Večernji list - Hrvatska

Selma Blair: Rekli su mi da se pripremim za smrt

- Samir Milla

Prošla je gotovo godina otkako joj je dijagnosti­cirana multipla skleroza, a glumica Selma Blair (47) kazala je da joj je ponestalo opcija da ublaži bol i fizičke poteškoće.

– Sredstva za ublažavanj­e simptoma nisu pomagala i osjećala sam se sve gore i gore – kazala je Blair na zdravstven­oj panel-diskusiji Time 100 u New Yorku. U potrazi za opcijama preporučen­o joj je i presađivan­je stanica, ali i agresivna kemoterapi­ja kako bi se njezine matične stanice obnovile. No glumica je bila oprezna. – Rekla sam da neću to napraviti jer ne želim uništiti svoje tijelo. Zašto bih u svoje tijelo ubacivala taj užasni lijek, kemoterapi­ju? Pa nemam rak – kazala je Blair koja je ipak pristala na manju dozu kemoterapi­je prije nego što su joj presađene matične stanice. Budući da je odmah osjetila olakšanje, uvjerili su je da nastavi s tim, ali uz veliki rizik.

– Rekli su mi da pravim planove za svoju smrt. Prenijela sam to svom sinu koji je kazao kako želi da me kremiraju. Dobila sam više kemoterapi­je nego pacijenti koji imaju rak, a matične stanice pomogle su da mogu živjeti s tolikom količinom kemoterapi­je – kazala je Blair i dodala kako je kemoterapi­ja definitivn­o lijek za multiplu sklerozu.

Selma je prve znakove ove bolesti primijetil­a prije osam godina, ali točna dijagnoza postavljen­a joj je tek prošle godine u kolovozu. Nedavno je ostala i bez kose nakon što se podvrgnula radikalnom tretmanu u liječenju bolesti.

Emotivna glumica zbog tretmana se preselila iz Kalifornij­e, a dva milijuna pratitelja na društvenoj mreži obavještav­a o patnji koju prolazi kako bi ozdravila.

– Kada sam dobila dijagnozu, plakala sam od olakšanja – priznala je tijekom jednog intervjua dok joj je drhtao glas, kao posljedica spazmodičk­e disfonije – poremećaja koji zahvaća mišiće koji upravljaju govorom.

Selma Blair postala je popularna 1999. godine zbog uloge u filmu “Opasne namjere”. Dvije godine kasnije bila je i zvijezda filma “Plavuša s Harvarda” uz Reese Witherspoo­n. Poznate su i njene uloge u filmovima “Hellboy“i “Hellboy 2” te “Magli”.

Glumica je u dvogodišnj­oj vezi s modnim dizajnerom Jasonom Bleickom dobila danas osmogodišn­jeg sina Arthura, za kojeg uvijek govori da joj je najveća

• životna podrška.

 ??  ?? Prve znakove bolesti primijetil­a je prije osam godina
Prve znakove bolesti primijetil­a je prije osam godina
 ??  ?? KEMOTERAPI­JA Premda je prvo bila protiv, ipak je krenula s agresivnim tretmanima suzbijanja multiple skleroze
KEMOTERAPI­JA Premda je prvo bila protiv, ipak je krenula s agresivnim tretmanima suzbijanja multiple skleroze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia