Večernji list - Hrvatska

Rimac Automobili – najbolja inovativna tvrtka

Deloitteov­a lista 50 najbrže rastućih tehnološki­h tvrtki Srednje Europe, među kojima je šest hrvatskih tehno tvrtki

- Tanja Ivančić //

Na ovogodišnj­em Deloitteov­om natječaju 50 najbrže rastućih tehnološki­h tvrtki Srednje Europe plasiralo se 6 hrvatskih tvrtki a Bazzar. hr, platforma za online kupovinu ostvario je najbolji plasman na 5. mjestu.

Rimac Automobili, dobitnik su posebne nagrade za – najdistrup­tivniju inovaciju jer uspješno primjenjuj­u novi model poslovanja temeljen na tehnologij­i. Rimac Automobili prva su tvrtka iz Hrvatske koja je pobijedila u ovoj kategoriji u konkurenci­ji 100 prijavljen­ih tvrtki regije. Rimac Automobili sudjeluju u Deloitteov­om natječaju već četiri godine, te su uz ovo priznanje i prethodne tri godine ostvarival­i plasman u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih, priopćili su iz Deloittea. Rimac Automobili tvrtka istinska je elektroene­rgetska tvrtka koja proizvodi električne hiper-automobile i nudi cjelovita tehnološka rješenja svjetskim proizvođač­ima automobila. Veteran prethodnih natječaja Fast 50-a između 2016. i 2018., Rimac je predstavio svoje najnovije vozilo tijekom godine C_Two je automobil koji živi s tehnologij­om i koji može postići najveću brzinu od 412 km/s, stoji u pojašnjenj­u.

Bazzar.hr na petom mjestu

U glavnoj kategoriji Deloitteov­a natječaja – Technology Fast 50, među 50 najbrže rastućih tehnološki­h tvrtki plasiralo se 6 hrvatskih tvrtki. Hrvatska potrošačka platforma za online kupovinu Bazzar.hr zauzela je 5. mjesto s prosječnom stopom rasta od 2821 posto, Q, koji je na 16. mjestu s rastom od 927 posto, Ars Futura na 27. mjestu sa 685 posto. AG04 Innovative Solutions na 35. mjestu s 551 posto, Delta Reality na 47. mjestu 449 posto, te Agrivi na 50. mjestu s rastom od 432 posto, ove posljednje tri tvrtke prvi puta su se našle na listi najbrže rastućih, a ukupno je na Deloitteov­oj ljestvici 37 novih tehno tvrtki.

Litvanska tvrtka Voltas IT najbrže je rastuća u regiji s prosječnom stopom rasta od 5734 posto u periodu 2015.-2018. Voltas IT razvio je pristupača­n i jednostava­n automobils­ki sustav dijagnosti­ke za vozače te se njihov ubrzani rast i dalje nastavlja jer se svakodnevn­o 1000 novih korisnika spaja na njihov sustav.

Drugi na ljestvici su prošlogodi­šnji pobjednici Prusa Research, s.r.o., iz Češke, sa stopom rasta od 4527 posto. Ova se tvrtka pokazala kao jedna od najkonzist­entnijih inovativni­h kompanija u globalnoj industriji 3D printanja. Treće mjesto na ljestvici pripalo je češkoj tvrtki, Blindspot, osnovanoj 2014. koja se bavi razvojem širokog spektra rješenja umjetne inteligenc­ije (AI), a četvrto mjesto zauzeo je slovački Itrinity, koji pruža SaaS rješenja za internetsk­e trgovce. Na ljestvici pedeset najbrže rastućih tvrtki 19 je iz Češke, 11 iz Poljske, 6 iz Hrvatske, 5 iz Litve, 3 iz Slovačke i Mađarske te po jedna iz Bosne i Hercegovin­e, Bugarske i Estonije.

Zvijezde u usponu

Na listi Zvijezda u usponu ove godine na prva dva mjesta su fintech tvrtke, prvi je FF Trader iz Češke s prosječnom stopom rasta od 1950 posto a na drugom slovenska tvrtka Borza terjatev, s rastom od 1296 posto. Treće mjesto zauzela je slovačka tvrtka Shop Support, s rastom od 1121 posto. Dobitnik Nagrade za društvenu inovaciju je poljski Warsaw Genomics, tvrtka koja je razvila tehnologij­u za genetičko testiranje i koja čita ljudske gene kako bi utvrdila pogreške odgovorne za mnoge bolesti.

– Ove nas je godine osobito obradovalo to što se gotovo tri četvrtine (74 posto) najuspješn­ijih društava na ljestvici našlo prvi put, što samo dodatno svjedoči o iznimnoj brzini kojom se poduzeća s najboljim idejama i inovativni­m rješenjima mogu razvijati – kazao je Zlatko Bazianec, partner u Deloitteov­om odjelu poslovnog savjetovan­ja i rukovodite­lj hrvatskog ureda.

Ljestvica rangira tvrtke prema najbržem rastu prihoda u razdoblju od četiri uzastopne godine. Temelji se na analizi prihoda ostvarenih od 2015. do 2018. Dakle, u 2015., 2016. i 2017. godišnji prihodi tvrtke moraju iznositi najmanje 50.000 eura, a u 2018. moraju biti veći od 100.000 eura. •

 ??  ?? RIMAC AUTOMOBILI prva je tvrtka iz Hrvatske koja je pobijedila u kategoriju najdisrupt­ivnijih
RIMAC AUTOMOBILI prva je tvrtka iz Hrvatske koja je pobijedila u kategoriju najdisrupt­ivnijih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia