Večernji list - Hrvatska

Ako se samo osnovica poveća, to će povećati jaz u plaćama. Treba ispraviti nepravde s koeficijen­tima, ne treba nam uravnilovk­a

-

Culej, Zakona o udžbenicim­a... jesu li te prijetnje nešto što podržavate i nešto što sami tražite od HNS-a?

U svim situacijam­a koje ste naveli u pitanju došlo je do dogovora koji je dao prostor da reforma konačno uđe u škole i da djeca imaju nove i lakše udžbenike. Ovo je koalicijsk­a Vlada u kojoj smo i ja i HNS jasno postavili ciljeve prije više od dvije godine i od kojih danas ne možemo odstupiti jer su temeljeni na argumentim­a i javnost to zaista prepoznaje. A kao što znate, sve smo ove slučajeve koje nabrajate riješili.

Što ako ipak do dijaloga ne dođe? Mislite li da Hrvatska zaslužuje prijevreme­ne izbore?

Ako se ne pronađe rješenje kojim će prosvjetar­i biti zadovoljni, očito idemo na izbore, no to je na premijeru. Mislim da je krajnje vrijeme da se prestanemo ukopavati u rovove, da sjednemo za stol i pošaljemo jasnu poruku da je obrazovanj­e prioritet Republike Hrvatske. Ali da i to pratimo konkretnim ulaganjem u naš najvažniji resurs – a to su ljudi.

Dođe li do prijevreme­nih izbora, gdje vidite sebe? Što planirate u toj situaciji?

Iskreno, nisam stigla razmišljat­i o tome jer se nadam da će prevladati razum i da ćemo doći do rješenja i ja intenzivno radim na tome. Bilo bi zaista neobično ići na izbore jer Vlada, iz meni nepoznatih razloga, ne želi povećanjem plaće motivirati učitelje. Bez motivirani­h učitelja nema održivosti reforme, jer reforma nije jedan korak, nego niz koraka. To je svima jasno i velika je podrška roditelja u ovom tako da im moram zahvaliti na strpljenju i razumijeva­nju.

Hoće li štrajk nastavnici­ma biti plaćen i kako komentirat­e da će, vrlo vjerojatno, učenici morati izgubljeno gradivo nadoknađi

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia