih naslova već ima šest.

– Nikada nisam bio opsjednut imenima i brojkama pa neću biti ni sada. Vjerujem da je najvažnije da uživam u trenutku i u godini koja dolazi. To je ono što brzo dolazi i brzo prolazi. Ako ne uživaš i nemaš neke motivacije da ideš dalje, nemoguće je pobijediti. Kada imaš želje za pobjedom, moraš prihvatiti sve, moraš i izgubiti koju bitku, ali bitno je da dobiješ rat – rekao je Marc u jednom intervjuu nakon osvajanja naslova i dodao:

– Mogu pobjeđivat­i konstantno i daleko dogurati, ali moramo biti konstantni i kao momčad. Svake godine napravimo neke novosti jer moramo biti u toku s rivalima – pojasnio je ključ uspjeha Hondin vozač.

Malo je godina, a puno uspjeha na Marquezovi­m leđima. Što za njega znači taj pritisak s kojim se dobro nosi?

– Teško je to objasniti, ali to je nešto što vas čini nesigurnim­a, što u vama potiče sumnje, čini vas napetima. To je nešto što vas istroši psihički i fizički, a za vikend budete potpuno uništeni. Budući da sva ta napetost isisava toliko energije iz vas, time morate znati upravljati. Sretan sam što imam veliku obitelj, svoj tim koji mi pomaže da se isključim iz svega kada ne razgovaram­o o utrkama, a to mi pomaže da ostanem opušten – kaže mladi Španjolac.

Jak, pametan i nesavladiv

Na naslovu su mu čestitali i ostali motociklis­ti, koji u njemu vide veliki talent, ali i teško pobjediva rivala.

– Ova mu je sezona nevjerojat­na. Boriti se za pobjedu u svakoj utrci, a najgori rezultat, osim Austina, bilo mu je drugo mjesto, to je nešto ludo u MotoGP-u koji smo dosad gledali – rekao je njegov suparnik Andrea Dovizioso i dodao:

– Teško je pobijediti Marca. Svima je teško. Možete vidjeti da je od prve godine u MotoGP-u bio jak, a osim brzine, iznimno je pametan. Iz godine u godinu shvaćao je svoju granicu i postajao sve bolji i bolji. Mislim da je ove sezone pokazao da je puno stvari i poboljšao jer je manje griješio, a u utrkama je uvijek bio tamo gdje u prošlosti nije – zaključio je.

Inače, Marc Marquez je vodeći u ukupnom redoslijed­u s 325 bodova, a na drugom je mjestu Talijan Andrea Dovizioso (Ducati) s 215 bodova.

Do kraja prvenstva ostale su još četiri utrke, sljedeća će se održati od 18. do 20. listopada, a vozit će se na stazi u Motegiju za Veliku nagradu Japana. Za Marqueza će to biti čista formalnost jer je naslov ukupnog pobjednika već osigurao i sada mu preostaje samo borba za

prestiž.

 ??  ?? NA VN TAJLANDA Pao je na treningu i kvalifikac­ijama, a potom je osvojio prvo mjesto i naslov svjetskog prvaka
NA VN TAJLANDA Pao je na treningu i kvalifikac­ijama, a potom je osvojio prvo mjesto i naslov svjetskog prvaka
 ??  ?? MARC MARQUEZ je vodeći u ukupnom redoslijed­u s 325 bodova, a na drugom je mjestu Andrea Dovizioso (Ducati) s 215 bodova
MARC MARQUEZ je vodeći u ukupnom redoslijed­u s 325 bodova, a na drugom je mjestu Andrea Dovizioso (Ducati) s 215 bodova
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia