Večernji list - Hrvatska

Za četiri liječnika 235.000 kuna za prekovreme­ne

Liječnici Županijske bolnice Čakovec počeli dobivati prve presude u svoju korist zbog neisplaćen­ih dodataka, podignuto 80-ak tužbi

- Ivica Beti

Županijska bolnica Čakovec mora isplatiti oko 235.000 kuna zaostalih dodataka na plaću za prekovreme­ne sate za četvero liječnika te nadoknadit­i oko 70.000 kuna parničnih troškova, nepravomoć­ne su presude Općinskog suda u Čakovcu, koji je ovih dana počeo donositi odluke u korist zaposlenik­a te zdravstven­e ustanove. Neslužbeno doznajemo da je podignuto osamdeseta­k tužbi, a postanu li presude pravomoćne, bolnica će, odnosno država, morati isplatiti višemiliju­nski iznos. Tužbe su podizali i liječnici u drugim hrvatskim bolnicama. Liječnik iz Čakovca koji je sudskim putem potkraj prošle godine zatražio 28.400 kuna naveo je da mu prema Zakonu o radu pripada pravo na povećanu plaću za otežane uvjete rada, prekovreme­ni noćni rad i rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je određeno da se ne radi.

Od čega se sastoji plaća

Na poslovima za koje postoje posebni uvjeti rada ima pravo na dodatak na plaću, a prema popisu radnih mjesta i poslova, on kao specijaliz­ant ima pravo na dodatak na plaću od 16 posto. Zbog iznimne odgovornos­ti za život i zdravlje ljudi, doktori medicine ostvaruju dodatak na plaću u iznosu od 12 posto od osnovne plaće. Bolnica se u sporu pravdala da dodaci ne čine osnovnu plaću, a osnovna plaća uvećava se tisuća kuna iznose parnični troškovi za prve četiri presude u fiksnom postotku na redovitu osnovnu mjesečnu plaću, a ne na ostvarene radne sate.

Dodaci na posebne uvjete rada su, tvrdi, fiksni iznosi koji nisu ovisni o broju efektivno odrađenih sati. Prekovreme­ni sati isplaćuju se, smatra bolnica, isključivo na osnovnu plaću bez uvećanja na ime drugih dodataka. Bolnica je tražila da se u spor umiješa i država, koja se također protivi tužbi i tužbenom zahtjevu jer smatra da je neosnovan.

 ??  ?? ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC tražila je da se u spor umiješa država
ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC tražila je da se u spor umiješa država
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia