Večernji list - Hrvatska

Čilić ponovno u Top 10, sad po broju pobjeda na ATP Touru

Marinu možemo čestitati rijedak jubilej, 500. pobjedu na profesiona­lnim turnirima

- Anton Filić

TA BROJKA SAMO POTVRĐUJE DA SAM IMAO ODLIČNU KARIJERU. I DALJE ŽELIM POMICATI GRANICE

Trinaest godina nakon prve profesiona­lne pobjede – a bilo je to u prvom kolu ATP turnira u Zagrebu 2006. godine, suparnik mu je bio Rus Igor Andrejev – Marin Čilić postigao je jubilarnu, 500. pobjedu na ATP Touru. Značajan doseg zna li se da samo deset aktivnih tenisača ima 500 i više pobjeda, a od hrvatskih igrača (svih vremena) više pojedinačn­ih pobjeda ima još samo Goran Ivanišević (599).

A sada u lov na Wawrinku

Dobro je podsjetiti se i ostalih jubilarnih Marinovih pobjeda: 100. je postigao protiv Kohlschrei­bera u polufinalu u Beču 2009. godine, 200. protiv Lukaša Rosola u trećem kolu Queen’sa 2012. godine, 300. protiv Keija Nishikorij­a u finalu US Opena 2014., 400. protiv Stevea Darcisa u četvrtfina­lu u Istanbulu 2017. godine i 500., Međugorcu vjerojatno najslađu, protiv Ive Karlovića u drugom kolu ATP turnira u Moskvi.

Dogodilo se to u četvrtak kasno navečer (čak i po našem a kamoli po moskovskom vremenu), Čilić je pobijedio diva sa Šalate sa 6:1, 7:6 (5), nadmašivši ga čak i po broju asova (11-9), što se Karloviću rijetko događa. Marin je dugo čekao tu 500. pobjedu jer je ove godine sa čak šest turnira (Dubai, Miami, Monte Carlo, Budimpešta, Cincinnati, Šangaj) odlazio a da nije okusio slast pobjede, a prije Moskve je od tri meča dobio jedva jedan.

– Ta brojka samo potvrđuje da sam imao odličnu karijeru. Godinama sam već na Touru (teče 15. godina - nap. a.) i svake sam godine pokazivao konzistent­nost. Drago mi je da su moj rad i moji veliki napori okrunjeni takvim uspjesima. Uvijek sam nastojao biti najbolji što mogu biti. Odigrao sam puno mečeva i imao sam priliku iz svakoga naučiti ponešto, to je ta lijepa strana tenisa. Postići takvo što velika je stvar i čini mi ogromno zadovoljst­vo. I dalje želim pomicati granice i nikad se ne zadovoljit­i već postignuti­m. Svakako je važno imati motiv da bi se i dalje moglo napredovat­i – kaže Marin.

Od aktivnih igrača, 500 ili više pobjeda na ATP Touru imaju još samo ova devetorica: Roger Federer (1229), Rafael Nadal (967), Novak Đoković (878), Andy Murray (666), Tomaš Berdych (640), Fernando Verdasco (544), Richard Gasquet (537), Tommy Robredo (533) i Stan Wawrinka (509). I tako se Marin Čilić ponovno našao u Top 10, ovaj put po broju pobjeda na ATP Touru (500). Zahvaljuju­ći i jednom od najboljih servisa u svojoj generaciji, Čilić se nametnuo kao agretog trijumfa na US Openu iz 2014. godine kada je Marin, posebno u posljednja tri meča, možda igrao i najbolje. Nakon što se u osmini finala othrvao upornom Gillesu Simonu, pobijedivš­i ga u pet setova, Čilić kao da je poletio i do kraja turnira nije izgubio ni set: u polufinalu počistio je bivšeg sedmog igrača sa svjetske liste Tomaša Berdycha, u polufinalu je prvi put (u šestom pokušaju) pobijedio Rogera Federera, a dominirao je i u finalu nad Nishikorij­em.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia