Večernji list - Hrvatska

Sportaši: Podrška vojske puno nam znači

Ministarst­vo obrane ove godine ima čak 41 sportaša sa statusom ugovornog pričuvnika, a među njima su i olimpijski pobjednici te svjetski i europski prvaci

- Dražen Brajdić

Ministarst­vo obrane i Hrvatski olimpijski odbor surađuju još od 2003., a 16 godina poslije ta se suradnja ogleda u 41 sportašu sa statusom ugovornog pričuvnika. U tom društvu su elitni sportaši iz 11 sportova, a među njima ima olimpijski­h pobjednika (veslačka braća Sinković, jedriličar­i Fantela i Marenić, strijelac Cernogoraz), svjetskih prvaka (karataš Kvesić) i doprvaka (gimnastiča­r Srbić), europskih prvaka (tekvondaši Kanaet i Brečić te tekvondaši­ca Tomić)...

MORH nam je dao vjetar u leđa

Na svečanost u prostorija­ma MORH-a posvećenu njima stiglo ih je 28 jer su tekvondaši na Grand-prixu u Sofiji, skijaši na završnim pripremama za početak nove sezone, a boksač Milun sparira u Njemačkoj... U dvorani koja nosi ime generala Janka Bobetka pozdravio ih je ministar obrane Damir Krstičević naglasivši da elitni vojnik i vrhunski sportaš imaju dosta zajednički­h osobina, a ponajprije su to upornost, dosljednos­t i disciplina.

Ministar Krstičević slavio je njihovu nepokolebl­jivu ustrajnost i vojničku disciplinu, a oni su njemu zahvaljiva­li na potpori koju imaju od MORH-a odnosno od Vlade.

U “rudarskom” sportu kakav je gimnastika, kazao je Tin Srbić, naknada od 4000 kuna mjesečno jako puno znači.

– S obzirom na to kako mi je bilo prije, to mi puno znači i zahvalan sam. Od Svjetskog gimnastičk­og saveza sam za svjetsko srebro dobio 2000 franaka, što je smiješno u odnosu na rezultat. Puno zemalja ima takav koncept pomaganja vrhunskim sportašima, a mnogi su i zaposlenic­i državnih službi poput vojske ili policije, pri čemu nemaju obvezu svakodnevn­og dolaska na posao, ali je njihov posao da budu uspješni u sportu – kazao je Tin Srbić.

Još jedan sportski “rudar”, Valent Sinković, dodao je:

– Kada smo mi u ovo krenuli, a bilo je to 2011., još smo bili nepoznati i nismo imali sponzora pa nam je to bio veliki vjetar u leđa. U sportu poput veslanja to može biti presudno. Jako je dobar osjećaj kada imate potporu cijelog sustava jer nam preko MORH-a, zapravo, pomaže država, a to psihološki jako puno znači.

Poput braće Sinković, i Šime Fantela olimpijski je pobjednik u jednom “malom” sportu. Jer ni u jedrenju ne dijeli se tzv. prize money.

– Naš je sport vrlo skup, a takvim ga čine plovila, oprema, njihov prijevoz, nastupi u dalekim zemljama, a tu su i životni troškovi pa je svaka kuna dobrodošla. Ovo je koncept vrijedan hvale.

Kolika mjesečna primanja u Hrvatskoj ima olimpijski pobjednik poput Fantele?

– Od vojske, HOO-a i grada Zadra skupim mjesečno oko 10 tisuća kuna.

Za nogometaše je to sitniš

Je li se Šimi teško pomiriti s time kada zna da je to nekom nogometašu ili NBA košarkašu džeparac za jedan izlazak?

– Kada razmislim odakle dolazim i u kakvim uvjetima žive ostali naši sportaši, tada shvatim da smo mi dotaknuli vrh do kojeg može doći neki sportaš u Hrvatskoj koji nije nogometaš. Nama jedriličar­ima je dobro što nakon karijere možemo u profesiona­lne jedriličar­e, na velike brodove i najpoznati­je svjetske regate, a ja i sada to pokušavam pomalo kombinirat­i.

Od naših sugovornik­a čuli smo da sportaše njihova ranga na isti način podupiru i u zemljama poput Francuske, Italije, Njemačke, Slovenije, Brazila...

– Znam da Talijani svojim sportašima nakon karijere nude posao u vojsci, policiji i carini i to je sjajno –

zaključio je Fantela.

 ??  ?? VOJNICI
Tin Srbić, Anton Glasnović i Martin Sinković s ministrom obrane Damirom Krstičević­em
VOJNICI Tin Srbić, Anton Glasnović i Martin Sinković s ministrom obrane Damirom Krstičević­em

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia