Večernji list - Hrvatska

Mafija oslobodila sina El Chapa

Rat na ulicama Meksika Policija je uhitila Ovidija Guzmána pa su vojnici narkokarte­la Sinaloa pretvorili grad Culiacán u bojno polje

- Bernard Karakaš

Kao da se pakao otvorio u meksičkom gradu Culiacánu onoga trenutka kada je jučer policija upala u jednu kuću i tamo uhitila Ovidija Guzmána, sina zloglasnog Joaquína “El Chapa” Guzmána, vođe narkokarte­la Sinaloa koji se danas nalazi u američkom zatvoru. Samo nekoliko minuta nakon što su policajci uhitili Guzmána mlađeg, koji je i sam zbog krijumčare­nja droge u SAD na tjeralici meksičke vlade i SAD-a, cijele postrojbe kartela preplavile su Culiacánu, grad oko 1350 kilometara udaljen od Ciudad de Méxica. Nakon sukoba mafije s policijom, ona je bila prisiljena pustiti Guzmána mlađeg na slobodu.

Mrtva tijela na ulicama

Mafijaši su otvorili vatru po patrolama Nacionalne garde i policije koje su se nalazile na ulicama što je razbuktalo desetke borbenih žarišta diljem grada uništavaju­ći sve pred sobom.

U borbama su korištene ne samo automatske puške već i bombe te Molotovlje­vi kokteli kojima su “vojnici” kartela počeli zasipati sve važnije objekte u gradu, pretvaraju­ći Culiacán u središte kaosa koji nitko nije mogao kontrolira­ti.

Na snimkama objavljeni­ma na Twitteru vide se stanovnici koji uspaničeno traže zaklon, ljudi koji se skrivaju ispod stolova u restoranim­a panično štiteći tijelima djecu dok iznad njih frcaju meci, a u pozadini odjekuju eksplozije. Nije poznato koliko je osoba stradalo u borbama koje su trajale punom žestinom nekoliko sati, no na snimkama se vidi nekoliko beživotnih tijela, i pripadnika Nacionalne garde i tijela u civilnoj odjeći. Nije potpuno jasno jesu li to stradali prolaznici ili pripadnici narkokarte­la.

U borbama je uništeno i nekoliko benzinskih postaja koje su ostale u plamenu. Napadnut je i lokalni zatvor iz kojega je pobjeglo nekoliko desetaka zatvorenik­a, mahom pripadnika kartela koji su se odmah priključil­i borbama protiv policije i Nacionalne garde.

“Zaustavlja­nje pokolja”

Policija nije imala drugog izbora nego pustiti Ovidija Guzmána na slobodu jer je bilo očito kako će ih, u suprotnom, vojnici narkokarte­la pregaziti i pobiti. Borbe su prekinute kada se doznalo da je dvadesetos­mogodišnji Ovidio pušten, a postrojbe kartela povukle su se s ulica.

– Borbe su zaustavlje­ne, ali savjetujem­o stanovnici­ma da zasad ne napuštaju domove. Ima mrtvih i ranjenih, a Ovidija Guzmána morali smo pustiti kako bismo zaustavili pokolj koji je prijetio – ustvrdio je zapovjedni­k sigurnosni­h snaga u Culiacánu.

Ovim masovnim napadom na grad, kakav je do sada viđen samo u filmovima, kartel Sinaloa poslao je poruku vlastima da je sjeveroist­očni dio Meksika “njihovo područje” na kojemu neće dozvoliti velike policijske akcije i uhićenja

vođa kartela.

 ??  ??
 ??  ?? NAKON BORBI na ulicama Culiacána i dalje su bile postavljen­e barikade, gorjele su benzinske postaje i vozila stradala u okršaju
NAKON BORBI na ulicama Culiacána i dalje su bile postavljen­e barikade, gorjele su benzinske postaje i vozila stradala u okršaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia